Kompozit teknelerin yapısal tasarımına ilişkin kuralların malzeme minimizasyonu yönlü değerlendirilmesi
Material minimization evaluation of the rules for the structural design of composite boats
  1. Tez No: 982521
  2. Yazar: HÜSEYİN KARADİKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKİN ALTUNSARAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: ANSYS, Kompozit plaklar, Sonlu elemanlar analizi, Yapısal analiz, ANSYS, Finite element analysis, Structural analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gemi İnşaatı Bilim Dalı
Özet
Günümüzde denizcilik sektöründe sürdürülebilirlik, maliyet etkinliği ve yüksek performans gibi hedefler doğrultusunda kompozit malzemelerin kullanımı hızla artmaktadır. Özellikle gezi tekneleri, yarış tekneleri ve hafif ticari deniz araçlarında kompozit malzemeler, düşük yoğunlukları ve yüksek özgül dayanımları sayesinde geleneksel malzemelere (örneğin çelik ve alüminyum) göre önemli avantajlar sunmaktadır. Ancak bu avantajların etkili bir biçimde kullanılabilmesi, yalnızca doğru malzeme seçimine değil, aynı zamanda bu malzemelerin ulusal ve uluslararası tasarım kurallarına uygun şekilde yerleştirilmesine ve optimize edilmesine bağlıdır. Kompozit teknelerin yapısal tasarımında uyulması gereken başlıca kurallar; ISO 12215, Türk Loydu Kuralları, Amerikan Bureau of Shipping (ABS) kılavuzları, DNV kuralları ve bazı durumlarda özel klas kuruluşlarının teknik şartnameleri tarafından belirlenmektedir. Bu kurallar, emniyetli ve dayanıklı bir yapısal bütünlüğün sağlanması amacıyla belirli güvenlik katsayıları, minimum kalınlıklar ve katman yönelimleri gibi parametreler etrafında şekillenmektedir. Ancak bu kuralların birçoğu, geçmişten gelen alışılagelmiş yaklaşımları da içerdiğinden, bazı tasarımlarda gereğinden fazla malzeme kullanımına neden olabilmektedir. Bu çalışmada, geleneksel kural tabanlı yöntemlere alternatif olarak, kompozit teknelere ait yerel yapısal analizler; ayrıntılı laminat yerleşimlerinin Klasik Laminasyon Plak Teorisi (KLPT) temel alınarak MATLAB ortamında geliştirilecek analiz yazılımlarıyla gerçekleştirilecektir. Buna ek olarak, teknelerin kapsamlı yapısal analizleri ANSYS yazılımı üzerinden Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanılarak gerçekleştirilecek; analiz bulguları kompozit hasar kriterleri temelinde yorumlanarak optimum tasarım stratejilerine ilişkin öneriler sunulacaktır. Günümüzde denizcilik sektöründe sürdürülebilirlik, maliyet etkinliği ve yüksek performans gibi hedefler doğrultusunda kompozit malzemelerin kullanımı hızla artmaktadır. Özellikle gezi tekneleri, yarış tekneleri ve hafif ticari deniz araçlarında kompozit malzemeler, düşük yoğunlukları ve yüksek özgül dayanımları sayesinde geleneksel malzemelere (örneğin çelik ve alüminyum) göre önemli avantajlar sunmaktadır. Ancak bu avantajların etkili bir biçimde kullanılabilmesi, yalnızca doğru malzeme seçimine değil, aynı zamanda bu malzemelerin ulusal ve uluslararası tasarım kurallarına uygun şekilde yerleştirilmesine ve optimize edilmesine bağlıdır. Kompozit teknelerin yapısal tasarımında uyulması gereken başlıca kurallar; ISO 12215, Türk Loydu Kuralları, Amerikan Bureau of Shipping (ABS) kılavuzları, DNV kuralları ve bazı durumlarda özel klas kuruluşlarının teknik şartnameleri tarafından belirlenmektedir. Bu kurallar, emniyetli ve dayanıklı bir yapısal bütünlüğün sağlanması amacıyla belirli güvenlik katsayıları, minimum kalınlıklar ve katman yönelimleri gibi parametreler etrafında şekillenmektedir. Ancak bu kuralların birçoğu, geçmişten gelen alışılagelmiş yaklaşımları da içerdiğinden, bazı tasarımlarda gereğinden fazla malzeme kullanımına neden olabilmektedir. Bu çalışmada, geleneksel kural tabanlı yöntemlere alternatif olarak, kompozit teknelere ait yerel yapısal analizler; ayrıntılı laminat yerleşimlerinin Klasik Laminasyon Plak Teorisi (KLPT) temel alınarak MATLAB ortamında geliştirilecek analiz yazılımlarıyla gerçekleştirilecektir. Buna ek olarak, teknelerin kapsamlı yapısal analizleri ANSYS yazılımı üzerinden Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanılarak gerçekleştirilecek; analiz bulguları kompozit hasar kriterleri temelinde yorumlanarak optimum tasarım stratejilerine ilişkin öneriler sunulacaktır. Elde edilen bilimsel bulgular doğrultusunda, kompozit tekne tasarım ve üretim süreçlerinde malzeme kullanımını minimize etmeye yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's maritime industry, the use of composite materials is rapidly increasing in line with goals such as sustainability, cost-effectiveness, and high performance. Particularly in recreational boats, racing yachts, and lightweight commercial marine vessels, composites offer significant advantages over traditional materials (such as steel and aluminum) due to their low density and high specific strength. However, the effective utilization of these advantages depends not only on proper material selection but also on the placement and optimization of these materials in accordance with national and international design standards. The primary regulations governing the structural design of composite vessels are defined by ISO 12215, Turkish Lloyd Rules, American Bureau of Shipping (ABS) guidelines, DNV standards, and, in some cases, the technical specifications of private classification societies. These standards are shaped around parameters such as safety factors, minimum thicknesses, and ply orientations to ensure structural integrity and durability. However, since many of these rules are based on traditional design philosophies, they can sometimes result in excessive material usage in certain applications. In this study, as an alternative to conventional rule-based methods, local structural analyses of composite vessels will be conducted using custom-developed MATLAB software based on the Classical Laminate Plate Theory (CLPT), incorporating detailed laminate stacking sequences. In addition, comprehensive structural analyses of the vessels will be performed using the Finite Element Method (FEM) via ANSYS software; the results will be evaluated according to composite failure criteria, and recommendations for optimal design strategies will be presented. Based on the scientific findings obtained, the study aims to develop new approaches to minimize material usage in the structural design and manufacturing processes of composite vessels.