Hemşirelerde iş-aile-yaşam dengesi, ruhsal durum ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between work-family-life balance, mental health, and psychological resilience in nurses
- Tez No: 982524
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Psikolojik sağlamlık, Ruhsal durum, İş-aile-yaşam dengesi, Mesleki stres, Konsültasyon liyazon psikiyatri hemşireliği, Nurse, Psychological resilience, Mental health, Work-family-life balance, Occupational stress, Consultation-liaison psychiatric nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin iş-aile-yaşam dengesi, psikolojik sağlamlık ve ruhsal durumları arasındaki ilişkiyi inceleme amacıyla yapılan kesitsel ve tanımlayıcı türde bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini, Türkiye'de hastanelerde görev yapan hemşireler oluşturmuş, 300 hemşire ile çalışma tamamlanmıştır. Örnekleme dahil edilecek birey sayısı, A-priori Sample Size Calculator for Multiple Regression programı kullanılarak belirlenmiştir. Veriler, hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerini içeren Kişisel Bilgi Formu ile İş-Aile-Yaşam Dengesi Ölçeği (İAYDÖ), Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) kullanılarak toplanmıştır. Analizler IBM SPSS 25 programı ile yapılmış; ölçeklerin iç tutarlılığı Cronbach Alfa katsayısı ile değerlendirilmiş, dağılım varsayımları çarpıklık ve basıklık değerleri ile test edilmiştir. Tanımlayıcı özelliklere göre gruplar arasında farklılıklar bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA ile incelenmiş, anlamlı farklılıklarda Tukey testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 33,77±8,16'dır. İAYDÖ puan ortalaması 20,28±5,17, KSE puan ortalaması 49,50±31,47 ve KPSÖ puan ortalaması 18,52±4,85 olarak bulunmuştur. Analizler sonucunda, iş-aile-yaşam dengesi ile ruhsal durum arasında orta düzeyde negatif ilişki olduğu (r = -0,290, p < 0,01); psikolojik sağlamlık ile ruhsal durum arasında da orta düzeyde negatif ilişki (r = -0,455, p < 0,01) olduğu saptanmıştır. Ayrıca, iş-aile-yaşam dengesi ile psikolojik sağlamlık arasında orta düzeyde pozitif ilişki olduğu (r = 0,475, p < 0,01) tespit edilmiştir. Sonuç: Hemşirelerin iş-aile-yaşam dengesi, ruhsal durumları ve psikolojik sağlamlıkları arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin İAYDÖ puanları arttıkça KSE puanlarının azaldığı görülmüş, KPSÖ puanları arttıkça KSE puanlarının azaldığı bulunmuştur. Hemşirelerin İAYDÖ puanları arttıkça KPSÖ puanlarının da arttığı saptanmıştır. Ölçeklerden alınan puanlar, hemşirelerin iş-aile-yaşam dengelerini orta-iyi düzeyde algıladıklarını, ruhsal belirti düzeylerinin düşük ila orta aralıkta olduğunu, psikolojik sağlamlık düzeylerinin orta seviyede olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda hemşirelerin iş koşullarının iyileştirilmesi, psikososyal destek programlarına erişimlerinin artırılması ve esnek çalışma modellerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This cross-sectional and descriptive study aimed to examine the relationship between work-family-life balance, psychological resilience, and mental health among nurses. Materials and Methods: The study population consisted of nurses working in hospitals across Türkiye, and the research was completed with 300 participants. The sample size was determined using the A-priori Sample Size Calculator for Multiple Regression program. Data were collected using a Personal Information Form including nurses' descriptive characteristics, along with the Work–Family Life Balance Scale (WFLBS), the Brief Symptom Inventory (BSI), and the Brief Resilience Scale (BRS). Data analyses were conducted using IBM SPSS version 25. The internal consistency of the scales was assessed with Cronbach's alpha coefficient, and distributional assumptions were tested through skewness and kurtosis values. Differences between groups according to descriptive characteristics were analyzed using the independent samples t-test and one-way ANOVA, with the Tukey test employed for post-hoc comparisons where significant differences were found. Relationships among variables were examined using Pearson correlation analysis. Results: The mean age of the participating nurses was 33.77 ± 8.16 years. The mean score for the Work–Family Life Balance Scale (WFLBS) was 20.28 ± 5.17, for the Brief Symptom Inventory (BSI) was 49.50 ± 31.47, and for the Brief Resilience Scale (BRS) was 18.52 ± 4.85. The analyses revealed a moderate negative correlation between work–family life balance and mental health status (r = –0.290, p < 0.01), as well as a moderate negative correlation between psychological resilience and mental health status (r = –0.455, p < 0.01). In addition, a moderate positive correlation was found between work–family life balance and psychological resilience (r = 0.475, p < 0.01). Conclusion: It was determined that there were significant relationships between nurses' work–family–life balance, mental health status, and psychological resilience. As the nurses' Work–Family–Life Balance Scale (WFLBS) scores increased, their Symptom Checklist (SCL) scores decreased; likewise, as their Brief Resilience Scale (BRS) scores increased, their SCL scores decreased. In addition, it was found that higher WFLBS scores were associated with higher BRS scores. The results indicate that nurses generally perceive their work–family–life balance at a moderate to good level, experience low to moderate levels of psychological symptoms, and exhibit a moderate level of psychological resilience. Accordingly, it is recommended to improve nurses' working conditions, enhance access to psychosocial support programs, and develop flexible working models.