Ofis çalışanlarında kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, spinal mobilite, spinal postür ve skapular endurans arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between musculoskeletal disorders, spinal mobility, spinal posture and scapular endurance in office workers
- Tez No: 982523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER OSMAN PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kas-iskelet hastalıkları, Kas-iskelet sistemi, Omurga, Postür bozukluğu, Skapula, Ağrı, Musculoskeletal diseases, Musculoskelatal system, Spine, Posture disorder, Scapula
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı ofis çalışanlarında kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, spinal mobilite, spinal postür ve skapular endurans arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya 73 ofis çalışanı dahil edildi. Kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları için Cornell Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlık Anketi kullanıldı. Spinal postür ve spinal mobilite değerlendirmeleri Spinal Mouse® cihazı ile, skapular endurans ise Skapular Kassal Endurans Testi ile ölçüldü. Bireylerin fiziksel aktiviteleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form ile, çalışma ortamı ergonomisi Hızlı Ofis Zorlanma Değerlendirmesi ile değerlendirildi. Kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ile spinal postür arasında negatif yönde zayıf derecede (rho= -0,336, p= 0,004) ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ile spinal mobilite arasında negatif yönde zayıf derecede anlamlı ilişki bulundu (rho= -0,290, p= 0,013). Spinal postür ile spinal mobilite arasında pozitif yönde çok güçlü derecede anlamlı ilişki bulundu (r= 0,921, p= 0,001). Skapular endurans ile kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, spinal postür ve spinal mobilite arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Çalışmanın sonucunda ofis çalışanlarında kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ile spinal postürün ve spinal mobilitenin ilişkili olduğu, skapular endurans ile kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, spinal postür ve spinal mobilite arasında ilişki olmadığı tespit edildi. Bu sonuçlara göre ofis çalışanlarında görülen kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde spinal postür ve mobilitenin objektif değerlendirme yöntemleriyle kapsamlı bir şekilde ölçülmesinin önemli olabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between musculoskeletal disorders, spinal mobility, spinal posture, and scapular endurance in office workers. 73 office workers were included in the study. The Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire was used for musculoskeletal disorders. Spinal posture and spinal mobility assessments were measured with the Spinal Mouse® device, and scapular endurance was measured with the Scapular Muscular Endurance Test. Individuals' physical activities were assessed with the International Physical Activity Questionnaire Short Form, and workplace ergonomics were assessed with the Rapid Office Strain Assessment. A weak negative correlation was found between musculoskeletal disorders and spinal posture (rho= -0.336, p= 0.004) and a weak negative correlation between musculoskeletal disorders and spinal mobility (rho= -0.290, p= 0.013). A very strong positive correlation was found between spinal posture and spinal mobility (r= 0.921, p= 0.001). No significant relationship was found between scapular endurance and musculoskeletal disorders, spinal posture, or spinal mobility (p>0.05). As a result of the study, it was determined that musculoskeletal disorders in office workers are related to spinal posture and spinal mobility, but there is no relationship between scapular endurance and musculoskeletal disorders, spinal posture, or spinal mobility. According to these results, we believe that a comprehensive measurement of spinal posture and mobility using objective assessment methods may be important in the treatment of musculoskeletal disorders seen in office workers.