İç mekânlarda biyofilik tasarım uygulamalarının teknolojiyle entegrasyonu
Integration of biophilic design practices with technology in interior spaces
  1. Tez No: 1019204
  2. Yazar: ALEYNA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLDEM AYTAR SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofilik tasarım, Mekan, Mekan tasarımı, İç mekan tasarımı, İç mimari, Biophilic design, Space, Space design, Interior design, Interior architecture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
İnsanlar tarafından tarih boyunca doğadan çeşitli şekillerde yararlanılmıştır. Barınma, beslenme ve korunma gibi temel ihtiyaçlar doğal çevre aracılığıyla karşılanmış; bilim, sanat ve farklı disiplinlerde doğadan ilham alınmıştır. Ancak kentleşme, sanayileşme, çevre kirliliği, nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve yapay iç mekânlarda geçirilen sürenin artması nedeniyle insan ile doğa arasındaki bağ zayıflamıştır. Bu bağlamda biyofilik tasarım, insan ve doğa arasındaki ilişkinin yeniden kurulmasını ve güçlendirilmesini amaçlayan bir tasarım yaklaşımı olarak görülmektedir. Bu yaklaşım sayesinde yapılı çevrede doğaya duyulan sevginin yeniden hatırlatılması ve insanların ruhsal ile fizyolojik açıdan olumlu yönde etkilenmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmada, biyofilik tasarım ile teknoloji arasındaki karşıt gibi görünen ilişki incelenmiştir. Teknolojinin biyofilik tasarımın uygulanmasına ve gelişmesine sağladığı katkılar ele alınarak doğa, insan, iç mekân ve teknoloji ilişkileri bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Araştırmada, biyofilik tasarımın iç mekânlarda uygulanması ve bu süreçte teknolojinin nasıl kullanıldığı incelenmiştir. İç mekânlardaki biyofilik tasarım işlevlerine göre yararlanılan temel teknolojiler belirlenmiş, gruplandırılmış ve detaylı olarak değerlendirilmiştir. Böylece bu teknolojilerin biyofilik tasarıma sağladığı katkılar ile sahip olduğu kısıtlılıklar ortaya konmuştur. Bu çalışma, biyofilik tasarım ve teknoloji ilişkisini nitel araştırma yöntemi ve amaçlı örnekleme ile ele almaktadır. Araştırmanın kavramsal bölümü için kapsamlı literatür taraması yapılmıştır. Bulgular bölümü için ise literatürden öğrenilen bilgilerle, yorumlara yer verilmiştir. Kriterler doğrultusunda somut örnekler seçilerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Bu bağlamda beş farklı tipolojiye sahip iç mekânlar incelenmiştir. Bu projeler; konut alanında Varanda Apartment, çalışma mekânı olarak Salesforce Tower ofisi , eğitim yapısı olarak Caulfield Grammar School Lise Öğretim ve Öğrenim Yapısı, sağlık yapısı olarak Royal Adelaide Hastanesi ve ticari yapı mekânı için Haikou Uluslararası Gümrüksüz Alışveriş Kompleksi'nde yer alan Aura: The Forest at the Edge of the Sky adlı enstalasyondur. Sonuç olarak, biyofilik tasarımda doğal ögeler ile teknolojik sistemler arasında dengeli, uyumlu ve tamamlayıcı bir ilişki kurulması gerektiği vurgulanmaktadır. Teknolojinin doğanın yerine geçen baskın bir unsur olarak değil, doğayı destekleyen ve mekânsal deneyimi güçlendiren bir araç olarak değerlendirilmesi önemlidir. Bu doğrultuda teknoloji, biyofilik tasarımın etkisini artırma potansiyeline sahip olsa da bu ilişkinin stratejik, sistematik ve dengeli bir yaklaşımla ele alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, humans have benefited from nature in various ways. Basic needs such as shelter, food, and protection have been met through the natural environment, and nature has served as a source of inspiration for science, art, and various other disciplines. However, the bond between humans and nature has weakened due to urbanization, industrialization, environmental pollution, population growth, technological advancements, and the increasing amount of time spent in artificial indoor spaces. In this context, biophilic design is viewed as a design approach aimed at reestablishing and strengthening the relationship between humans and nature. Through this approach, the goal is to rekindle a love for nature within the built environment and to positively influence people both mentally and physically. This study examines the seemingly contradictory relationship between biophilic design and technology. By addressing the contributions technology makes to the implementation and development of biophilic design, the relationships between nature, humans, interior spaces, and technology are evaluated through a holistic approach. The research investigates the application of biophilic design in interior spaces and how technology is utilized in this process. The main technologies utilized for biophilic design functions in interior spaces were identified, categorized, and evaluated in detail. Thus, the contributions these technologies make to biophilic design, as well as their limitations, were brought to the fore. This study addresses the relationship between biophilic design and technology using a qualitative research method and purposive sampling. A comprehensive literature review was conducted for the theoretical section of the research. The findings section incorporates insights from the literature along with interpretations. Specific examples were selected based on established criteria to enhance understanding of the subject. In this context, five different types of interior spaces were examined. These projects include the Varanda Apartment in the residential area, the Salesforce Tower office as a workspace, the Caulfield Grammar School High School Teaching and Learning Facility as an educational structure, the Royal Adelaide Hospital as a healthcare facility, and the installation titled“Aura: The Forest at the Edge of the Sky”located within the Haikou International Duty-Free Shopping Complex as a commercial space. In conclusion, it is emphasized that a balanced, harmonious, and complementary relationship must be established between natural elements and technological systems in biophilic design. It is important to view technology not as a dominant element that replaces nature, but as a tool that supports nature and enhances the spatial experience. In this regard, while technology has the potential to amplify the impact of biophilic design, this relationship must be addressed through a strategic, systematic, and balanced approach.