Asistan hekimlerin GETAT üzerine deneyim ve bakış açıları
Assistant physicians' experience and perspectives on GETAT
  1. Tez No: 982571
  2. Yazar: ESRA BETÜL ERTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Asistan hekimler, deneyim, bakış açısı, geleneksel ve tamamlayıcı tı, Resident physicians, Experience, Perspective, Traditional and Complementary Medicine (T&CM)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tüm dünyada ve ülkemizde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarına ilgi son yıllarda artış göstermektedir. Bu çalışmada Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan asistan hekimlerinin GETAT ile ilgili deneyim ve bakış açılarını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma tanımlayıcı, kesitsel ve analitik bir çalışmadır. Araştırmanın yeri Samsun iline bağlı bulunan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'dir. Araştırmada 330 asistan hekime ulaşılmış olup bu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan asistan hekimler katılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 26,0 paket programı kullanılmıştır. Ortalama, standart sapma ve medyan değerleri üzerinden tanımlayıcı analizler sunulmuştur. Kategorik değişkenler Pearson Ki Kare Testi ile karşılaştırılmıştır. Bonferroni düzeltmesi ve lojistik regresyon analizi yalnızca çoklu karşılaştırmalar için uygulandı. Bulgular: Çalışmaya katılan hekimlerin yaş ortalaması 30,8 ± 5,6 olup, yaşlar 24 ile 59 arasında değişmekteydi ve medyan yaş 29 olarak saptandı. Katılımcıların %51,5'i (n = 170) erkek, %48,5'i (n = 160) ise kadındı. Katılımcıların hekimlik süresi ortalama 5,8 ± 5,4 yıldır. Katılımcıların hekimlik süresi ortalama 5,8 ± 5,4 yıldır. Katılımcıların %70,3'ü (n = 232) Dahili Tıp Bilimleri, %29,7'si (n = 98) ise Cerrahi Tıp Bilimleri alanında asistanlık yapmaktaydı. Katılımcıların %67,9'u (n = 224) GETAT uygulamaları hakkında kısmen bilgi sahibi olduğunu belirtirken, GETAT yöntemleriyle ilgili bilgi kaynakları incelendiğinde, katılımcıların %47,1'i (n = 156) sosyal çevre, aile ve arkadaşlardan bilgi edindiğini belirtmiştir. Katılımcıların en çok bilgi sahibi olduklarını belirttikleri GETAT yöntemi akupunktur olup, katılımcıların %98,5'i (n = 326) bu yöntemi duyduğunu veya bildiğini belirtmiştir. Asistanlık eğitimi sırasında GETAT eğitimi alanlar %82,8'i uygulamaları istatistiksel olarak anlamlı derecede faydalı bulmuştur. Buna karşılık, asistanlık döneminde eğitim almayanlar %63,3'ü istatistiksel olarak anlamlı derecede fayda konusunda hayır/kararsızım yanıtını vermiştir. Tıp fakültelerinde derslere yer verilmesine yönelik soruda,“Evet”diyenler arasında GETAT'ın faydalı olduğunu düşünenlerin oranı %80,5 (n=132) iken, Asistanlık eğitiminde derslere yer verilmesine ilişkin soruda da benzer bir dağılım gözlenmiştir. Asistanlık eğitimi sırasında GETAT eğitimi alanların %75,3'ü ileride sertifika almak istediğini, Buna karşılık, asistanlık döneminde eğitim almayanların yalnızca %33,8'i sertifika almak istediğini belirtirtmiştir. Asistanlık eğitiminde GETAT uygulamaları ile ilgili derslere yer verilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı sertifika ix almak istemeyen/kararsız olan grupta %24,9 iken, sertifika almak isteyenlerde %79,3 olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan asistan hekimlerin GETAT'a ilişkin deneyim ve bakış açılarını ortaya koymuştur. Asistan hekimlerin GETAT ile ilgili edindikleri bilgilerinin çoğunlukla medya veya çevresel etkiler yoluyla şekillendiği, akademik kaynakların yeterince kullanılmadığı ve eğitim sürecinde müfredatta GETAT'a yer verilmediğini göstermektedir. Ayrıca GETAT uygulamalarına olumlu tutum sergilediklerini görülmektedir. Buna rağmen deneyim ve sertifikasyon oranının düşüklüğü dikkati çekmektedir. Bu durum, bilgi eksikliği ve standartlaşma yetersizliğinin tutumlar üzerinde etkili olduğunu düşündürmektedir Halbuki klinik deneyimle eşzamanlı sunulan GETAT eğitiminin, katılımcılarda bu alanda profesyonel gelişim ve sertifikasyon yönünde güçlü bir motivasyon oluşturduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years, interest in Traditional and Complementary Medicine (T&CM) has been increasing worldwide and in our country. This study aimed to investigate the experiences and perspectives regarding T&CM among resident physicians working at Samsun Training and Research Hospital. Materials and Methods: This research is a descriptive, cross-sectional, and analytical study. The study site was Samsun Training and Research Hospital in the province of Samsun. A total of 330 resident physicians were reached, constituting the study sample. Resident physicians who met the inclusion criteria were enrolled. Statistical analyses were performed using the SPSS 26.0 software package. Descriptive statistics are presented as mean, standard deviation, and median. Categorical variables were compared using Pearson's chi-square test. Bonferroni correction and logistic regression analysis were applied only for multiple comparisons. Results: The mean age of the physicians participating in the study was 30.8 ± 5.6 years, ranging from 24 to 59 years, with a median age of 29. Of the participants, 51.5% were male (n=170) and 48.5% were female (n=160). The average duration of medical practice was 5.8 ± 5.4 years. Most participants (70.3%) were residents in Internal Medicine departments, while 29.7% were in Surgical Sciences. Regarding knowledge about Traditional and Complementary Medicine (TCM), 67.9% of the residents reported having partial knowledge. When the sources of information were examined, nearly half (47.1%) stated that they obtained information from their social circle, family, or friends. The method most widely recognized by the participants was acupuncture, which 98.5% had heard of or were familiar with. Residents who had received TCM training during their residency were significantly more likely to find these practices beneficial compared to those without such training. In contrast, those who had not received TCM education more frequently expressed uncertainty or disbelief in the usefulness of these methods. When asked about including TCM courses in medical school curricula, the majority of those who supported such inclusion also viewed TCM practices as beneficial. A similar pattern was observed for the question regarding inclusion of TCM courses in residency education. Residents who had received TCM education during their specialty training were considerably more willing to pursue certification in the future, whereas those without prior education showed xi much less interest. Similarly, participants who believed that TCM should be included in residency training programs expressed a markedly greater intention to obtain certification compared to those who were undecided or opposed. Conclusion: This study, conducted among resident physicians at Samsun Training and Research Hospital, delineated experiences and perspectives regarding T&CM/GETAT. The findings indicate that residents' information on T&CM is shaped predominantly by media or environmental influences, with academic sources insufficiently utilized and limited curricular coverage during training. Although attitudes toward T&CM practices are generally positive, low levels of hands-on experience and certification are noteworthy. This pattern suggests that knowledge gaps and a lack of standardization may influence attitudes; however, when T&CM education is delivered alongside clinical experience, it appears to foster strong motivation for professional development and certification in this field.