Karaciğer yağlanma derecesinin böbrek hücreli tümörü olan hastalarda tümör evresi ve derecesi ile ilişkisinin değerlendirmesi
Evaluation of the relationship between liver fatty liver degree and tumor stage and grade in patients with renal cell tumors
  1. Tez No: 982573
  2. Yazar: ABDULLAH TALHA AKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÖTÜNÇTEMUR, DR. EYYÜP DANIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek tümörü, Hepatosteatoz, Nükleer Derece, Karaciğer yağlanması, Karsinoma-renal hücreli, Visseral yağlanma, Hepatic Steatosis, Kidney Tumor, Nuclear Grade, Fatty liver, Carcinoma-renal cell, Visceral fatigue
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu tıpta uzmanlık tezi, obezite ile ilişkili karaciğer yağlanması belirteci olan hepatosteatozun, Renal hücreli kanser (RHK) olan hastalarda tümör evresi ve derecesi ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışmanın hipotezi, hepatosteatozun RHK'nın agresiflik düzeyi, yani tümör evresi ve derecesi ile ilişkili olduğu yönündedir. Materyal ve Metot: Ocak 2020-Ocak 2024 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'nde RHK cerrahisi geçiren 215 hastanın verileri geriye dönük (retrospektif) olarak incelenmiştir. Hastaların hepatosteatoz dereceleri pre-operatif tüm batın ultrasonografisi (USG) ile değerlendirilmiş ve hafif (Grade 1), orta (Grade 2) ve şiddetli (Grade 3) olarak sınıflandırılmıştır. Tümör evresi (TNM) ve histolojik nükleer grade (WHO/ISUP Nükleer Grade Sistemi) patoloji raporlarından kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde Ki Kare Testi ve Spearman Korelasyon Analizi kullanılmış, p<0.05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Analizler sonucunda, hepatosteatoz derecesi ile WHO/ISUP nükleer grade arasında sınırda bir ilişki (Monte Carlo p=0.059) saptanmıştır. Lineer-by-linear trend analizi, bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu (p=0.043) göstermiş ve hepatosteatoz derecesi arttıkça yüksek nükleer grade görülme olasılığının da artabileceğine işaret etmiştir. ISUP grade ile hepatosteatoz arasındaki korelasyon katsayısı (r=0.122) diğer değişkenlere göre en yüksek olsa da, bu korelasyon istatistiksel anlamlılık sınırında kalmıştır (p=0.073). Bununla birlikte, hepatosteatoz grupları ile cinsiyet, patoloji alt tipi, T evresi, CN, PN, M evreleri ve klinik evre (CS) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (tüm p>0.05). Sonuç: Bu çalışma, karaciğer yağlanma derecesinin RHK'lı hastalarda tümörün nükleer derecesi ile pozitif bir ilişki içinde olduğunu göstererek hipotezi özellikle histopatolojik derece açısından desteklemektedir. Bu bulgu, ultrason (USG) gibi non-invaziv bir yöntemle değerlendirilebilen hepatosteozun, RHK hastalarında tümör agresifliğini (WHO/ISUP nükleer grade) öngörmede potansiyel bir yardımcı faktör olabileceğini düşündürmektedir. Çalışmanın retrospektif doğası ve tek merkezli veri sınırlılıkları göz önünde bulundurularak, daha geniş hasta kohortlarında prospektif çalışmalarla bu bulguların doğrulanması ve moleküler düzeyde ilişkilerin incelenmesi gelecekteki araştırmalar için önemlidir
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This medical specialization thesis aimed to evaluate the relationship between hepatosteatosis, a liver fat accumulation marker associated with obesity, and tumor stage and grade in patients with renal cell carcinoma (RCC). The study's hypothesis is that hepatosteatosis is associated with the aggressiveness of RCC, specifically tumor stage and grade. Material and Methods: A retrospective analysis of data from 215 patients who underwent RCC surgery at Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital between January 2020 and January 2024 was conducted. Patients' hepatosteatosis degrees were assessed by pre-operative whole-abdomen ultrasonography (USG) and classified as mild (Grade 1), moderate (Grade 2), and severe (Grade 3). Tumor stage (TNM) and histological nuclear grade (WHO/ISUP Nuclear Grade System) were recorded from pathology reports. Statistical analyses included Chi-Square Test and Spearman Correlation Analysis, with p<0.05 considered statistically significant. Findings: The analysis revealed a borderline association between the degree of hepatosteatosis and WHO/ISUP nuclear grade (Monte Carlo p=0.059). A linear-by-linear trend analysis indicated this relationship was statistically significant (p=0.043), suggesting that as the degree of hepatosteatosis increases, the likelihood of a higher nuclear grade may also increase. Although the correlation coefficient between ISUP grade and hepatosteatosis (r=0.122) was the highest among other variables, it remained at the borderline of statistical significance (p=0.073). Conversely, no statistically significant relationship was found between hepatosteatosis groups and gender, pathology subtype, T stage, CN, PN, M stages, and clinical stage (CS) (all p>0.05 Conclusion: This study supports the hypothesis, particularly concerning the histopathological degree (nuclear grade) of the tumor, by demonstrating a positive association between the degree of liver fat accumulation and nuclear grade in RCC patients. This finding suggests that hepatosteatosis, which can be assessed by non-invasive methods like ultrasonography (USG), could serve as a potential auxiliary factor in evaluating the aggressive potential of RCC in affected patients. Considering the retrospective nature and single-center limitations of the study, future prospective studies with larger cohorts and more detailed investigations into molecular relationships are warranted to validate these findings.