Yüksek translusent zirkonya blokların boyama ve cila işlemleri sonrası optik, mekanik, fiziksel ve mikroyapısal açıdan incelenmesi
Evaluation of optic, mechanical, physical and microstructural properties of high-translucent zirconia blocks after staining and polishing procedures
  1. Tez No: 982579
  2. Yazar: BESTE BURCU UZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİKE ALTAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bükülme Dayanımı, Cila, Polisaj, Renk Stabilitesi, Translusent, Translusent Zirkonya, Alümina seramik, Dental cilalama, Protetik diş tedavisi, Çok renkli seramik, Color Stability, Flexural Strength, Polishing, Rubber, Translucent, Translucent Zirconia, Alumina ceramic, Dental polishing, Prosthetic dental treatment, Multicolor ceramic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı ışık geçirgenliğine sahip Translusent Zirkonya bloklara (Katana HTML, STML ve UTML) uygulanan boyama, polisaj ve cila işlemlerinin; yaşlandırma öncesi ve sonrası optik (translusensi, renk değişimi), fiziksel (yüzey pürüzlülüğü) ve mekanik (bükülme dayanımı) özellikler üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, üç farklı çok katmanlı Translusent Zirkonya blok kullanılmıştır. Her biri 12 mm çapında ve 1,2 mm kalınlığında hazırlanan disk şeklindeki 150 örnek,“kontrol grubu”,“boyama grubu”,“boyama+polisaj grubu”,“boyama+cila grubu”,“boyama+polisaj+cila grubu”olmak üzere beş farklı yüzey işlem grubuna ayrılmıştır. Tüm örnekler Termal Siklusa tabi tutulmuştur. Translusensi, renk değişimi ve Kontrast Oranı (CR) için spektrofotmetre analizi, mekanik direnç için universal test cihazı ve mikroyapısal değişim için XRD analiz cihazı kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 30.0.0 programında istatistiksel açıdan değerlendirilmiştir. Bulgular: TP değerleri açısından en yüksek değer UTML grubunda, en düşük değer ise HTML grubunda ölçülmüştür. Cila Protokolü TP ve ΔE üzerinde anlamlı etki göstermiştir (p<0,001). ΔE değerleri tüm gruplarda klinik kabul edilebilir sınırlar içinde kalmıştır. En düşük Ra değeri boyama+polisaj+cila grubunda, en yüksek değer ise kontrol grubunda saptanmıştır. HTML grubu en yüksek, UTML grubu en düşük bükülme dayanımı göstermiştir. XRD analizleri, yüzey işlemlerinin monoklinik faz oranı (Xm) üzerinde materyale ve işleme bağlı olarak değişiklik yarattığını göstermiştir. Sonuç: Translusent Zirkonya restorasyonlarda uygulanan yüzey işlemleri, materyalin estetik ve mekanik performansını doğrudan etkilemektedir. Polisaj ve cila işlemleri yüzey pürüzlülüğünü azaltırken, bükülme dayanımı üzerinde olumsuz etki yaratabilir. HTML materyali posterior bölgeler için mekanik açıdan avantaj sağlarken, UTML ve STML materyalleri estetik üstünlükleri nedeniyle anterior bölgelerde tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of staining, polishing, and rubber procedures on the optical (translucency, color change), physical (surface roughness), and mechanical (flexural strength) properties of translucent zirconia blocks (Katana HTML, STML, and UTML) with different translucency levels before and after aging. Materials and Methods: In this study, three different multi-layered translucent zirconia blocks were used. A total of 150 disk-shaped specimens (12 mm diameter and 1.2 mm thickness) were prepared and divided into five surface treatment groups:“control group,”“staining group,”“staining+polishing group,”“staining+rubber group,”and“staining+polishing+rubber group.”All specimens underwent thermal cycling. Spectrophotometric analysis was performed to assess translucency, color change, and contrast ratio; a universal testing machine was used for mechanical strength testing; and an XRD analysis device was used to evaluate microstructural changes. The data were statistically analyzed using IBM SPSS Statistics 30.0.0 software. Results: The highest TP values were measured in the UTML group, while the lowest were in the HTML group. The rubber protocol had a significant effect on both TP and ΔE (p<0.001). ΔE values remained within clinically acceptable limits in all groups. The lowest Ra value was observed in the staining+polishing+rubber group, while the highest was in the control group. The HTML group exhibited the highest flexural strength, and the UTML group showed the lowest. XRD analysis demonstrated that surface treatments induced changes in the monoclinic phase ratio (Xm) depending on both the material and the surface treatment applied. Conclusion: Surface treatments applied to translucent zirconia restorations directly influence the esthetic and mechanical performance of the material. While polishing and rubber procedures reduce surface roughness, they may negatively affect flexural strength. The HTML material may offer mechanical advantages in posterior regions, whereas UTML and STML materials are preferable in anterior regions due to their superior esthetics.