Realizm bağlamında Asya pasifik güvenliği ve tehdit algısı: Çin Halk Cumhuriyeti ve Japonya karşılaştırma analizi
Security and threat perception in the Asia-pacific under realism: A comparative analysis of the people's republic of China and Japan
  1. Tez No: 982580
  2. Yazar: ASLIHAN GENÇ YORULMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YORULMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Asya Pasifik bölgesi, Güvenlik, Japonya, Realizm, Çin, Asia Pacific region, Security, Japan, Realism, China
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Realizm kuramı kapsamında, Asya Pasifik bölgesindeki güvenlik ve tehdit algısını Çin Halk Cumhuriyeti ve Japonya örnekleri üzerinden karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Realist kuramın temel varsayımlarından biri uluslararası sistemin anarşik yapısı nedeniyle devletlerin hayatta kalabilmek için güç arayışına yöneldiğidir. Bu bağlamda tez, Realizmin iki ana yaklaşımı olan saldırgan realizm ve savunmacı realizm perspektiflerini analizin merkezine yerleştirmektedir. Saldırgan realizm, devletlerin güvenliklerini güç maksimizasyonu ve bölgesel hakimiyet arayışlarıyla sağlamaya çalıştığını vurgulamaktadır. Çalışmanın hipotezi Çin'in saldırgan realist yöneliminin ve Japonya'nın savunmacı realist stratejilerinin bölgesel güvenlik ikilemlerini derinleştirdiğini, bölge güvenliğinin kırılgan bir yapıda olduğu ve bölgedeki güvenlik ortamının devletlerin algıladıkları ve uygulamaya koyduğu politikalarla şekillendiğidir. Bu tez çalışmasında üç temel soruya cevap aranmaktadır: Çin ve Japonya'nın Asya Pasifik bölgesindeki güvenlik politikaları bölgedeki güç dengesi ve güvenlik ortamı nasıl etkilenmektedir? Realist kuram çerçevesinde Asya Pasifik bölgesi güvenlik ortamı nasıl açıklanabilir? İki devletin güvenlik stratejileri ve tehdit algıları Realizm kuramının öngörüleriyle hangi kapsamda örtüşmektedir, sorularına cevap aranmaktadır. Bu çalışma, Realizmin kuramsal esnekliğinin, farklı devlet davranışlarını açıklamada güçlü bir araç sunduğunu ortaya koymakta ve Asya Pasifik güvenlik mimarisine ilişkin akademik literatüre katkı sağlamaktadır. Bu doğrultuda aktörlerin güvenlik politika beyanları ve uygulamaya konan stratejileri mercek altına alınacak, bölgede yaşanan güç mücadelesi anlamlandırılmaya çalışılacak ve bu aktörlerin askeri güvenlik ile ilgili tehdit algıları realizm teorisi ekseninde analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
This dissertation offers a comparative analysis of security and threat perception in the Asia Pacific region through the theoretical lens of Realism, focusing on the People's Republic of China and Japan. Realist theory rests on the assumption that the anarchic structure of the international system compels states to pursue power as a means of survival. Building on this premise, the study centers its analysis on the two principal strands of Realism: offensive realism and defensive realism. Offensive realism argues that states seek to ensure security through power maximization and the pursuit of regional dominance. The hypothesis of this study is that China's offensive realist orientation and Japan's defensive realist strategies deepen regional security dilemmas, rendering the regional security structure fragile, and that the security environment in the region is shaped by the policies perceived and implemented by states. This dissertation seeks to answer three main research questions: How do China's and Japan's security policies in the Asia-Pacific region affect the balance of power and the regional security environment? How can the security environment of the Asia-Pacific region be explained within the framework of Realist theory? And to what extent do the security strategies and threat perceptions of these two states align with the assumptions and predictions of Realism? By critically examining security policy statements, implemented strategies, and threat perceptions related to military security, this study demonstrates the theoretical flexibility of Realism as a robust tool for interpreting divergent state behavior. The research ultimately contributes to the academic literature on the Asia Pacific security architecture by contextualizing the region's power struggles and strategic choices through a Realist lens.