Okul psikolojik danışmanlarının aile aidiyetinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examining the family belonging of school psychological counsellors in terms of some variables
  1. Tez No: 982582
  2. Yazar: MUSTAFA EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZEN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile aidiyeti, Demografik değişkenler, Family sense of belonging, Demographic variables
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada okul psikolojik danışmanlarının, aile aidiyet düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın yürütülmesinde nicel yöntemlerden ilişkisel model kullanılmıştır. 2023-2024 eğitim öğretim yılında Sivas il genelinde Rehberlik Araştırma Merkezi, resmi ve özel okullarda görev yapan 297 okul psikolojik danışmanı araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın veri toplama araçları, Kişisel Bilgi Formu ile Aile Aidiyet Ölçeği formudur. Veriler SPSS 27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız değişkenlerin kategori sayısına bağlı olarak bağımsız örneklemler için normal dağılım durumuna göre t-testi, tek yönlü ANOVA ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Tukey ve Scheffe testi, farklılıkların kaynağını belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre okul psikolojik danışmanlarının, aile aidiyet düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Okul psikolojik danışmanlarının aile aidiyet düzeylerinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, çocuk sayısı, mesleki kıdem, medeni durum ve evlilik süresi değişkenlerine göre anlamlı bir fark göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Okul psikolojik danışmanlarının algılanan aylık gelir durumuna bakıldığında kendilik aidiyeti boyutunda özellikle yüksek gelir grubuna sahip olan okul psikolojik danışmanlarının kendilik aidiyeti düzeylerinin diğer gruplara kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür. Ebeveynlik tutumu açısından değerlendirildiğinde aile aidiyeti alt boyutunda, demokratik tutum sergileyen psikolojik danışmanların en yüksek aile aidiyeti puanına sahip olduğu, sonrasında hoşgörülü tutum sergileyenlerin geldiği tespit edilmiştir. Otoriter tutum sergileyenlerin ise en düşük aile aidiyeti puanına sahip oldukları görülmüştür. Algılanan anne ebeveynlik tutumuna göre aidiyet puanlarındaki anlamlı farklılıklar, en yüksek puan demokratik tutum olmak üzere sırayla hoşgörülü, otoriter ve ihmalkâr tutum şeklindedir. Algılanan baba ebeveynlik tutumuna bakıldığında ise en yüksek aidiyet puanı demokratik tutum olmak üzere bunu sırayla hoşgörülü, ihmalkâr ve otoriter tutumun takip ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the family belonging levels of school psychological counselors. A correlational model was used as the quantitative method in conducting the study. In the 2023-2024 academic year, 297 school counselors working in public and private schools across the province of Sivas formed the sample for the study. The data collection tools used in the study were the Personal Information Form and the Family Belonging Scale form. The data were analyzed using the SPSS 27 program. In the analysis of the data, t-tests, one-way ANOVA, and Kruskal Wallis tests were used for independent samples, depending on the number of categories of independent variables. Tukey and Scheffe tests were used as complementary post-hoc analyses to determine the source of the differences. According to the analysis results, it was determined that school counselors have high levels of family belonging. It was concluded that there was no significant difference in the family belonging levels of school counselors based on variables such as gender, educational status, age, number of children, professional seniority, marital status, and length of marriage. When looking at the perceived monthly income status of school psychological counselors, it was observed that school psychological counselors with high income levels had higher levels of self-esteem compared to other groups. When evaluated in terms of parenting attitude, it was found that psychological counselors who exhibited a democratic attitude had the highest family belonging scores in the family belonging sub-dimension, followed by those who exhibited a tolerant attitude. Those who exhibited authoritarian attitudes were found to have the lowest family belongingness scores. Significant differences in belongingness scores according to perceived maternal parenting attitudes were found to be highest for democratic attitudes, followed by tolerant, authoritarian, and neglectful attitudes. When looking at perceived paternal parenting attitudes, the highest belonging scores were found for democratic attitudes, followed by tolerant, neglectful, and authoritarian attitudes. The findings were discussed in light of the existing literature.