Yataklı sağlık kuruluşlarında yönetsel sorunların incelenmesi, bir devlet hastanesi ve bir üniversite hastanesi örneği
Nvestigation of administrative problems in inboard health organizations, an example of a state hospital and a university hospitali
  1. Tez No: 982645
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT NALDÖKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetimsel Sorunlar, Sağlık Yönetimi, Management, Managerial Issues, Health Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlık hizmetlerinin organizasyon yapısı içerisinde sunum biçimlerini analiz ederek, bu hizmetlerin yürütülmesinde görev alan yöneticilerin yönetsel yeterlilik düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, sağlık yöneticilerinin demografik ve kurumsal özelliklerine göre yönetsel sorunlara ilişkin algılarında anlamlı farklılıklar olup olmadığını ortaya koymak da çalışmanın amaçları arasındadır. Araştırma kapsamında, bireysel bilgi formu ve yönetsel yeterlilik ölçeğinden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket, Sivas il merkezinde hizmet veren Sağlık Bakanlığı'na bağlı Sivas Numune Hastanesi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görev yapan toplam 451 hemşireye uygulanmıştır. Verilerin analizinde; frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, Bağımsız Örneklem t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA) ve Tukey Testi gibi ileri düzey istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, hemşirelerin medeni durumu, hizmet süresi, çalışılan kurum türü gibi bireysel ve demografik değişkenlere göre yönetimsel sorunlara dair algılarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the organizational structure and service delivery models of healthcare services, with the objective of determining the managerial competency levels of administrators involved in the execution of these services. Furthermore, the study seeks to investigate whether there are statistically significant differences in perceptions of managerial problems based on the demographic and institutional characteristics of healthcare managers. Within the scope of the research, a structured questionnaire comprising a personal information form and a managerial competency scale was utilized. The questionnaire was administered to a total of 451 nurses employed at Sivas Numune Hospital, affiliated with the Ministry of Health, and Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine Research and Application Hospital, both located in the city center of Sivas. For data analysis, descriptive statistics such as frequency, percentage, mean, and standard deviation were employed. In addition, inferential statistical methods including Independent Samples t-Test, One-Way ANOVA, and post-hoc analyses such as the Tukey Test were applied to assess group differences. The results revealed that variables such as nurses' marital status, length of service, and demographic characteristics at both the individual and institutional levels were significantly associated with differing perceptions of managerial issues.