Astım hastalarında temel yüzme çalışmalarının akciğer hacim ve kapasitelerine etkileri
The effects of basic swimming exercises on lung volume and capacities in asthma patients
  1. Tez No: 982654
  2. Yazar: ESMA NUR BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Göğüs Hastalıkları, Spor, Physiology, Chest Diseases, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer hastalıkları-obstrüktif, Astım, Solunum fonksiyon testleri, Yüzme, Lung diseases-obstructive, Asthma, Respiratory function tests, Swimming
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Astım, bireylerin yaşam kalitesini etkileyen kronik bir hastalık olmakla birlikte giderek sayısı artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, astım hastalarında temel yüzme çalışmalarının akciğer hacim ve kapasitelerini inceleyerek, yüzme sporunun astım hastalarının akciğer hacim ve kapasitelerine olan katkılarını değerlendirmektir. Çalışmaya, 34 yaş, 164 boy uzunluğu ve 65 kg vücut ağırlığı ortalamalarına sahip 10 gönüllü yetişkin kadın astım hastası katılmıştır. Çalışma, üç ay süreyle, haftada 2 gün ve günde bir saatlik serbest yüzme egzersizleri ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, Spirolab 3 cihazı kullanılarak akciğer hacim ve kapasiteleri ölçülmüştür. Ölçülen parametreler arasında Zorunlu Vital Kapasite (FVC), 1 saniyede Zorlu Ekspiratuvar Hacim (FEV₁), FEV₁/FVC oranı, Vital Kapasitenin 25-75% Arasındaki Zorlu Ekspiratuar Akım FEF25-75%, FEF25%, FEF50% ve FEF75% değerleri yer almıştır. Ayrıca, 6 dakikalık yürüme ve 30 saniye otur-kalk testleri uygulanmıştır. Temel yüzme egzersiz programının tamamlanmasının ardından (3 ay sonunda) katılımcılara son test olarak aynı testler tekrar uygulanmıştır. Elde edilen ön test ve son test sonuçları karşılaştırılıp SPSS 25 paket programı kullanılarak yüzme eğitiminin etkileri değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, astım hastalarında temel yüzme egzersizlerinin akciğer hacim ve kapasitelerine olumlu yönde etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Solunum fonksiyon testinin bazı değişkenlerinde anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Bunlar; FVC, FEV1, FEV1/FVC ve FEF25-75 değerleridir (p<0,05). Bu sonuçlar doğrultusunda, temel yüzme egzersizlerinin, astım hastalarının akciğer hacim ve kapasitelerine olumlu yönde etkisinin olduğunu görülmüştür. Bu bağlamda astım hastalarının ventilasyon değerlerinin ve akciğer hacim ve kapasitelerinin geliştirilmesi ve yaşam kalitelerinin artırılması için yüzme egzersizlerini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Asthma is a chronic disease that negatively affects individuals' quality of life, and its prevalence is increasing worldwide. The purpose of this study was to examine the effects of basic swimming exercises on lung volumes and capacities in asthma patients and to evaluate the contribution of swimming to their respiratory functions. The study included ten adult female volunteers with asthma, with a mean age of 34 years, mean height of 164 cm, and mean body weight of 65 kg. Participants performed free swimming exercises for one hour per day, two days per week, over a period of three months. Lung volumes and capacities were measured using a Spirolab 3 device. The measured parameters included Forced Vital Capacity (FVC), Forced Expiratory Volume in One Second (FEV₁), FEV₁/FVC ratio, Forced Expiratory Flow between 25% and 75% of the Vital Capacity (FEF25–75%), FEF25%, FEF50%, and FEF75%. In addition, a 6-minute walk test and a 30-second sit-to-stand test were administered. After completing the three-month basic swimming exercise program, the same tests were administered as post-tests. The pre-test and post-test data were compared and analyzed using the SPSS 25 software package. The results indicated that basic swimming exercises had positive effects on the lung volumes and capacities of asthma patients. Significant differences were observed in some respiratory function test variables, namely FVC, FEV₁, FEV₁/FVC, and FEF25–75 (p < 0.05). In conclusion, basic swimming exercises were found to improve lung volumes and capacities and to contribute positively to the quality of life of individuals with asthma. Therefore, swimming exercises are recommended to enhance the ventilatory values and respiratory functions of asthma patients.