Laboratuvar eğitimi için sepıc dönüştürücü geliştirme kartı tasarımı
Design of a sepic converter development board for laboratory education
  1. Tez No: 982670
  2. Yazar: ALPARSLAN ERZURUMLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SERDAR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sepic konverter, osilatör, snuber Devresi, Kartı, Proteus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Öğrenmenin en etkili yöntemi, yaparak öğrenmedir. Teorik derslerin daha etkili öğrenilmesi için uygulamalı eğitim daha faydalı olacaktır. Mühendislik fakültelerinde verilen eğitimin kalıcı olabilmesi için bu öğretim yönteminin uygulanması gerekmektedir. Öğrenci, teorik bilgilerini simülasyon çalışmalarıyla riskleri ve maliyetleri azaltarak öğrenip, ardından üreteceği devre ile pratikte de pekiştirecektir. Güç elektroniği laboratuvar eğitimlerinde, öğrencilerin devre elemanlarının farklı değerlerini deneyebileceği devre kitlerinin geliştirilmesi önemlidir. Günümüzde, güç elektroniği laboratuvar eğitimlerinde genellikle hazır ve kapalı devre kitleri kullanılmaktadır. Bunun sonucunda, öğrenciler çoğu zaman yaptıkları deneylerin arka planındaki bilgilere ulaşamamakta, simülasyon çalışmaları ve devre tasarımlarını öğrenememektedir. Bu eksikliği gidermek için açık ve anlaşılır eğitim devre kitleri tasarlanmalı ve öğrencilere sunulmalıdır. Bu tez, güç elektroniği devreleri ve anahtarlamalı güç kaynakları eğitimi için temel topolojilerden biri olan SEPIC topolojisine odaklanmaktadır. Bu çalışmada geliştirilecek SEPIC devresi taşınabilir devre elemanlarına sahip olacaktır. Geliştirilen eğitim kitinde giriş voltajı 12V, çıkış voltajı ise değişkenlik gösterecektir. Öğrenciler, potansiyometreyi kullanarak doluluk oranı ve frekansını ayarlayabilecek ve farklı kondansatör ve bobinler arasından seçim yapabilecektir. Çıkış voltajındaki dalgalanmayı osiloskop ile gözlemleyebilecektir. Bu çalışma, elektronik devre tasarımı ve güç kaynağı üretimi konusunda önemli bir deneyim ve bilgi sağlayacaktır. Bu tez çalışmasına ait değerlendirme ve geliştirme önerileri, gelecekteki çalışmalara değerli ipuçları sunmakta ve bu tür çalışmaların daha verimli ve güvenilir hale getirilmesine yönelik önemli adımlar içermektedir. Bu çalışmamızdaki Sepic konverter devremiz potansiyometre (ayarlanabilir direnç kaynağı) elemanına sahiptir. Eğitim kitimizde giriş gerilimi (24 v dc) ve çıkış gerilimi (48 v dc) elde edeceğiz. Deneme kartının Isens girişinden lojik 1 ve optokuplor entegresinden lojik 0 da aktif (ŞEKİL 1) olan Devremizde osilatöre kondansatör üzerindeki doluluk oranının değişikliklerine bağlı olarak değişen snuber devresi hesaplanacaktır. Birkaç farklı devre elemanını (iki farklı osilatör direncini) değiştirerek (ŞEKİL 1) çıkışta farklı kare dalgaları elde etmeye çalışıyoruz
Özet (Çeviri)
The most effective method of learning is learning by doing. To enhance the understanding of theoretical courses, practical training proves to be more beneficial. For the education provided in engineering faculties to be permanent and effective, this instructional method must be implemented. Students can learn theoretical concepts through simulation studies, thereby reducing risks and costs, and later reinforce their knowledge by constructing and testing circuits in practice. In power electronics laboratory training, it is important to develop circuit kits that allow students to experiment with components of different values. Today, power electronics laboratory education commonly relies on ready-made and closed circuit kits. As a result, students often fail to access the underlying principles of the experiments they conduct and are unable to effectively learn circuit simulation and design. To address this deficiency, open and comprehensible educational circuit kits should be designed and made available to students. This thesis focuses on the SEPIC (Single-Ended Primary-Inductor Converter) topology, which is one of the fundamental topologies used in the teaching of power electronic circuits and switched-mode power supplies. The SEPIC circuit developed in this study is designed to include portable circuit components. In the proposed educational kit, the input voltage is 12V, while the output voltage will be variable. Students will be able to adjust the duty cycle and frequency using a potentiometer and select from different capacitors and inductors. They will also be able to observe output voltage ripple using an oscilloscope. This study provides significant experience and knowledge in electronic circuit design and power supply development. The evaluations and improvement recommendations derived from this thesis offer valuable insights for future studies and include important steps toward making such educational applications more efficient and reliable.