Arkeolojik sit alanları yakın çevresindeki yerleşimlerde koruma bilinci: torbalı metropolis örneği
Conservation awareness in the settlements nearby archaeological sites: Case of metropolis-torbali
  1. Tez No: 982707
  2. Yazar: IŞIK ÇITIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ECEMİŞ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Archeology, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma bilinci, kültür mirası, arkeolojik alan, Metropolis, Conservation awareness, cultural heritage, archaeological site, Metropolis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Planlama Bilim Dalı
Özet
Eski uygarlıkların yaşam izlerini, kültürel miraslarını görebildiğimiz arkeolojik alanlar günümüz ve geleceğimizin atılan temelleridir. Anıt yapılarının eskimesi ve dünyada çıkan çeşitli savaşlar ile birlikte kültür mirası oldukça zarar görmüştür. Özellikle 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa kentlerinde ortaya çıkan tahribatlar sonucunda koruma kavramı kentsel ölçeğe evrilmeye başlamıştır. Bugünümüzü ve geleceğimizi planlayabilmek adına geçmişteki yaşam izlerini doğru okumayı sürdürebilmek için başta arkeolojik alanlarımızın ve kültür mirasımızın nitelikli bir şekilde korunması gerekmektedir. Bu korumanın belirli niteliklerle sürdürülebilir kılınması ve koruma kavramının detaylandırılması için uluslararası düzeyde birçok kurum ve kuruluşun görüşleri bulunmaktadır. Tüm bu görüşler ile birlikte arkeolojik alanların nitelikli olarak korunması ve taşıdığı bilgilerin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla, koruma bilinci çalışmalarına önem verilmelidir. Bu çalışmaların nitelikli bir şekilde yürütülebilmesi için koruma aktörleri tanımlanmalı ve tüm aktörleri içerecek koruma çalışmaları stratejileri belirlenmelidir. Bu kapsamda alan çalışması için Torbalı'nın Özbey ve Yeniköy Mahalleleri arasında konumlanan Metropolis Antik Kenti örneklem olarak kullanılmıştır. Alanın anlaşılabilmesi için yapılan literatür taramalarının yanında derinlemesine görüşmeler ile veriler toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Archaeological sites, where we can observe the traces of past civilizations and their cultural heritage, serve as the foundations of both our present and future. The aging of monumental structures and the occurrence of various wars across the world have significantly damaged cultural heritage. Particularly in the aftermath of World War II, the destruction observed in the European cities led to the evolution of the concept of preservation towards an urban scale. In order to accurately interpret the traces of past life and thus effectively plan for the present and the future, it is essential to ensure the qualified preservation of archaeological sites and cultural heritage. Numerous international institutions and organizations have put forth perspectives on making this preservation sustainable through specific qualifications and elaborating on the concept of conservation. In light of these perspectives, fostering awareness of heritage preservation is crucial for ensuring the proper protection of archaeological sites and the transmission of their inherent knowledge to future generations. To conduct these efforts in a qualified manner, it is necessary to define conservation actors and establish strategic conservation plans that incorporate all relevant stakeholders. Within this framework, the ancient city of Metropolis, located between the Özbey and Yeniköy neighborhoods of Torbalı, has been used as a case study for field research. In addition to extensive literature reviews, in-depth interviews were conducted to collect data for a comprehensive understanding of the site.