BOZYAKA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE GÖREVLİ ASİSTAN HEKİMLERİN SİGARA KULANIMININ ANKSİYETE ÜZERİNE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Evaluation of the Relationship Between Cigarette Smoking and Anxiety Among Resident Physicians Working at Bozyaka Training and Research Hospital
- Tez No: 982709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BAYINDIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara Kullanımı, Anksiyete, Asistan Hekimler, Smoking, Anxiety, Medical Assistants
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki asistan hekimlerin sigara kullanımı ile anksiyete arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli, kesitsel ve analitik bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini 328 asistan hekim oluşturmuş ve çalışmaya, katılmayı kabul eden 266 kişi dahil edilmiştir. Veriler, katılımcıların demografik özelliklerini ve sigara kullanım alışkanlıklarını içeren bir sosyo-demografik anket formu, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler, katılımcılarla yüz yüze anket yöntemiyle ve çevrimiçi platformlar aracılığıyla elde edilmiştir. İstatistiksel analizler için SPSS 24.0 yazılımı kullanılmış ve anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada, normal dağılıma uygun veriler için parametrik testler (Bağımsız Örneklem T-Testi, ANOVA), uygun olmayan veriler için ise non-parametrik testler (Mann-Whitney U Testi, Kruskal-Wallis H Testi) uygulanmıştır. Verilerin güvenilirliği Cronbach Alfa testi ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya dahil edilme kriterleri, asistan hekim olarak çalışıyor olma ve gönüllü katılım şeklinde belirlenmiştir. Çalışma, etik kurul onayı alınarak yürütülmüştür. Bulgular: Araştırmanın sonuçları, sigara kullanımının kaygı düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Düzenli spor yapma, uyku kalitesi ve sosyal destek mekanizmalarının kaygı düzeyleri üzerinde olumlu etkileri olduğu bulunmuştur. Özellikle Genel cerrahi, anestezi ve acil servis branşlarında çalışan asistan hekimlerin daha yüksek kaygı düzeylerine sahip olduğu, buna karşılık dahili branşlarda çalışanların daha düşük kaygı düzeyleri sergilediği gözlemlenmiştir. Uyku problemi olan bireylerde kaygı düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p < 0,001). Sonuçlar: Bu çalışma, sigara kullanımının yalnızca fiziksel sağlık değil, aynı zamanda psikolojik sağlık üzerinde de önemli etkileri olduğunu vurgulamaktadır. Sigara bırakma programları ve stres yönetimine yönelik eğitimlerin özellikle kaygı düzeyi yüksek branşlarında çalışan hekimler olmak üzere tüm hekimler için uygulanabilirliği artırılmalıdır. Asistan hekimlere spor yapmak ve uyku kalitesini arttırmak üzere eğitim verilmeli veya teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between cigarette smoking and anxiety among resident physicians at Bozyaka Education and Research Hospital. Materials and Methods: This study was designed as a single-center, cross-sectional, and analytical investigation. The universe of the research consisted of 328 resident physicians, of whom 266 individuals who consented to participate were included in the study. Data were collected using a sociodemographic questionnaire encompassing participants' demographic characteristics and smoking habits, the Fagerström Test for Nicotine Dependence, and the State-Trait Anxiety Inventory. Data were obtained through face-to-face surveys and online platforms. For statistical analyses, SPSS 24.0 software was utilized, and a significance level of p < 0,05 was accepted. Parametric tests (Independent Samples T-Test, ANOVA) were applied for normally distributed data, while non-parametric tests (Mann-Whitney U Test, Kruskal-Wallis H Test) were used for data not adhering to normal distribution. The reliability of the data was assessed using Cronbach's Alpha. Inclusion criteria for the study were active employment as a resident physician and voluntary participation. The study was conducted with ethical committee approval. Results: The results of the study indicated that smoking had no statistically significant effect on anxiety levels. Regular physical activity, sleep quality, and social support mechanisms were found to have positive effects on anxiety levels. Notably, assistant physicians working in general surgery, anesthesiology, and emergency medicine departments exhibited higher anxiety levels, whereas those in internal medicine departments demonstrated lower anxiety levels. Additionally, individuals with sleep problems had significantly higher anxiety levels (p < 0.001). Conclusions: This study emphasizes that cigarette smoking impacts not only physical health but also psychological well-being. Smoking cessation programs and stress management training should be enhanced for all physicians, particularly those working in surgical specialties. Additionally, identifying the relationship between smoking and anxiety will significantly contribute to developing intervention strategies aimed at improving healthcare professionals' health behaviors.