Sıçanlarda yenidoğan ve ergenlik döneminde MK-801 uygulamasının bellek testleri ve GAD67 düzeyleri üzerine etkileri
The effects of newborn and adolescent MK-801 administration on memory tests and GAD67 levels
- Tez No: 982710
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE EREN KOÇAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: NMDA reseptör antagonisti, MK-801, GAD67, hipokampus, prefrontal korteks, bellek, sıçan, NMDA receptor antagonist, MK-801, GAD67, hippocampus, prefrontal cortex, memory, rat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörolojik ve Psikiyatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, NMDA (N-Metil-D-aspartat) reseptör antagonisti MK-801'in sıçanlarda farklı gelişimsel dönemlerde uygulanmasının bellek işlevleri ve GAD67 ekspresyonu üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yenidoğan ve adölesan dönemlerde MK-801 veya salin uygulanmış, hayvanlar adölesan ya da erişkinlik döneminde sekiz kollu labirent testine tabi tutulmuş ve hipokampus ile PFK'de GAD67 düzeyleri Western blot yöntemi ile incelenmiştir. Davranışsal bulgular, yenidoğan döneminde yapılan MK-801 uygulamalarının hem çalışma hem de referans bellekte belirgin bozulmalara yol açtığını, ayrıca test tamamlama sürelerini uzattığını göstermiştir. Buna karşın, adölesan dönemde yapılan uygulamalarda bu etkiler gözlenmemiştir. Moleküler düzeyde, hipokampal GAD67 düzeylerinde adölesan gruplarda azalma saptanmış, ancak bu bulgu outlier analizine duyarlı bulunmuştur. PFK GAD67 düzeylerinde ise anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir. Sonuçlar, NMDA reseptör blokajının gelişimsel döneme bağlı olarak farklı etkiler oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle yenidoğan dönemi, öğrenme ve bellek işlevleri açısından kritik bir hassasiyet penceresi sunarken, adölesan dönemde yüksek nöroplastisite bu etkilerin telafi edilmesine olanak sağlamaktadır. Bulgular, nörogelişimsel bozuklukların anlaşılması açısından önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of NMDA receptor antagonist MK-801 on memory functions and GAD67 expression when administered during different developmental stages in rats. Neonatal and adolescent rats received MK-801 or saline, were tested in the eight-arm radial maze during adolescence or adulthood, and hippocampal and prefrontal cortical GAD67 levels were assessed by Western blot. Behavioral findings showed that neonatal MK-801 administration caused significant impairments in both working and reference memory, as well as prolonged task completion times. In contrast, no such effects were observed following adolescent administration. At the molecular level, hippocampal GAD67 levels were reduced in adolescent groups, although this result was sensitive to outlier analysis. No significant changes were detected in prefrontal cortex GAD67 expression. These results indicate that the impact of NMDA receptor blockade depends on the developmental stage. The neonatal period represents a critical window of vulnerability for learning and memory functions, whereas high neuroplasticity during adolescence may allow compensation for such disruptions. These findings may provide important insights.