Sağlık çalışanlarında tükenmişlik sendromu ve iş doyumu ilişkisine yönelik bir araştırma
A study on burnout syndrome and job satisfaction relations in health care professionals
  1. Tez No: 571649
  2. Yazar: ÖZGE ASLAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAFAK KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Health Care Workers, Burnout Syndrome, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ülkemizde ve tüm dünyada sağlık çalışanları yapmış oldukları işin gereği yaşamsal ve insan hayatı için önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Sağlık çalışanlarının meslekleriyle ilgili yaşadıkları zorluklar sağlık çalışanının kendisi ile ailesini, bu hizmeti alanları ve sağlık hizmeti veren kuruluşları önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışma, sağlık çalışanlarının verdikleri hizmet esnasında yaşadıkları yüzünden meydana gelen tükenmişlik sendromu ve bu sorunların iş doyumuna ilişkisini araştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu çalışma bir alan çalışması olup; İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan 52 asistan hekim, 168 yardımcı sağlık personeli ve 40 idari personel katılımcının yargı ve değerlendirmeleri esas alınarak yürütülmüştür. Araştırmada demografik verilere ulaşmak için Kişisel Bilgi Formu, tükenmişliğe ilişkin verilere ulaşmak için Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve iş doyumu ile ilgili verilere ulaşmak için de Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulgular değerlendirildiğinde literatüre paralel olarak tükenmişlik ve iş doyumu arasında doğrudan bir bağlantı olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan bireylerin orta dereceli tükenmişlik yaşadıkları bulgusuna ulaşılmış, iş doyumu yüksek olan bireylerde ise tükenmişliğin daha az seviyede görüldüğü ortaya konmuştur. Katılımcıların iş doyum düzeylerinin ise yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: Sağlık Çalışanı, Tükenmişlik Sendromu, İş Doyumu.
Özet (Çeviri)
Health care workers in our country and all over the world are fulfilling an important task for human and human life due to the work they have done. The difficulties experienced by health workers in their professions affect the health worker himself and his / her family, the areas of this service and the institutions that provide health services significantly. This study has been prepared in order to investigate the relationship beetween burnout syndrome that was occured during health care workers were giving their services and job satisfaction on these issues. This study is a field study; 52 assistant physicians, 168 health personnel and 40 administrative staff working in İzmir Bozyaka Training and Research Hospital were carried out on the basis of the judgment and evaluations of the participants. In the study, to reach the demographic data, personal information form; to reach data on burnout, Maslach Burnout Inventory questionnaire; to reach data related to job satisfaction, Minnesota job satisfaction scale was used. The data obtained from the questionnaires were analyzed with SPSS software. When the findings of the study are evaluated, it is seen that there is a direct connection between burnout and job satisfaction in parallel with the literature. It was found that the individuals who participated in the study had moderate burnout, and the individuals who had high job satisfaction had lower level of burnout. It was concluded that job satisfaction levels of the participants were sufficient.