Tip 2 diyabetus mellituslu hastalarda platelet / albumin oranının diyabetik nefropati ve glomerüler filtrasyon hızı ile ilişkisi
The relationship between platelet/albumin ratio and diabetic nephropathy and glomerular filtration rate in patients with Type 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 982720
  2. Yazar: EMRE AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. OSMAN MAVİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, albüminüri, platelet/albümin oranı, glomerüler filtrasyon hızı, Type 2 diabetes, albuminuria, platelet-to-albumin ratio, glomerular filtration rate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diyabetes mellitusun mikrovasküler komplikasyonları arasında önemli bir yere sahip olan diyabetik nefropati, son dönem böbrek yetmezliğinin en sık rastlanan nedenidir. Biz de Platelet / Albumin oranı (PAR) ile diyabetik nefropati arasındaki ilişkiyi ve diyabetik nefropatiyi erken evrede saptayabilme olanaklarını araştırdık. Yöntem: Araştırmamız tek merkezli retrospektif olup, çalışmaya toplam 650 kişi dahil edildi. Bunların 150'si sağlıklı bireylerden (kontrol grubu), 500'ü ise tip 2 diyabetes mellitus (DM) tanısı almış bireylerden seçildi. Diyabet hastaları albuminüri düzeylerine göre de 3 gruba ayrıldı. (1.grup-normoalbuminürik (Albümin/Kreatinin oranı <30 mg/g)), 2.grup-mikroalbuminürik (Albümin/Kreatinin oranı 30-300 mg/g)), 3.grup-makroalbuminürik (Albümin/Kreatinin oranı >300 mg/g)). Gruplar kendi arasında ve kontrol grubu ile karşılaştırıldı ve PAR ile ilişkisi incelendi. Ek olarak hastaların yaş, cinsiyet, glukoz, HbA1c, lipid profili, hemoglobin, kreatinin, GFR gibi biyokimyasal ve hematolojik parametreleri ile NLR, PLR ve PAR oranları analiz edildi. Bulgular: Katılımcıların %45,4'ü erkek, %54,6'sı kadındı ve yaş ortalaması 54.0 ± 6,8 yıldır. Yaş açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktur (p=0,055). Platelet/Albümin Oranı (PAR), çalışmamızda DN evresinin ilerlemesiyle birlikte anlamlı düzeyde artış gösterdi. PAR değerlerinin gruplar arasında şu şekilde dağıldığı saptandı: • Kontrol Grubu: PAR ortalaması: 5,41 ± 1,34 • Nefropati1 (Normoalbüminürik): PAR ortalaması: 6,06 ± 1,49 • Nefropati2 (Mikroalbüminürik): PAR ortalaması: 6,24 ± 1,66 • Nefropati3 (Makroalbüminürik): PAR ortalaması: 6,60 ± 2,22 İstatistiksel analiz sonucuna göre, gruplar arasında anlamlı fark saptanmıştır (p = 0,001). PAR değerleri, DN evresi ilerledikçe belirgin şekilde yükselmektedir. Çalışmamızda ayrıca PAR ile biyokimyasal hematolojik parametreler arasındaki ilişki incelendi. Platelet/Albümin oranı (PAR) ile yaş arasında negatif yönde zayıf korelasyon saptandı (r=-0,156; p<0,01). Albümin ile negatif yönde zayıf korelasyon (r=-0,236; p<0,01), platelet ile pozitif yönde çok güçlü korelasyon (r=0,957; p<0,01), mikroalbuminüri ile pozitif yönde zayıf korelasyon (r=0,121; p<0,01), glukoz ile pozitif yönde zayıf korelasyon (r=0,109; p<0,01), HbA1c ile pozitif yönde zayıf korelasyon (r=0,174; p<0,01), nötrofil ile pozitif yönde zayıf korelasyon (r=0,320; p<0,01), lökosit ile pozitif yönde zayıf korelasyon (r=0,393; p<0,01) ve lenfosit ile pozitif yönde zayıf korelasyon (r=0,297; p<0,01) saptandı. Sonuç: Çalışmamızda PAR'ın, DN'yi erken tanımada etkili olduğu ve DN evreleri ile ilişkili olduğu gösterildi. Ayrıca PAR'ın GFR ile negatif korelasyon gösterdiği saptandı. Bu bulgular ile PAR; noninvaziv ve basit olması, birinci basamak sağlık kuruluşlarında kullanılabilmesi sayesinde DN yönetiminde gelecekte önemli bir belirteç olarak kullanılabilir. Bu veriler ışığında elde edilen sonuçların, genellenebilirliği için daha geniş örneklem gruplarıyla yapılan prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Among the microvascular complications of diabetes mellitus, diabetic nephropathy (DN) holds a significant place and is the most common cause of end-stage renal disease. In this study, we aimed to investigate the relationship between the Platelet-to-Albumin Ratio (PAR) and diabetic nephropathy, as well as to evaluate the potential of PAR in detecting diabetic nephropathy at an early stage. Method: This was a single-center retrospective study including a total of 650 participants. Of these, 150 were healthy individuals (control group), and 500 were patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus (T2DM). The diabetic patients were further divided into three groups according to their albuminuria levels: Group 1 – normoalbuminuric (Albumin/Creatinine ratio <30 mg/g), Group 2 – microalbuminuric (Albumin/Creatinine ratio 30–300 mg/g), and Group 3 – macroalbuminuric (Albumin/Creatinine ratio >300 mg/g). The groups were compared with each other and with the control group, and the relationship with PAR was analyzed. In addition, demographic variables (age, sex) and biochemical and hematological parameters such as glucose, HbA1c, lipid profile, hemoglobin, creatinine, and GFR, as well as NLR, PLR, and PAR ratios, were evaluated. Results: Of the participants, 45.4% were male and 54.6% were female, with a mean age of 54.0 ± 6.8 years. There was no significant difference in age among the groups (p = 0.055). The Platelet-to-Albumin Ratio (PAR) showed a significant increase with the progression of DN stage. The mean PAR values across the groups were as follows: • Control Group: 5.41 ± 1.34 • Nephropathy 1 (Normoalbuminuric): 6.06 ± 1.49 • Nephropathy 2 (Microalbuminuric): 6.24 ± 1.66 • Nephropathy 3 (Macroalbuminuric): 6.60 ± 2.22 Statistical analysis revealed a significant difference among the groups (p = 0.001), and PAR levels increased markedly with advancing DN stage. In our study, correlations between PAR and biochemical–hematological parameters were also examined. PAR showed a weak negative correlation with age (r = –0.156; p < 0.01), a weak negative correlation with albumin (r = –0.236; p < 0.01), a very strong positive correlation with platelet count (r = 0.957; p < 0.01), and weak positive correlations with microalbuminuria (r = 0.121; p < 0.01), glucose (r = 0.109; p < 0.01), HbA1c (r = 0.174; p < 0.01), neutrophil count (r = 0.320; p < 0.01), leukocyte count (r = 0.393; p < 0.01), and lymphocyte count (r = 0.297; p < 0.01). Conclusion: Our study demonstrated that PAR is effective in the early detection of DN and is associated with the stages of DN. Furthermore, PAR was found to be negatively correlated with GFR. Given its noninvasive and simple nature, as well as its feasibility in primary healthcare settings, PAR may serve as a valuable biomarker in the management of DN in the future. However, larger prospective studies are needed to confirm these findings and enhance their generalizability.