Sekonder hiperparatiroidisi olan kronik böbrek yetersizliği hastalarında karotis intima-media kalınlığı ve serum vaspin düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between carotid intima–media thickness and serum vaspin levels in patients with chronic kidney disease and secondary hyperparathyroidism
- Tez No: 982719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP DEMİRCİ, DOÇ. DR. MURAT AKARSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, Karotis intima-media kalınlığı, Vaspin, Sekonder hiperparatiroidi, Subklinik ateroskleroz, Chronic kidney disease, Carotid intima-media thickness, Vaspin, Secondary hyperparathyroidism, Subclinical atherosclerosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, sekonder hiperparatiroidi kronik böbrek yetmezliği (KBY) evre 3-4-5 hastalarında karotis intima-media kalınlığı (KİMK) ile serum vaspin düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi ve bu ilişkinin mineral-metabolik parametreler, inflamasyon göstergeleri ve böbrek fonksiyonları ile bağlantısını ortaya koymayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya KBY evre 3–4-5'te toplam 90 hasta ve 30 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Demografik veriler, biyokimyasal parametreler, mineral-kemik metabolizması göstergeleri, inflamasyon belirteçleri ve serum vaspin düzeyleri değerlendirilmiştir. KİMK ölçümleri yüksek çözünürlüklü B-mod ultrasonografi ile yapılmıştır. Parametreler arasındaki ilişkiler korelasyon analizleri ile incelenmiştir. Bulgular: KİMK, evre ilerledikçe anlamlı olarak artmıştır (Evre 3: 0.70; Evre 4: 0.93; Evre 5: 1.28; p < 0.001). Serum vaspin düzeyi ise evrelere göre anlamlı biçimde azalmıştır (E3: 1906.23; E4: 1768.64; E5: 1541.35; p = 0.0175). KİMK, PTH (r = +0.938, p < 0.001), kreatinin (r = +0.918, p < 0.001), üre (r = +0.876, p < 0.001) ve fosfor (r = +0.715, p < 0.001) ile güçlü pozitif ilişkiler; GFR (r = –0.940, p < 0.001), hemoglobin (r = –0.527, p < 0.001), D vitamini (r = –0.510, p < 0.001) ve albümin (r = –0.408, p < 0.001) ile güçlü negatif ilişkiler göstermiştir. Vaspin düzeyi, KİMK (r = –0.365, p < 0.001), üre (r = –0.366, p < 0.001), kreatinin (r = –0.392, p < 0.001), fosfor (r = –0.329, p < 0.001), CRP (r = –0.231, p < 0.001) ve PTH (r = –0.370, p < 0.001) ile negatif; GFR (r = +0.429, p < 0.001) ve kalsiyum (r = +0.274, p = 0.002) ile pozitif korelasyon göstermiştir. Sonuç: Bulgular, KİMK'in KBY'de artan üremik yük, mineral-metabolik bozukluklar ve inflamasyon ile ilişkili olarak yükseldiğini; serum vaspin düzeylerinin ise KBY ilerledikçe azalarak damar duvarındaki yapısal değişikliklerle ters yönde ilişkili olduğunu göstermektedir. KİMK ve vaspin, KBY'de subklinik aterosklerozun değerlendirilmesinde potansiyel biyobelirteçler olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between carotid intima- media thickness (CIMT) and serum vaspin levels in patients with stage 3-4-5 chronic kidney disease (CKD), and to investigate the association of these parameters with mineral–metabolic markers, inflammatory indicators, and renal function. Materials and Methods: Ninety CKD patients (stages 3-4-5) and thirty healthy controls were enrolled. Demographic characteristics, biochemical parameters, mineral– bone metabolism markers, inflammatory indicators, and serum vaspin levels were assessed. CIMT measurements were performed using high-resolution B-mode ultrasonography. Correlations between clinical and laboratory parameters were analyzed. Results: CIMT increased significantly with advancing CKD stage (Stage 3: 0.70; Stage 4: 0.93; Stage 5: 1.28; p < 0.001). Serum vaspin levels decreased across CKD stages (S3: 1906.23; S4: 1768.64; S5: 1541.35; p = 0.0175). CIMT showed strong positive correlations with PTH (r = +0.938, p < 0.001), creatinine (r = +0.918, p < 0.001), urea (r = +0.876, p < 0.001), and phosphorus (r = +0.715, p < 0.001). Strong negative correlations were found with GFR (r = –0.940, p < 0.001), hemoglobin (r = –0.527, p < 0.001), vitamin D (r = –0.510, p < 0.001), and albumin (r = –0.408, p < 0.001). Vaspin levels correlated negatively with CIMT (r = –0.365, p < 0.001), urea (r = –0.366, p < 0.001), creatinine (r = –0.392, p < 0.001), phosphorus (r = –0.329, p < 0.001), CRP (r = –0.231, p < 0.001) and PTH (r = –0.370, p < 0.001), and positively with GFR (r = +0.429, p < 0.001) and calcium (r = +0.274, p = 0.002). Conclusion: The findings indicate that CIMT increases in association with elevated uremic burden, mineral–metabolic disturbances, and inflammation in CKD, while serum vaspin levels decrease with disease progression and are inversely related to vascular wall thickening. CIMT and vaspin appear to be promising biomarkers for assessing subclinical atherosclerosis in CKD.