18-80 yaş arasındaki Tip 2 diyabet hastalarında fibromiyalji prevalansı değerlendirilmesi
Evaluation of the prevalence of fibromyalgia in individuals aged 18–80 with Type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 982725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, Tip 2 Diyabet, Prevalans, Fibromyalgia Syndrome, Type 2 Diabetes Mellitus, Prevalence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Fibromiyalji sendromu; yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı, uyku sorunları, yorgunluk ve bilişsel yakınmalarla seyreden kronik bir durumdur. Tip 2 diyabet ise metabolik, nöroendokrin ve vasküler değişiklikler üzerinden bu tabloya yatkınlığı artırabilmektedir. Bu araştırmada, Tip 2 diyabet hastalarında fibromiyalji sıklığının belirlenmesi ve fibromiyalji ile sosyodemografik ve klinik özellikler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'nde yürütülen kesitsel nitelikte bir araştırmadır. Çalışmaya 177 diyabetli ve 175 kontrol olmak üzere toplam 352 birey dahil edilmiştir. Fibromiyalji tanısı, 2016 ACR ölçütlerine göre konulmuş; diyabet grubunda hastalık süreci, tedavi biçimleri ve laboratuvar değerleri incelenmiştir. Genel örneklemde fibromiyalji sıklığı %21,1 olarak belirlenmiştir. Fibromiyalji oranı diyabetli grupta %33,5 iken kontrol grubunda %8,6'dır (p<0,05). Diyabetli bireylerde yaş, kilo ve VKİ değerleri anlamlı biçimde daha yüksektir (p<0,05). Kadın cinsiyet fibromiyalji riskini yaklaşık 3,3 kat, hipertansiyon varlığı ise 2,2 kat artırmaktadır. Diyabet süresi, kullanılan tedavi türü, HbA1c ve lipid değerleri ile fibromiyalji arasında istatistiksel ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, Tip 2 diyabetli bireylerde fibromiyalji görülme sıklığı anlamlı biçimde yüksektir. Kadın cinsiyet ve hipertansiyon bağımsız risk faktörleri olarak öne çıkmaktadır. Diyabet takiplerinde fibromiyalji değerlendirmesinin yapılması, kronik ağrı ve yorgunluğun erken tanınmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia syndrome (FMS) is a chronic condition characterized by widespread musculoskeletal pain, sleep disturbances, fatigue, and cognitive symptoms. Type 2 diabetes may increase susceptibility to this condition through metabolic, neuroendocrine, and vascular mechanisms. The present study aimed to determine the prevalence of fibromyalgia among patients with Type 2 diabetes and to evaluate the associations between fibromyalgia and various sociodemographic and clinical characteristics. This cross-sectional study was conducted in the Family Medicine Outpatient Clinic of Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital. A total of 352 participants—177 individuals with diabetes and 175 controls—were included. Fibromyalgia was diagnosed according to the 2016 ACR criteria, and in the diabetic group, disease duration, treatment modalities, and relevant laboratory parameters were assessed. The overall prevalence of fibromyalgia in the study population was 21.1%. The prevalence was significantly higher among individuals with Type 2 diabetes (33.5%) compared to the control group (8.6%) (p < 0.05). Age, weight, and BMI were significantly higher in the diabetic group (p < 0.05). Female sex increased the likelihood of fibromyalgia by approximately 3.3-fold, and the presence of hypertension increased the risk by 2.2-fold. No significant associations were found between fibromyalgia and diabetes duration, treatment type, HbA1c levels, or lipid parameters (p > 0.05). In conclusion, fibromyalgia is considerably more common in individuals with Type 2 diabetes. Female sex and hypertension emerge as independent risk factors. Incorporating fibromyalgia screening into routine diabetes follow-up may facilitate the early detection of chronic pain and fatigue, thereby improving patient well-being.