Türk romanında iç göçlerin sosyoekonomik yönü (1950-1980)
The socioeconomic aspect of internal migration in Turkish novels (1950-1980)
  1. Tez No: 982734
  2. Yazar: KENAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN TOPDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, Sosyoloji, Ekonomi, History of Turkish Revolution, Sociology, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: iç göç, roman, yapabilirlik, gecekondu, nöbetleşe yoksulluk, geçici geniş aile, enformel çalışma, iktisat, tarih, internal migration, novel, capability, slum, rotational poverty, temporary extended family, informal work, economics, history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
1950 yılında DP'nin iktidara gelmesiyle köklü bir paradigma değişimi yaşanmış, insanlar daha iyi bir yaşam umuduyla şehirlere göç etmeye başlamıştır. Bu yer değiştirme hareketi 1950-1980 dönemi boyunca yoğun bir şekilde devam etmiş, ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğu şehirlerde yaşar hale gelmiştir. Yaşanan iç göçler neticesinde toplumsal yapının 1950 öncesi gibi olmadığı ve Türkiye'nin farklı bir yapıya büründüğü görülmüştür. Sosyoekonomik ve kültürel olarak toplumun yaşadığı bu köklü değişim, Türk romancısının dikkatinden kaçmamış ve dönemi ele alan romanlarda göçlerin sosyoekonomik yönleri işlenmiştir. Bu çalışmayla sosyal bilim dallarından; tarih, edebiyat, iktisat ve sosyoloji arasındaki ilişki, göç olgusu özelinde bir kez daha görülmüş, romanların toplumsal yaşamın değişimini aktarmadaki rolü, daha iyi anlaşılmaya çalışılmıştır. Eserlerini, farklı ideolojilerin ya da akımların etkisiyle oluşturan romancıların, göç bağlamında benzer sorunlara temas ettikleri ve ortak çözümler dile getirdikleri görülmüştür. Göçlerin toplumsal etkilerini ele alan romanlar üzerine, farklı disiplinlerde çalışmalar yapılmıştır. Araştırmamızın amacı; bu çalışmalardan farklı olarak, 1950-1980 dönemini konu alan romanlarda, iç göçlerin sosyoekonomik ve kültürel etkilerini, disiplinler arası bir yaklaşımla ortaya koymaktır. Çalışmamızda; geçici geniş aile, nöbetleşe yoksulluk, hemşehri ilişkileri, gecekondu gerçeği, enformal çalışma, gelir, tüketim, tasarruf gibi sosyoekonomik kavramlar ile kültürel anlamda köy-kent kaynaşması/ayrışması ve bu etkileşimin izlerini sürmek amaçlanmıştır. İlaveten, 1950-1980 döneminde yaşanan göçlerin, bu dönemi konu alan romanlardaki sosyoekonomik ve kavramsal gerçekliği sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the DP's rise to power in 1950, a radical paradigm shift occurred, and people began migrating to cities in hopes of a better life. This displacement continued intensely between 1950 and 1980, with the majority of the country's population living in cities. As a result of these internal migrations, the social structure was no longer what it was before 1950, and Turkey took on a different character. This radical socioeconomic and cultural transformation did not escape the attention of Turkish novelists, and novels covering the period explored the socioeconomic aspects of migration. This study revisits the relationship between the social sciences of history, literature, economics, and sociology, particularly in the context of migration, and attempts to better understand the role of novels in conveying the transformation of social life. Novelists whose works are influenced by different ideologies or movements have been found to address similar issues and offer common solutions in the context of migration. Studies have been conducted across various disciplines on novels that address the social impacts of migration. Our research aims to explore the socioeconomic and cultural impacts of internal migration in novels covering the 1950-1980 period through an interdisciplinary approach. Our study explores socioeconomic concepts such as temporary extended families, rotational poverty, fellow townspeople relationships, the reality of shantytowns, informal work, income, consumption, and savings, as well as the cultural integration/separation of villages and cities, and traces this interaction. In addition, the socio-economic and realistic reality of the migrations that took place between 1950 and 1980, as well as the novels about this period, were questioned.