Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının küresel okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi
Determination of global literacy levels of prospective social sciences teachers
- Tez No: 982828
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küresel okuryazarlık, Küreselleşme, Okuryazarlık, Sosyal bilgiler eğitimi, Global literacy, Globalization, Literacy, Social studies education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının küresel okuryazarlık düzeylerini belirlemektir. Küresel ölçekte artan karşılıklı etkileşimler, çok boyutlu vatandaşlık anlayışının ve eleştirel düşünme becerilerinin önemini artırmakta; bu durum öğretmen yetiştirme programlarında küresel okuryazarlık kavramına özel bir yer verilmesini gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda, çalışma tarama modeli temelinde desenlenmiş olup mevcut durumu ortaya koymaya yönelik olarak yapılandırılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu 2024-2025 eğitim-öğretim yılı İnönü Üniversitesi ve Nizip Eğitim Fakülteleri Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programlarında öğrenim görmekte olan toplam 205 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, alanyazında geçerliliği ve güvenirliği kanıtlanmış olan“Küresel Okuryazarlık Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek aracılığıyla elde edilen nicel veriler, uygun istatistiksel analiz teknikleri doğrultusunda ve ilgili istatistik paket programları kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgulara göre, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının küresel okuryazarlık düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to determine the global literacy levels of pre-service social studies teachers. Increasing interdependence on a global scale has highlighted the importance of multidimensional citizenship and critical thinking skills, thereby necessitating the inclusion of global literacy as a key component in teacher education programs. In this context, the study was designed using a survey model to describe the current state. The sample of the research consists of a total of 205 pre-service teachers enrolled in the Social Studies Education programs at the Faculties of Education of İnönü University and Gaziantep University during the 2024–2025 academic year. As the data collection tool, the“Global Literacy Scale,”whose validity and reliability have been established in the literature, was employed. The quantitative data obtained through the scale were analyzed using appropriate statistical techniques and relevant software packages. The findings of the study revealed that the global literacy levels of pre-service social studies teachers are high.