Öğretmenlerin öğretim programı okuryazarlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of teachers' curriculum literacy levels in terms of various variables
- Tez No: 982827
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP İZCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik pedagojik alan bilgisi, Yaşam boyu öğrenme, Öz yeterlilik, Öğretim programları, Öğretmenler, technological pedagogical content knowledge, Lifelong learning, Self-efficacy, Teaching curriculums, Teachers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Öğretmenlerin öğretim programı ve onunla ilgili terimlere ilişkin bilgi ve farkındalıkları; ilgili programı öğretim faaliyetlerinde kullanabilmeleri, eğitim ortamı oluşturabilmeleri, eğitim-öğretim faaliyetlerinde başarılı olabilmeleri için çok önemli rol oynamaktadır. Öğretim programlarının doğru anlaşılması etkili bir uygulamanın ön koşuludur. Bu nedenle öğretim programı okuryazarlığı becerisine sahip öğretmenler eğitimin kalitesinin artırılmasında önemli bir faktördür. Bu çıkış noktasından hareketle bu çalışmada, öğretmenlerin öğretim programı okuryazarlık düzeylerinin yaşam boyu öğrenme eğilimi, teknolojik-pedagojik alan bilgisi yeterliği ve öz-yeterlik algı düzeyleri ile olan ilişkisinin ve bu faktörlerden ne düzeyde etkilendiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada, araştırmanın genel amacı doğrultusundaki alt problemleri göz önünde bulundurularak nicel yaklaşıma dayalı olan betimsel, nedensel karşılaştırma ve ilişkisel modeller kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Van ilinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmuştur. Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak“Eğitim Programı Okuryazarlığı Ölçeği”,“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”,“Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Ölçeği”ve“Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin öğretim programı okuryazarlık, TPAB yeterlik ve öz yeterlik algı düzeylerinin yüksek; yaşam boyu öğrenme eğilimi düzeylerinin ise çok yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca öğretmenlerin öğretim programı okuryazarlık düzeyleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimi, TPAB yeterliği ve öz yeterlik algı düzeylerinin ilişkili olduğu; ifade edilen faktörlerin program okuryazarlığını anlamlı bir şekilde yordadığı; bütün olarak bağımsız değişkenlerin öğretmenlerin program programı okuryazarlığının %44'ünü açıkladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Teachers' knowledge and awareness of the curriculum and related terms play a very important role in their ability to use the relevant curriculum in their teaching activities, to create an educational environment, and to be successful in educational activities. Correct understanding of curricula is a prerequisite for effective implementation. Therefore, teachers with curriculum literacy skills are an important factor in improving the quality of education. Based on this starting point, this study aimed to examine the relationship between teachers' curriculum literacy and their lifelong learning tendencies, technological-pedagogical content knowledge competencies and self-efficacy perceptions, and to what extent it is affected by these factors. In this study, descriptive, causal comparison and relational models based on the quantitative approach were used. The study population of the research consisted of teachers working in schools affiliated to the Directorate of National Education in Van province in the 2023-2024 academic year. In this research, as data collection tools,“Curriculum Literacy Scale”,“Lifelong Learning Tendencies Scale”,“Technological Pedagogical Content Knowledge Scale”and“Self-Efficacy for the Teaching Profession Scale”were used. In the study, it was concluded that teachers' curriculum literacy, TPACK competency and self-efficacy perception levels were high and lifelong learning tendency levels were very high. In the study, it was also determined that teachers' curriculum literacy was related to their lifelong learning tendencies, TPACK competencies and self-efficacy perceptions; the mentioned factors significantly predicted curriculum literacy; and as a whole, independent variables explained 44% of teachers' curriculum literacy.