Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi sağlık çalışanlarının kanser taramaları hakkında bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge levels of healthcare workers at Tokat Gaziosmanpasa University Hospital regarding cancer screenings
  1. Tez No: 982838
  2. Yazar: KADER KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEREN OKTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, tarama, sağlık çalışanları, Cancer, screening, healthcare workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kanser taramaları sağlığın korunmasında önemlidir. Çalışmamızda Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi sağlık çalışanlarının kanser taramaları hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını ortaya koymayı amaçladık. Çalışmamızın evrenini; üniversite hastanemizde hekim, hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve ebe olarak çalışan sağlık personelleri oluşturmaktadır. Örneklem seçilmemiştir. Çalışmada literatür incelenerek hazırlanan anket formu ve 2023 yılında geliştirilen“Kanser Taramalarına Yönelik Bilgi Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmamıza %49,8'i hekim, %43,7'si hemşire ve ebe, %6,5'i sağlık memuru olmak üzere toplam 229 sağlık çalışanı katılmıştır. Çalışmamıza katılan sağlık çalışanlarının %55,5'i kadın, %59,0'ı evli ve yaş ortalaması 30,57±5,09 dır. Çalışmamıza katılan sağlık çalışanlarının %58,5'unun ülkemizde yapılan Ulusal Kanser Tarama Programı hakkında bilgisi olduğu ve %53,7'sinin de taranan tüm kanserleri doğru bildiği ve %73,8'inin hasta/yakınlarına kanser taramaları hakkında önerilerde bulunduğu saptandı. Ayrıca Kanser Taramalarına Yönelik Bilgi Ölçeği toplam puan ortalaması 20,40±4,51 olup sağlık çalışanlarının %81,7'inin kanser taramaları hakkında yeterli düzeyde bilgiye sahip olduğu saptandı. Bununla beraber %7,9'u kanser taraması yaptırmıştı ve yaptırmama nedeni olarak“şikayetim olmadığı için”ve“yaşım genç olduğu için”ifadelerinin öne çıktığı saptanmıştır. Sağlık çalışanları toplum sağlığının korunmasında rol model olan kişilerdir. Bu kapsamda çalışmamıza katılan sağlık çalışanlarının çoğunluğunun kanser taramaları konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmaları önemlidir. Ancak kanser taraması yaptırma oranlarının düşük olması düşündürücüdür. Çalışmanın yaş ortalaması genç olan bir popülasyonda yapılması bu durumu etkileyen bir faktör olmakla beraber; şikayetim olmadığı için yaptırmadım önermesinin yaptırmama nedenleri açısından öne çıkması dikkat çekicidir. Bu kapsamda sağlık çalışanlarının hizmet içi eğitimlere ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Cancer screenings are important for the protection of health. In our study, we aimed to determine the knowledge, attitudes, and behaviors of healthcare workers at Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital regarding cancer screenings. The population of the study consisted of healthcare personnel working as physicians, nurses, health officers, emergency medical technicians, and midwives at our university hospital. It was planned to reach the entire population, and no sampling method was used. No sample was selected. In the study, a questionnaire form prepared by reviewing the literature and the“Knowledge Scale for Cancer Screening”which was developed in 2023 were used. A total of 229 healthcare workers participated in our study, of whom 49.8% were physicians, 43.7% were nurses and midwives, and 6.5% were health officers. Among the participants, 55.5% were women, 59.0% were married, and the mean age was 30.57±5.09 years. It was found that 58.5% of the healthcare workers had knowledge of the National Cancer Screening Program implemented in our country, 53,7% correctly identified all cancers included in the screening program, and 73.8% reported providing recommendations about cancer screenings to their patients/relatives. Additionally, the mean total score of the Knowledge Scale for Cancer Screening was 20.40±4.51, and 81.7% of the participants were determined to have an adequate level of knowledge regarding cancer screenings. However, only 7.9% had undergone cancer screening themselves, and the most common reasons for not being screened were“Because I have no complaint”and“Because I am young.”Healthcare workers are role models in the protection of public health. In this context, the fact that most participants in our study had an adequate level of knowledge about cancer screenings is important. However, the low rate of undergoing cancer screening is noteworthy. Although the fact that the study was conducted on a population with a young average age is a factor affecting this situation, it is noteworthy that the suggestion that I did not have it done because I had no complaints is prominent among the reasons for not having it done.In this regard, we believe that healthcare workers need in-service training on this topic.