Ortaokul öğretmenlerinin eleştirel ve yaratıcı düşünme becerileri bağlamında geliştirilen senaryoların ve uygulamalarının incelenmesi
Examination of scenarios and applications developed in the context of middle school teachers' critical and creative thinking skills
  1. Tez No: 982844
  2. Yazar: İDRİS KOCABEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Yaratıcılık, Creativity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğretmenlerinin eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerilerini araştırmaktır. Bu araştırma kapsamında öğretmenlerin eleştirel ve yaratıcı düşünme ile ilgili görüşleri ve bilgi düzeyleri incelenmiştir. Ayrıca Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde vurgulanan öğretmenlerin eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek için örnek modüller geliştirilmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını farklı branşlardan 20 ortaokul öğretmeni oluşturmuştur. Katılımcıların görüşlerini belirlemek için görüşme soruları kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler nitel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Örnek modüllerin geliştirilmesi için öğretmenlerle çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular öğretmenlerin eleştirel düşünme becerisine ilişkin tanımlamalarının bazı temalar etrafında yoğunlaştığını ve eleştirel düşünmeyi genellikle çok yönlü bakış açısı geliştirme, analiz ve değerlendirme yapma, tarafsızlıkla karar verme, sorgulayıcı bir tutum benimseme ve yaratıcı çözümler üretme becerisi olarak tanımladıklarını ortaya çıkarmıştır. Ek olarak, yaratıcı düşünme ile ilgili bulgular katılımcıların yaratıcılığı özgün fikirler geliştirme, mevcut bilgiyi dönüştürme, yeni ürünler ortaya koyma ve farklı bakış açıları geliştirme becerisi olarak tanımladıklarını göstermiştir. Son olarak, eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerini arttırmak için sekiz senaryo geliştirilmiştir. Geliştirilen senaryolar iki öğretmen tarafından öğrencilerine uygulanmıştır. Bu uygulamaya ait bulgular senaryoların eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi geliştirmede olumlu etkilere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bulgular ışığında eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi geliştirmek için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the critical and creative thinking skills of middle school teachers. Within the scope of this research, teachers' views and knowledge levels regarding critical and creative thinking were examined. Additionally, example modules were developed to enhance teachers' critical and creative thinking skills, as emphasized in the Türkiye Yüzyılı Maarif Model. In this study, phenomenology, a qualitative research design, was used. The participants were 20 middle school teachers from different branches. Interview questions were used to determine the participants' views. The data obtained from the interviews were analyzed using qualitative analysis methods. Workshops were conducted with teachers to develop sample modules. The findings revealed that teachers' definitions of critical thinking skills focused on certain themes, and they generally defined critical thinking as the ability to develop a multifaceted perspective, analyze and evaluate, make impartial decisions, adopt an inquisitive attitude, and generate creative solutions. Findings related to creative thinking showed that participants defined creativity as the ability to develop original ideas, transform existing knowledge, create new products, and develop different perspectives. Finally, eight scenarios were developed to enhance critical and creative thinking skills. The developed scenarios were implemented by two teachers with their students. The findings of this application revealed that the scenarios had a positive impact on developing critical and creative thinking. Based on the findings, suggestions were made to further develop critical and creative thinking.