Lisfrank eklem yaralanmalarında uygulanan cerrahi tekniklerin orta dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of mid-term outcomes of surgical techniques used in lisfranc joint injuries
  1. Tez No: 982845
  2. Yazar: DENİZ ARDALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA GİRAY BATIBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Lisfrank Yaralanması, Kapalı Redüksiyon İnternal Fiksasyon, Açık Redüksiyon İnternal Fiksasyon, Pedobarografi, Lisfranc Injury, Closed Reduction Internal Fixation, Open Reduction Internal Fixation, Pedobarography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Lisfrank eklem yaralanması tedavisinde uygulanan Kapalı Redüksiyon İnternal Fiksasyon (KRİF) ve Açık Redüksiyon İnternal Fiksasyon (ARİF) cerrahi tekniklerinin orta dönem klinik, radyolojik ve pedobarografik sonuçlarını karşılaştırmak; cerrahi yöntemin hastaların fonksiyonel iyileşme, ağrı düzeyi ve işe dönüş süresi üzerindeki etkilerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, retrospektif, gözlemsel çalışma, 2019- 2024 yılları arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Lisfrank yaralanması nedeniyle opere edilen 45 hastanın (KRİF: n=21, ARİF: n=24) ortalama 33,8±14,7 aylık takip sonuçları üzerinden yürütülmüştür. Çalışma popülasyonu 18-65 yaş aralığındaki hastalardan oluşmuştur. Klinik sonuçlar AOFAS, FAOS ve VAS skorları ile değerlendirilmiş; radyolojik sonuçlar postoperatif diastaz ve artroz gelişimi açısından incelenmiştir. Biyomekanik analiz, hastaların yük dağılımı farklılıkları pedobarografi ile saptanarak yapılmıştır. İstatistiksel analizde gruplar arası karşılaştırmalar (t-testi, Mann–Whitney U, Kikare) ve işe dönüş süresini etkileyen faktörler için çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık sınırı p<0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 45 hastada operasyon sonrası diastaz ortancası 1 mm olup, cerrahi yöntemler arasında radyolojik redüksiyon başarısı açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,119). KRİF uygulanan hastaların %81'i, ARİF grubundaki %25'e kıyasla, 6 aydan kısa sürede işine dönmüştür; bu fark anlamlı olup (p< 0,001), KRİF'in erken işe dönüş olasılığını yaklaşık 12,8 kat artırdığı belirlenmiştir. ARİF grubunda VAS ağrı skorları istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksek bulunmuştur (p=0,023). Pedobarografi analizinde, ARİF grubunda sağlam tarafa göre farklı yük dağılımı asimetrisi belirgin biçimde x daha baskındı (p=0,012). Artroz gelişimi ise cerrahi yöntemden bağımsız olarak ileri yaş, uzun takip süresi ve yüksek VKİ ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Lisfrank eklem yaralanmalarında minimal invaziv KRİF tekniği, anatomik redüksiyonu sağlamanın yanı sıra, ARİF'e göre orta dönemde daha düşük postoperatif ağrı, daha hızlı işe dönüş ve daha iyi biyomekanik uyum sunarak fonksiyonel iyileşmeyi anlamlı ölçüde olumlu etkilemektedir. Bu sonuçlar, cerrahi tedavinin seçiminde yumuşak doku korunumu ve minimal invaziv yaklaşımın kritik rolünü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the mid-term clinical, radiological, and pedobarographic outcomes of the surgical techniques, Closed Reduction Internal Fixation (CRIF) and Open Reduction Internal Fixation (ORIF), applied in the treatment of Lisfranc joint injuries; and to determine the effect of the surgical method on patients' functional recovery, pain level, and return-to-work time. Materials and Methods: This single-center, retrospective, observational study was conducted using the follow-up results of 45 patients (CRIF: n=21, ORIF: n=24) operated for Lisfranc injury between 2019 and 2024 at Ümraniye Training and Research Hospital, with a mean follow-up period of 33.8 ± 14.7 months. The study population consisted of patients aged 18–65 years. Clinical outcomes were assessed using AOFAS, FAOS, and VAS scores; radiological outcomes were examined in terms of postoperative diastasis and the development of arthrosis. Biomechanical analysis was performed by determining the differences in patients' weight-bearing distribution using pedobarography. Statistical analysis utilized inter-group comparisons (t-test, Mann–Whitney U, Chi-square) and multivariate logistic regression analysis to identify factors affecting return-to-work time. A statistical significance level of p < 0.05 was accepted. Results: The median postoperative diastasis in the 45 included patients was 1 mm, and no statistically significant difference was found between the surgical methods regarding the success of radiological reduction (p=0.119). However, 81% of patients treated with CRIF returned to work in less than 6 months, compared to 25% in the ORIF group; this difference was significant (p<0.001), and CRIF was determined to increase the probability of early return to work by approximately 12.8-fold. VAS pain scores were statistically significantly higher in the ORIF group (p=0.023). Pedobarographic analysis revealed that asymmetric weight-bearing distribution xii compared to the unaffected side was significantly more prevalent in the ORIF group (p=0.012). The development of arthrosis, independent of the surgical method, was associated with older age, longer follow-up duration, and high Body Mass Index (BMI). Conclusion: In Lisfranc joint injuries, the minimally invasive CRIF technique, in addition to achieving anatomical reduction, significantly improves functional recovery by offering lower postoperative pain, faster return to work, and better biomechanical adaptation compared to ORIF in the mid-term. These results support the critical role of soft tissue preservation and the minimally invasive approach in the selection of surgical treatment.