Uluslararası bankacılıkta karşılaşılan sorunlar ve örnek olaylar
Problems and case studies encountered in international banking
  1. Tez No: 982873
  2. Yazar: HAKAN TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ASU ÇIRPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası, Bankacılık, Sektör, Küresel, Finansal, International, Banking, Sector, Global, Financial
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, küresel finansal sistemin giderek daha karmaşık ve birbirine bağlı hale geldiği 21. yüzyılda, uluslararası bankacılık faaliyetlerinin maruz kaldığı riskleri ve bu risklerle başa çıkmak amacıyla geliştirilen düzenleyici çerçeveleri çok boyutlu bir bakış açısıyla ele almıştır. Tezin temel amacı, uluslararası bankacılık sisteminin yapısal özelliklerini, karşı karşıya olduğu finansal, operasyonel, hukuki ve itibar temelli risk türlerini açıklamak ve bu risklerin nasıl yönetildiğini, hangi uluslararası standart ve uygulamalarla kontrol altına alınmaya çalışıldığını ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk bölümünde, uluslararası bankacılığın tarihsel gelişimi, organizasyonel yapıları, faaliyet alanları ve diğer ülkelerle kurduğu ilişkiler detaylı biçimde incelenmiştir. Bu çerçevede temsilcilik, muhabir banka, şube, bağlı kuruluş, iştirak, acente, offshore bankacılık ve Edge Act gibi uluslararası bağlantı türleri açıklanmıştır. İkinci bölümde bankacılıkta karşılaşılan başlıca risk türleri olan kredi riski, likidite riski, piyasa riski, operasyonel risk, iç denetim eksikliği riski, hile ve dolandırıcılık riski, mevzuata ilişkin bilgi yetersizliği, teknoloji ve sistem riski gibi unsurlar detaylı olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise bu risk türlerine karşı geliştirilen uluslararası düzenlemelere odaklanılmıştır. Basel I, Basel II ve Basel III uygulamaları ayrıntılı biçimde analiz edilmiş; ayrıca BIS, FED ve T.C. Merkez Bankası gibi merkez bankalarının ulusal ve uluslararası bankacılıktaki düzenleyici rolleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde uluslararası bankacılık sektöründe yaşanmış somut kriz örnekleri üzerinden operasyonel ve sistemik risklerin etkileri değerlendirilmiştir. Fortis'in Belçika ve Hollanda'daki çöküşü, United Credit'in İtalya merkezli Avrupa Borç Krizi'ndeki kırılganlığı, Citibank'in ABD'deki mortgage temelli çöküşü ve HSBC'nin Dubai Krizi bağlamında yaşadığı sermaye ve likidite sorunları, bankacılık krizlerinin ne şekilde geliştiği ve müdahale mekanizmalarının ne ölçüde başarılı olduğu bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research analyzes the risks of international banking operations and the mechanisms of regulation intended to manage these risks from a multidimensional viewpoint in the 21st century, a period during which the global financial system is growing more complex and interdependent. The primary task of the thesis is to describe the structural features of the international banking system, the forms of financial, operational, legal, and reputational risks it encounters, and to disclose how these risks are managed and what international standards and practices are implemented to mitigate them. The initial portion of the study describes at length the historical evolution of international banking, its structure, fields of operation, and its interaction with other nations. Methods of international relations such as representative offices, correspondent banks, branches, subsidiaries, affiliates, agencies, offshore banking, and the Edge Act are delineated here. The second part gives a clear definition of the primary kinds of risk in banking, such as credit risk, liquidity risk, market risk, operational risk, absence of internal control risk, fraud and deception risk, absence of regulatory knowledge, and technological and systemic risk. The third part is dedicated to global regulations that have been formulated with the aim of mitigating these types of risk. Basel I, Basel II, and Basel III implementation are examined in great detail, and regulatory functions of central banks like the BIS, the Fed, and the Central Bank of the Republic of Turkey in domestic and global banking are considered. Chapter four assesses the effects of operational and systemic risks by practical examples of crises that have occurred in the world banking industry. Fortis's collapse in the Netherlands and Belgium, United Credit's exposure in the European Debt Crisis in Italy, Citibank's mortgage crisis in the US, and HSBC's liquidity and capital crisis in the Dubai Crisis are viewed in the context of how bank crises unfold and how effective intervention mechanisms are.