Bağımsızlıktan sonra Türkiye Azerbaycan ilişkileri
After independence, Turkey-Azerbaijan relations
  1. Tez No: 982915
  2. Yazar: ELNUR JAMALOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsızlık, Bağımsızlık Sonrası, Türkiye, Azerbaycan, Independence, Post-Independence, Turkey, Azerbaijan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bağımsızlık sonrası Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, stratejik, ekonomik ve kültürel bağların güçlenmesi açısından dikkate değer bir gelişim gösteriyor. 2020 yılında Azerbaycan'ın Ermenistan ile girdiği Karabağ savaşı, bu ilişkilerin merkezinde yer almakta. Türkiye, bu çatışmada Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü destekleyerek, ikili ilişkilerini derinleştirdi ve uluslararası alandaki etkisini artırdı. Bu dönemden itibaren, 2021 ve 2022 yıllarında gerçekleştirilen üst düzey ziyaretler ve imzalanan anlaşmalar, askeri iş birliğini güçlendirdi. Bu bağlamda, askeri eğitim, tatbikatlar ve savunma sanayi alanındaki iş birlikleri, iki ülke arasındaki entegrasyonu sağladı. Ekonomik alanda ise enerji projeleri oldukça belirleyici bir rol oynamaktadır. Özellikle Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Türkiye'nin enerji güvenliğini artırırken, Azerbaycan için de önemli bir gelir kaynağı oluşturdu. Bu proje, yalnızca iki ülke arasındaki ekonomik bağı güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda Avrupa enerji pazarına da bağlantı sağlıyor, böylelikle enerji çeşitliliğini artırıyor. Bunun yanında, ticaret hacminin genişlemesi ve karşılıklı yatırımların artması, ekonomik ilişkilere yeni bir ivme kazandırıyor. Kültürel boyutta, iki ülke arasındaki iş birliği, toplumsal bütünleşmeyi teşvik eden ortak projelerle destekleniyor. Eğitim alanında gerçekleştirilen değişim programları ve kültürel etkinlikler, halklar arasında karşılıklı anlayış ve dostluk bağlarını güçlendiriyor. Türkçe ve Azerice'nin benzerliği, kültürel alışverişi kolaylaştırmakta ve bu iki milleti daha da yakınlaştırmaktadır. 2024 yılına gelindiğinde, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi ve bölgesel istikrarın sağlanmasında önemli bir rol oynaması beklenmektedir. Bu ikili iş birliği hem siyasi diyalogların derinleşmesini hem de ortak güvenlik tehditlerine karşı kolektif bir yanıt verilmesini sağlamaktadır. Sonuç olarak, Türkiye ve Azerbaycan, ekonomik, siyasi ve güvenlik alanında daha fazla entegrasyon sağlayarak uluslararası platformda güçlü bir ortaklık sergileyeceklerdir. Böylelikle, bu stratejik ortaklık, sadece iki ülkenin çıkarlarıyla sınırlı kalmayacak, aynı zamanda bölgenin istikrara kavuşmasına da katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
After independence, Turkey-Azerbaijan relations are showing a remarkable development in terms of strengthening strategic, economic and cultural ties. the Karabakh war, which Azerbaijan entered into with Armenia in 2020, is at the center of these relations. By supporting the territorial integrity of Azerbaijan in this conflict, Turkey has deepened its bilateral relations and increased its influence in the international arena. Since this period, high-level visits and agreements signed in 2021 and 2022 have strengthened military cooperation. In this context, military training, exercises and cooperation in the field of defense industry ensured the integration between the two countries. Dec. In the economic field, energy projects play a very decisive role. In particular, the Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), while increasing Turkey's energy security, has also created an important source of income for Azerbaijan. Dec Sundays project not only strengthens the economic ties between the two countries, but also provides a link to the European energy market, thereby increasing energy diversity. In addition, the expansion of the trade volume and the increase in mutual investments give a new impetus to economic relations. In the cultural dimension, the cooperation between the two countries is supported by joint projects that promote social integration. Dec. Exchange programs and cultural events in the field of education strengthen the bonds of mutual understanding and friendship between peoples. Dec. The similarity of Turkish and Azerbaijani facilitates cultural exchange and brings these two nations closer. By 2024, it is expected that the relations between Turkey and Azerbaijan will further develop and play an important role in ensuring regional stability. Dec. This bilateral cooperation ensures both the deepening of political dialogues and a collective response to common security threats. As a result, Turkey and Azerbaijan will demonstrate a strong partnership on the international platform by achieving greater integration in the economic, political and security fields. Thus, this strategic partnership will not only be limited to the interests of the two countries, but will also contribute to the stabilization of the region.