Kızıldeniz Havzası'nda değişen güvenlik dinamikleri(Tehditler ve fırsatlar)
Changing security dynamics in the Red Sea Basin: Threats and opportunities
  1. Tez No: 982937
  2. Yazar: IBRAHIM NASSIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kızıldeniz, Jeopolitik, Güvenlik, Bölgesel Güvenlik Kompleksi, Doğu Afrika, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi, Red Sea, Geopolitics, Security, Regional Security Complex, Securitization, Regional Security Complex Theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kızıldeniz jeopolitiğinde değişen güvenlik dinamiklerini incelemeyi hedeflemektedir. Dünyada önemli bir ticaret koridoru olan Kızıldeniz, farklı gelişmelerin ve krizlerin yaşandığı bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Yemen'den Filistin'e, Sudan'dan Süveyş Kanalına uluslararası önemde gelişmelerin yaşandığı Kızıldeniz'in jeopolitik özellikleri, uluslararası sistemde giderek daha fazla görünür olmaktadır. Bu gelişmelerin özelliklerine ve etkilerine bakarak bölgesel ve küresel düzlemde ekonomik imkânlar ve riskleri değerlendirmek gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Kızıldeniz jeopolitiğinin güvenlik teorileri olan, Bölgesel Güvenlik Kompleksi teorisi çerçevesi üzerinde incelemektedir. Bu bağlamda, çalışmamızın nitel araştırma yöntemi kullanarak, elde edilen kaynakların belge analizi, veri toplama ve analiz etme şeklinde yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın hazırlanma sürecinde ayrıca Kızıldeniz jeopolitiği ile ilgili hazırlanan rapor ve çeşitli analizlerden de yararlanılmıştır. Özellikle ulaşılan yayınlarda ve belgelerde, güvenlik çerçevesinde inceleme ve kavramsallaştırma yapılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerin teorik çerçeveleri kapsamında ele alınarak beş bölümde incelemektedir. Kızıldeniz jeopolitiği ve uluslararası siyasetteki önemi yanında, bölgedeki riskler ve tehditler incelemiştir. Bölge jeopolitiğinin sosyo-ekonomik özellikleri analiz edilmektedir. Tez çalışmamızın katkısı, Kızıldeniz jeopolitiğinin uluslararası ilişkiler sistemindeki önemi vurgulayarak, güvenlik çalışmaları baz alarak Soğuk Savaş sonrası dönemde tek kutuplu dünya, küreselleşme çerçevesinde bölge güvenliğinin güncel analizini de kapsamaktadır. Sonuç olarak da bu tez çalışması Kızıldeniz jeopolitiğinde güvenlik dinamikleri inceleyerek, fırsatlar ve tehditlerin bölgesel ve uluslararası boyutlarını ortaya koymaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the changing security dynamics in the Red Sea geopolitics. Red Sea Geopolitics is a region of increasing importance in the international system. The effects of security threats in this region have both regional and global dimensions. In addition, the Red Sea region is utilizing the opportunities and economic possibilities of the region. The study examines the Red Sea geopolitics within the framework of the security theories of Regional Security Complex and securitization theories. In this context, the study employs qualitative research methodology, which includes document analysis, data collection and analysis of the sources obtained. The study will also focus on reports and various analyses on the geopolitics of the Red Sea. This study examines the theoretical frameworks of political science and international relations in five chapters. The first chapter focuses on the concepts of geopolitics and security in the context of international relations. The second section evaluates the Red Sea geopolitics and its importance in international politics. The third section analyses the risks and threats in Red Sea geopolitics. The fourth chapter analyses the socio-economic characteristics of Red Sea geopolitics. The fifth chapter focuses on security developments in the Red Sea basin and their regional implications. The originality of this thesis is that it aims to fill the academic gaps identified in security studies by emphasizing the importance of Red Sea geopolitics in the international relations system