Akut egzersiz yaptırılan sıçan karaciğer dokularında hesperetin'in antioksidan enzimler ve yağ asitleri üzerine etkileri
Effects of hesperetin on antioxidant enzymes and fatty acids in acute exercise rat liver tissues
  1. Tez No: 982983
  2. Yazar: MEVLÜT AYVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT YUSUF AYTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Sports, Nutrition and Dietetics, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akut egzersiz, Sıçan, Karaciğer, Hesperetin, Enzim, Yağ asitleri, Acute exercise, Rat, Liver, Hesperetin, Enzyme, Fatty acids
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Hesperetin flavonoid türevli doğal bir antioksidan moleküldür. Akut egzersize maruz kalan dokularda birçok negatif etkileri oluşur. Bu tez çalışmasında, akut egzersiz uygulanan sıçan karaciğer dokuları üzerine hesperetin'in etkileri araştırıldı. Sıçanlar Kontrol (K), Hesperetin (H), Akut egzersiz (A) ve Akut egzersiz + Hesperetin (AH) grupları oluşturuldu. Akut egzersiz treatmill cihazında yapıldı. Deney sonrasında sıçan karaciğer dokularında MDA, GSH, CES, AChE, GST, GR ve yağ asit düzeyleri incelendi. A grubu MDA düzeyi diğer gruplara göre en yüksek düzeyde çıktı. A grubu GSH düzeyi diğer gruplara göre en az düzeyde gözlendi. K grubu GR enzim aktivite düzeyine göre A grubunda azaldı. AH grubu GR enzim aktivite düzeyi en yüksek düzeyde gözlendi. K grubu GST enzim aktivitelerine göre A grubunda nispi azaldı. AH grubu GST enzim aktivitesi A grubuna göre arttı. A grubu CES enzim aktivitesi K grubuna göre arttı. K grubu AChE enzim aktivite düzeyine göre AH grubunda arttı. Tüm grupların ∑USFA, ∑SFA, ∑MUFA ve ∑PUFA düzeyleri arasında fark gözlenmedi. K grubu 20:4 yağ asidi düzeyine göre H grubunda arttı. A ve AH grubu 16:0 düzeyleri K grubuna göre arttı. Araştırma sonuçlarında, akut egzersiz yaptırılan sıçan karaciğer dokuları üzerine Hesperetin'in koruyucu etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Hesperetin is a naturally occurring antioxidant molecule derived from flavonoids. Acute exercise induces several negative effects on tissues. In this thesis study, the effects of hesperetin on liver tissues of rats subjected to acute exercise were investigated. Rats were divided into four groups: Control (C), Hesperetin (H), Acute Exercise (A), and Acute Exercise + Hesperetin (AH). Acute exercise was performed using a treadmill device. Following the experiment, levels of MDA, GSH, CES, AChE, GST, GR, and fatty acids in rat liver tissues were examined. The MDA level was found to be highest in the A group compared to other groups. The GSH level in the A group was observed to be the lowest. Compared to the GR enzyme activity in the K group, it was decreased in the A group. The AH group showed the highest GR enzyme activity level. Based on GST enzyme activity in the K group, a relative decrease was observed in the A group. However, GST activity increased in the AH group compared to the A group. CES enzyme activity was higher in the A group than in the K group. Compared to the AChE enzyme activity level in the K group, it was increased in the AH group. No significant differences were observed among all groups in terms of ∑USFA, ∑SFA, ∑MUFA, and ∑PUFA levels. Compared to the 20:4 fatty acid level in the C group, it was elevated in the H group. The 16:0 fatty acid levels were increased in both the A and AH groups compared to the C group. Based on the findings of this study, it can be concluded that hesperetin exhibits a protective effect on rat liver tissues exposed to acute exercise.