Konut edinme amacı ile yapılan konut finansmanı kredisi sözleşmeleri
Housing finance loan agreements made for the purpose of acquiring a housing
- Tez No: 982988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Konut, Kredi, Sözleşme, Consumer, Housing, Credit, Contract
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 32. maddesi kapsamında konut finansmanı sözleşmeleri; tüketicilere konut edinmeleri amacıyla kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finansmanı amacı ile kredi kullandırılmasına yönelik sözleşmeler olup, bu bağlamda, konut edinme amacıyla yapılan konut finansmanı kredisi sözleşmeleri de konut finansmanı sözleşmelerinin türlerinden biridir. Çalışmamız, konunun kapsamı ve detaylı incelenmesi gerekliliği de göz önünde bulundurulduğunda yalnızca konut edinme amacı ile yapılan konut finansmanı kredisi sözleşmeleri ile sınırlı tutulmuştur. Bu çerçevede konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına ilk olarak, konut finansmanı sistemi ya da diğer adı ile bilinen“mortgage”sisteminden ve konut finansmanına ilişkin temel kavramlardan bahsedilerek ardından konut edinme amacı ile yapılan konut finansmanı kredisi sözleşmelerinin tanımı, unsurları, hukuki niteliği, şekli ve kurulma süreci ele alınmış, genel işlem şartı ve haksız şart uygulamalarına değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, konut edinme amacı ile yapılan konut finansmanı kredisi sözleşmelerinde tarafların hak ve yükümlülükleri açıklanmış, uygulamada sıkça karşılaşılan ipotek, kefalet ve sigorta teminatları incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, konut edinme amacı ile yapılan konut finansmanı kredisi sözleşmelerinin sona erme halleri üzerinde durularak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of Article 32 of the Consumer Protection Law No. 6502, housing finance contracts refer to agreements involving the provision of credit to consumers for the purpose of acquiring a residence, the leasing of residences to consumers through financial leasing, the granting of loans to consumers using their existing residences as collateral, and the refinancing of such loans. In this context, housing finance credit agreements entered into for the purpose of acquiring a residence constitute one of the types of housing finance contracts. Considering the broad scope of the subject and the need for in-depth analysis, this study is limited solely to housing finance credit agreements aimed at residential acquisition. In order to ensure a clearer understanding of the topic, the study first provides a brief overview of the housing finance system, also known as the“mortgage”system, as well as basic concepts related to housing finance. Following this, the definition, elements, legal nature, form, and establishment process of housing finance credit agreements for residential purposes are examined, general terms and conditions and unfair terms have been addressed. In the second part of the study explains the rights and obligations of the parties in housing finance loan agreements for the purpose of home acquisition, and examines the frequently encountered collateral types such as mortgages, sureties, and insurance. The third and final section examines the reasons for the termination of housing finance loan agreements made for the purpose of acquiring a home, thus concluding the study.