Nadir bir lizozomal depo hastalığı olan Gaucher hastalığının immünolojik ve genetik açıdan değerlendirilmesi
Immunological and genetic evaluation of Gaucher, a rare lysosomal storage disease
  1. Tez No: 982989
  2. Yazar: SUZİN TATONYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN AKDENİZ, PROF. DR. FATMAHAN ATALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Genetik, Endocrinology and Metabolic Diseases, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Gaucher Hastalığı, İmmün Sistem, Sitokin, GBA geni, Beta glukozidaz, Moleküler genetik, İmmünogenetik, İmmünositokinler, Gaucher disease, immune system, cytokines, GBA gene, beta-glucosidase, Molecular genetic, Immunogenetics, Immunocytokines
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç Gaucher hastalığı (GH), GBA genindeki mutasyonlar nedeniyle lizozomal glukoserebrozidaz enzim aktivitesinin kaybına bağlı gelişen, otozomal resesif kalıtım gösteren bir lizozomal depo bozukluğudur. Patofizyolojik süreç, makrofaj kökenli Gaucher hücrelerinde glukoserebrosid birikimi ve bunun sonucunda kronik enflamasyon, organomegali ve kemik displazisi gibi multisistemik komplikasyonlarla karakterizedir. Bu çalışma GH'nin patofizyolojik temelini oluşturan immünolojik disregülasyon mekanizmalarını ve genotip-fenotip ilişkilerini multidisipliner bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Yöntem Çalışmamıza 20 Gaucher hastası ile demografik olarak eşleştirilmiş 25 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Plazma örneklerinde IL-6, IL-8, IL-10, IL-12p70, IL-17A, IL-18, IL-23 , IL-33, IL-1β, IFN-α2, IFN-γ, TNF-α ve MCP-1 düzeyleri boncuk temelli çoklu analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca, Gaucher hastalığının biyokimyasal tanısına yönelik olarak, lökosit ve kuru kan örneklerinde spesifik beta-glukozidaz enzim aktivitesi ölçülmüş, elde edilen sonuçlar valide edilmiştir. Bununla birlikte, moleküler düzeyde tanının doğrulanması amacıyla Sanger dizileme yöntemi kullanılarak GBA geninde bulunan patojenik varyantlar tespit edilmiştir. Bulgular Çalışmamıza dahil edilen hastalardan üçü İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma BD'na klinik bulgularla başvurmuş ve çalışmamız kapsamında validasyonu gerçekleşen spesifik beta-glukozidaz enzim aktivitesi testi ve moleküler genetik yöntemlerle GH tanısı doğrulanmıştır. Sonuç Çalışmamızın bulguları, Gaucher hastalığında hem immünolojik yanıtların hem de genetik varyasyonların hastalığın patofizyolojisi üzerindeki etkilerini ortaya koymakta olup, erken tanı, prognoz değerlendirmesi ve olası tedavi hedeflerinin belirlenmesi açısından bilimsel katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim Gaucher disease (GD) is a autosomal recessive lysosomal storage disorder, caused by mutations in the GBA gene leading to a loss of lysosomal glucocerebrosidase enzyme activity. The pathophysiological process is characterized by the accumulation of glucocerebroside within macrophage-derived Gaucher cells, resulting in multisystemic complications such as chronic inflammation, organomegaly, and skeletal dysplasia. This study aims to investigate the immunological dysregulation mechanisms underlying the pathophysiology of GD and to explore genotype-phenotype correlations through a multidisciplinary approach. Materials and Methods The study included 20 patients diagnosed with Gaucher disease and 25 demographically matched healthy volunteers. Plasma levels of IL-6, IL-8, IL-10, IL-12p70, IL-17A, IL-18, IL-23 , IL-33, IL-1β, IFN-α2, IFN-γ, TNF-α and MCP-1 were measured using a bead-based multiplex assay. Additionally, for the biochemical diagnosis of GD, specific beta-glucosidase enzyme activity was measured in leukocyte and dried blood spot samples, and the results were validated through standard procedures. To confirm the diagnosis at the molecular level, pathogenic variants in the GBA gene were identified with Sanger sequencing. Results Three of the patients included in our study presented to the Istanbul Medical Faculty, Department of Pediatric Nutrition and Metabolism with clinical findings, and the diagnosis of GD was confirmed by the specific beta-glucosidase enzyme activity test and molecular genetic methods validated within the scope of our study. Conclusion The results of this study reveal the effects of both immunological responses and genetic variations on the pathophysiology of Gaucher disease. These insights contribute to scientific knowledge by supporting early diagnosis, prognostic evaluation, and the identification of potential therapeutic targets.