Erzurum âşıklık geleneğinin güncel veriler üzerine müzikal ve tematik bağlamda değerlendirilmesi
An evaluation of the erzurum tradition of ashik poetry in musical and thematic context based on current data
  1. Tez No: 982993
  2. Yazar: BÜŞRA TOHUMCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Âşıklık Geleneği, Müzik, Güncel, Tematik, Erzurum, Minstrel Tradition, Music, Current, Thematic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Âşıklık geleneği, müzik ve edebiyatın kesişerek bütünleştiği kültürel bir yapıdır. Müziğin ve halk edebiyatının iç içe geçtiği bu geleneksel yapı, belirli kurallar çerçevesinde varlığını sürdürmektedir. Konu üzerine geçmişten günümüze birçok çalışma yapılmış olsa da, bu çalışmaların güncelliği, gelenek dâhilinde açılan yeni mekânlar, gelişen icra biçimleri ve toplum talebinin zamanla değişmesi açısından yeniden değerlendirilmesi son derece önemlidir. Türk müziği içinde kendine özgü bir yer edinen ve Türk Halk Müziği'nin değerli bir motifi olan âşıklık geleneğinin, varoluşundan bugüne şekil ve yön değiştirerek ilerlemesi müzik bilimi için önemli bir konudur. Kültürel mirasın nesilden nesle aktarılmasında bir köprü görevi gören bu gelenek,“âşık”olarak adlandırdığımız kaynak kişiler tarafından, usta-çırak ilişkisi içinde öğrenilerek günümüzde de gelişmeye devam etmektedir. Özellikle âşıklarıyla öne çıkan Erzurum ilinin âşıklık geleneğinin güncel dinamiklerinin incelenmesi, müzik kültürü açısından önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, konuya ilişkin saha çalışmaları yapılmıştır. Saha çalışmalarının ardından yayımlanmış tez, makale, kitap ve dergilerden elde edilen veriler, müzikal ve tematik analizlerle incelenmiş ve ulaşılan sonuçlar betimsel bir çalışmayla açıkça ortaya konulmuştur. Bu çalışmada, âşıklık geleneği hakkında karşılaşılan sorunlar ele alınarak bilimsel ifadelerle aydınlatılmış ve konuya ilişkin bazı öneriler sunulmuştur. Ulaşılan sonuçlarda, âşıklık geleneğinin Erzurum'da aktif olarak sürdürüldüğü ve geleceğe aktarılması için çalışmalar yapıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The minstrel tradition (Âşıklık Geleneği) is a cultural structure where music and literature intersect and integrate. This traditional form, where music and folk literature are intertwined, continues to exist within a set of specific rules. Although many studies on this subject have been conducted from the past to the present, it is crucial to re-evaluate these works in light of new venues, evolving performance styles, and changing societal demands. The progression of the minstrel tradition, which has secured a unique place within Turkish music and serves as a valuable motif of Turkish Folk Music, is an important topic for musicology. Functioning as a bridge for the intergenerational transfer of cultural heritage, this tradition continues to evolve today, learned through a master-apprentice relationship by individuals we call“minstrels”(âşık). Specifically, examining the current dynamics of the minstrel tradition in the province of Erzurum, which is renowned for its minstrels, holds significance for musical culture. In this context, fieldwork on the subject was conducted. Following the fieldwork, data obtained from theses, articles, books, and journals published on were analyzed through musical and thematic approaches, and the findings were clearly presented in a descriptive study. This research addresses the challenges encountered within the minstrel tradition, clarifies with scientific explanations, and offers some suggestions on the matter. The results indicate that the minstrel tradition is actively maintained in Erzurum and that efforts are being made to pass it on to future generations.