Erzurumlu Aşık Sıtkı Eminoğlu'nun sanat hayatı ve müzikal eserleri
Art life and musical works of Aşık Sıtkı Eminoglu from Erzurum
- Tez No: 949839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAZAN KURTASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Sıtkı Eminoğlu, Türk Halk Müziği, Aşıklık Geleneği, Derleme, Erzurum Yöresi, Sıtkı Eminoğlu, Turkish Folk Music, Minstrelsy Tradition, Compilation, Erzurum Region
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Erzurum yöresinde müzik kültürü, kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Bu aktarımda, edebiyatın ve kültürün önemli temsilcileri olan âşıkların büyük rolü vardır. Erzurum yöresinin müzik kültürünü koruyan ve taşıyan, aşıklık geleneğinin yaşayan en önemli temsilcilerinden biri Aşık Sıtkı Eminoğlu'dur. Bu araştırmanın amacı, aşıklık geleneği günümüz temsilcilerinden Erzurumlu Aşık Sıtkı Eminoğlu'nun yaşamı ve sanat hayatını incelemek, eserlerini araştırmacı tarafından derlenerek kayıt altına almak, bu eserlerin müzikal özellikleri ve sözlerinde işlenen konuların analizini yapmaktır. Yapılan bu çalışmada; nitel araştırma yöntemlerinden anlatı analizi çatı deseni altında yer alan biyografi analizi deseni doğrultusunda modellenmiştir. Veriler, doküman incelenmesi ve görüşmeden oluşan nitel araştırma teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel çözümlemeden yararlanılmıştır. Aşık Sıtkı Eminoğlu'nun yaşamı, sanat hayatı, türkülerinin müzikal özellikleri ile türkülerinin sözlerindeki konular görüşmeden elde edilen veriler doğrultusunda betimsel bir şekilde ortaya konulmuştur. Bu araştırma sonucunda Erzurumlu Aşık Sıtkı Eminoğlu'nun müzikal yaşamında yörenin Mevlüt Usta, Aşık Ruhani, Aşık Reyhani gibi önemli isimlerden etkilendiği ve yaklaşık 170 şiiri olduğu tespit edilmiştir. Bu şiirlerin 11'ini halk müziği formunda bestelemiştir. Eminoğlu'nun halk müziği formunda bestelediği bu 11 eser, araştırmacı tarafından derlenerek kayıt altına alınmıştır. Bu yolla eserlerin 5'inin uşşak, 6'sının hüseyni makamı dizisinde olduğu, ritmik yapı açısından en fazla 4/4'lük, 3 en az 7/8'lik kalıp kullanıldığı, ses aralığı açısından 4 ile 8 ses aralığında olduğu sonucuna varılmıştır. Konuları bakımından ise aşk-sevgi, bağışlama, vefa/saygı, adalet, özlem, kahramanlık, memleket sevgisi, millet sevgisi ve sitem gibi temalar altında toplandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In Erzurum region, music culture has continued to exist from generation to generation. In this transmission there is a great role of lovers, who are important representatives of literature and culture. One of the most important representatives of the tradition of love, who preserves and carries the music culture of the Erzurum region, is the Lover Milk Eminoglu. The aim of this research is to examine the life and art life of Erzurumlu Akim Isik Eminoglu, one of the representatives of today's tradition of falling in love, to record the works by compiling them by the researcher, to analyze the musical features of these works and the topics covered in their words In this study; narrative analysis from qualitative research methods was modeled in line with the biography analysis pattern under the roof pattern. The data were obtained using qualitative research techniques consisting of document examination and interview. Descriptive analysis was used in the analysis of data. The life of Sagittarius Eminoglu, art life, musical characteristics of their folk songs and the subjects of their folk songs were presented in a descriptive manner in line with the data obtained from the interview. As a result of this research, it was found that the region in the musical life of Erzurumlu Akimi Eminoglu was influenced by important names such as Mevlut Master, Rahani in Love, Reyhani in Love and there were about 170 poems. He composed 11' of these poems in the form of folk music. These 11 works, which are composed by Eminoglu in the form of folk music, were compiled by the researcher and recorded. In this way, it is concluded that 5' of the works are in the butler, 6' in the series of huseyni offices, with a maximum of 4/4 ' in terms of rhythmic structure, at least 7/8 ' in terms of mold, 4 to 8 in terms of sound range. In terms of topics, it has 5 been seen that they are gathered under such themes as love-love, forgiveness, purgatory/respect, justice, longing, heroism, love of the country, love of the people and the system.