Bankaların ekonomik yaptırımlara uyum yükümlülüğü
Compliance obligations of banks with economic sanctions
  1. Tez No: 982999
  2. Yazar: ÇİĞDEM BALCELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Hukuk, Banking, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik yaptırımlar, Kurumsal uyum, Mali yaptırımlar, Ticaret bankaları, İkincil yaptırımlar, Economic sanctions, Corporate compliance, Financial penalties, Secondary sanctions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Ekonomik yaptırımlar, ülkeler ve uluslararası örgütler tarafından siyasi, askeri, temel insan hakları gibi çeşitli gerekçelerle uygulanmakta olup hedef ülkeleri ya da kişi ve kuruluşları ekonomik anlamda yıpratarak uygulayıcının amaçları doğrultusunda hareket etmeye zorlamaktadır. İkincil yaptırımlar ise yaptırım uygulayıcı otoritelerin kendi sınır ve yetki alanlarının dışına çıkarak üçüncü tarafları kendi yaptırım kararlarına uymaya zorlamasını ifade etmektedir. Uluslararası hukuk kapsamında ülkelerin veya uluslararası örgütlerin tek taraflı aldığı yaptırım kararlarının, bu yaptırımlara taraf olmayan üçüncü kişi ve kuruluşlar üzerindeki bağlayıcılığı öğretide tartışma konusudur. Bankalar, uluslararası finans sisteminin temel aktörleri olarak yaptırım uygulayıcı otoritelerin kararlarını uygulamakla yükümlü kurumlar arasında yer almaktadır. Bu yaptırımların farklı ülkeler, uluslararası örgütler tarafından farklı içerik ve kapsamlarla düzenlenmesi, bankaların bu yaptırım kararlarına uyum sürecini karmaşık bir hale getirmektedir. Bu kapsamda bankaların uymakla yükümlü olduğu yerel mevzuatın yanında uluslararası düzenlemelere de uygun uyum politikaları geliştirmeleri, hukuki ve operasyonel anlamda önem arz etmektedir. Bu tez çalışması, bankaların ekonomik yaptırımlara uyum yükümlülüklerini hukuki ve uygulamaya yönelik şekilde ele almayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Economic sanctions are imposed by countries and international organizations for various reasons such as political, military or fundamental human rights concerns. These sanctions aim to pressure the targeted other countries, individuals or entities into acting in accordance with the objectives of the sanctioning authority by inflicting economic hardship. Secondary sanctions refer to measures taken by sanctioning authorities that extend beyond their own territorial jurisdiction to compel third parties to comply with their sanctions regimes. Within the framework of international law, the binding nature of unilateral sanctions imposed by countries or international organizations on third-party individuals or entities who are not parties to the sanctions remains a subject of scholarly debate. Banks, as central actors in the global financial system, are among the institutions obliged to implement the decisions of sanctioning authorities. However, the fact that sanctions are issued by various countries and international bodies with differing scopes and content renders the compliance process for banks increasingly complex. In this context, it is of legal and operational significance that banks not only comply with domestic regulations but also develop compliance policies aligned with international regulations. This thesis aims to examine the compliance obligations of banks with economic sanctions, addressing both the legal framework and practical implementation aspects.