2024 fen bilimleri dersi öğretim programı 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrenme çıktılarının 21.yy becerileri açısından incelenmesi
Examining the 5th, 6th, 7th and 8th grade learning outcomes of the2024 science course curriculum in terms of 21st century skills
  1. Tez No: 983056
  2. Yazar: BİLAL DERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET SÜRMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Eğitimi, Öğretim Programı Öğrenme Çıktısı, 21.yy Becerileri, Science Education, Curriculum Learning Outcome, 21st Century Skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlık tarihi boyunca kültürel, teknolojik ve eğitim alanında kartopu gibi giderek büyüyüp gelişen değişimler yaşanmaktadır. Bunlar içerisinde eğitim alanında meydana gelen gelişmeler incelendiğinde zamanla öğrenci merkezli eğitimin benimsendiği görülmüştür. Eğitimin merkezinde olan öğrencileri, çağa uygun yetkinlik ve becerilerle donatmak için 21. Yüzyıl becerileri olarak adlandırılan özelliklerin kazandırılmasının ihtiyaç haline geldiğini söylemek mümkündür. Bahsi geçen 21. yüzyıl becerileri; öğrenme ve yetkinlik becerileri, bilgi, medya ve teknoloji becerileri, yaşam ve kariyer becerileri olarak üç temel beceri gurubuna ayrılmıştır. Öğretim programlarının ortak amaçlarında belirtildiği üzere hazırlanan öğretim programları 21.yüzyıl becerileri ve yetkinlikleriyle donatılacak şekilde olmalıdır. Alan yazın taramalarında 2024 yılı öncesinde yenilenen ve geliştirilen öğretim programlarında bu hedefin ne oranda eğitime koşulduğu farklı akademik çalışmalarla incelenmiştir. Dolayısıyla yapılmakta olan bu çalışmanın amacı; 2024 yılında yenilenmiş olan Fen bilimleri öğretim programının 5., 6., 7. ve 8. sınıf ders kazanımlarını P21 projesi çerçevesinde yer alan 21. yüzyıl becerileri açısından incelemektir. Bu çalışmada doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadaki doküman, 2024 yılında yenilenmiş olan öğretim programları içerisindeki fen bilimleri öğretim programıdır. Doküman incelemesi yapılırken 21. yüzyıl Öğrenme Ortaklığı Projesi'ndeki (P21) sınıflandırmalar dikkate alınarak oluşturulmuş olan öğrenme ve yenilik becerileri; bilgi, medya ve teknoloji becerileri; yaşam ve kariyer becerileri şeklindeki üç temel beceri gurubundan oluşan alt beceriler, öğrenme çıktılarındaki fiiller ile eşleştirilmiştir. Çalışmada öğrenme çıktılarındaki fiiller ile 21. yüzyıl becerilerinin eşleştirilmesi sonucunda, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 2024 öğretim programındaki Fen Bilimleri Dersi öğrenme çıktılarının 5, 6, 7 ve 8. sınıflar genelinde problem çözme, eleştirel düşünme ve bilgi okuryazarlığı becerileri yönünden yüksek oranlarda eşleştiği tespit edilmiştir. Ayrıca işbirliği ve iletişim becerisi ile medya okuryazarlığı becerisi çok düşük oranda eşleştiği gözlenmiştir. Diğer beceri türleri ise orta düzeyde eşleşme göstermiştir. Bu sonuç; öğrencilerin eleştirel düşünmeleri, problem çözebilmeleri ve bilgiye ulaşmanın yollarını bulabilmeleri açısından olumlu katkılar sağlayacağını gösterir. Fakat eksik işlenmiş beceriler için öğretmenlerin, iletişimi arttırıcı, işbirliğini teşvik edici ve sosyal öğrenme becerilerini sağlayacak etkinliklere daha fazla yer vermesi gerektiğini gösterir niteliktedir. Bu çalışmanın, 2024 yılı Fen Bilimleri Dersi öğretim programının hedeflerinde ve programın ortak metninde bahsedilen amacın kazanımlara ne kadar yansıtıldığı incelenmiş olacağından literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, cultural, technological, and educational changes have been rapidly growing and evolving. An examination of these developments in education reveals the adoption of student-centered education over time. It is possible to argue that equipping students, who are at the center of education, with contemporary competencies and skills has become a necessity, particularly in equipping them with what are known as 21st-century skills. These 21st-century skills are categorized into three fundamental skill groups: learning and competency skills, information, media, and technology skills, and life and career skills. As stated in the common objectives of curricula, curricula should be designed to equip students with 21st-century skills and competencies. Literature reviews have examined the extent to which this goal has been implemented in education in curricula renewed and developed before 2024 through various academic studies. Therefore, the purpose of this study is to examine the 5th, 6th, 7th, and 8th-grade course outcomes of the Science curriculum, which was renewed in 2024, in terms of 21st-century skills within the framework of the P21 project. Document review was employed in this study. The document in question is the science curriculum within the 2024 revised curriculum. During the document review, subskills comprising three core skill groups—learning and innovation skills; information, media, and technology skills; and life and career skills—were mapped to the verbs in the learning outcomes, based on the classifications in the 21st-Century Learning Partnership Project (P21). As a result of matching the verbs in the learning outcomes with the 21st-century skills, it was determined that the Science Course learning outcomes in the Turkey Century Maarif Model 2024 curriculum matched highly in terms of problem solving, critical thinking, and information literacy skills across grades 5, 6, 7, and 8. Furthermore, very low matching rates were observed for collaboration and communication skills and media literacy. Other skill types showed moderate matching. This result demonstrates that students' critical thinking, problem-solving, and finding ways to access information will be positively impacted. However, it also suggests that teachers should focus more on activities that enhance communication, encourage collaboration, and foster social learning skills to address these underdeveloped skills. This study is expected to contribute to the literature by examining the extent to which the objectives of the 2024 Science Course curriculum and the program's common text are reflected in the outcomes.