Design and evaluation of a GPT-based tool for assisting transfer pricing benchmark analysis using agile methods
Transfer fiyatlandırması emsal araştırması için GPT tabanlı bir yazılımın çevik method ile geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
- Tez No: 983139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL BATU SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Maliye, Computer Engineering and Computer Science and Control, Finance
- Anahtar Kelimeler: Transfer fiyatlandırma, Yapay zeka, Transfer pricing, Artificial intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Bu tez, GPT tabanlı bir transfer fiyatlandırması (TF) emsal analizi aracının nasıl geliştirilebileceğini incelemeyi amaçlamaktadır. TF, uluslararası vergilendirme önemli ancak karmaşık bir alandır. Emsal analizi, karşılaştırılabilir şirketlerin belirlenerek fiyatlandırmanın piyasa koşullarına uygunluğunun değerlendirilmesini içerir. Bu süreç, yoğun manuel çaba gerektirmesi, sürekli değişen mevzuat standartları ve profesyonel karar verme ihtiyacıyla öne çıkmaktadır. Bu zorluklara yanıt olarak, bu çalışma TF profesyonellerine emsal seçiminde yardımcı olacak yapay zeka destekli bir aracın çevik geliştirme yaklaşımıyla nasıl tasarlanabileceğini araştırmaktadır. Bu tezde, Tasarım Bilimi Araştırması metodolojisine dayalı nitel bir araştırma tasarımı kullanılmıştır. Çalışma, işlevsel modüller (girdi, işleme ve çıktı) halinde yapılandırılmış ve yinelemeli iyileştirme ve kullanıcı geri bildirimi gibi çevik ilkeleri entegre ederek geliştirilmis bir prototip araç sunmaktadır. Bu araştırma, böyle bir aracın erken aşamalarda, çevik geliştirme ilkelerini de icererek, nasıl tasarlanıp geliştirilebileceğini göstererek, yapay zeka destekli TF emsal arastirmasi için pratik bir uygulama çerçevesi sunmaktadır. Çalışma, TF alanındaki akademik literatür ve yeni teknolojiler arasında köprü kurmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates how a GPT-based transfer pricing (TP) benchmarking tool can be prototyped. TP is an important but also a complex area within international taxation. Benchmarking requires finding comparable companies to assess arm's length pricing. This is a process often considered as significantly manual, changing compliance standards, and the need for professional decision making. To address these, this research build a tool that assists TP professionals in selecting comparables using artificial intelligence (AI) with the agile development principles. In this thesis, a qualitative research design was employed based on Design Science Research (DSR) methodology. The study present a prototype tool which structured into functional modules (input, processing, and output) and integrates agile principles such as iterative improvement and user feedback. This research contributes a practical implementation framework for AI-assisted TP benchmarking by demonstrating how such a tool can be designed and developed in early stages, incorporating agile development principles. The study bridges academic literature and emerging technologies in the TP field.