Okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterlilikleri ile okul iklimi arasındaki ilişki
The relationship between school administrators' technology leadership competencies and school climate
- Tez No: 983169
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BABAOĞLAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, teknoloji liderliği, okul iklimi, eğitim yönetimi, dijital eğitim, Devlet okulları, Eğitim liderliği, Okul yöneticileri, Teknoloji okulları, İl milli eğitim müdürlüğü, School administrators, technology leadership, school climate, educational management, digital education, State schools, Education leadership, Technology schools, provincial directorate of national education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araĢtırmanın amacı, yönetici görüĢlerine göre okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterlilik düzeyleri ile öğretmen görüĢlerine göre öğretmenlerin okul iklimi düzeyleri arasındaki iliĢkiyi incelemektir. Nicel araĢtırma yöntemlerinden iliĢkisel tarama modeli kullanılmıĢtır. AraĢtırmanın evrenini, 2023–2024 eğitim-öğretim yılında Yozgat ili merkez ve ilçelerinde bulunan resmi eğitim kurumlarında görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenler oluĢturmaktadır. Örneklem, ulaĢılabilir örnekleme yöntemiyle belirlenen 260 okul yöneticisi (müdür, müdür yardımcısı) ile bu yöneticilerin görev yaptığı aynı okullarda çalıĢan 360 öğretmenden oluĢmaktadır. Veri toplama aracı olarak ―Eğitim Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Yeterlilikleri Ölçeği‖ ile ―Okul Ġklimi Ölçeği‖ kullanılmıĢtır. Teknoloji liderliği verileri yöneticilerden, okul iklimi verileri ise öğretmenlerden yüz yüze ve çevrim içi olarak toplanmıĢtır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi tekniklerinden yararlanılmıĢtır. Bulgular, okul yöneticilerinin teknoloji liderliği yeterlilik düzeylerinin genel olarak yüksek olduğunu, ancak sistematik geliĢim boyutunda görece düĢük kaldığını ortaya koymuĢtur. Öğretmenlerin okul iklimine iliĢkin algıları ise çoğunlukla olumlu düzeyde bulunmuĢtur. Ġki değiĢken arasında anlamlı bir iliĢki saptanmamıĢ olup bazı alt boyutlarda düĢük düzeyde iliĢki görülmüĢtür. AraĢtırmada elde edilen bu sonuçlar teknoloji liderliğinin okul iklimini doğrudan değil dolaylı ve bağlamsal faktörler aracılığıyla etkileyebileceğini düĢündürmektedir. AraĢtırmada elde edilen sonuçlar literatür ıĢığında tartıĢılmıĢ ve uygulamaya yönelik (hizmet içi eğitim programları ve teknoloji liderliği odaklı uygulamalı atölye çalıĢmalarının düzenlenmesi, teknoloji kullanımını destekleyecek ekipler oluĢturularak öğretmenlerin bu süreçlere aktif katılımı teĢvik etmek, okul ikliminin güçlendirilmesi amacıyla yöneticilerin açık iletiĢim, iĢ birliği ve katılımcı karar alma kültürünü benimsemeleri vb.) öneriler geliĢtirilmiĢtir. 2025, xii + 90 Sayfa
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between school administrators' technology leadership competency levels, based on administrators' views, and teachers' perceptions of school climate, based on teachers' evaluations. The study employed a quantitative research design using the relational survey model. The population of the research consists of school administrators and teachers working in public schools in Yozgat province and its districts during the 2023–2024 academic year. The sample was determined through the convenient sampling method and included 260 school administrators (principals and vice-principals) and 360 teachers working in the same schools. Data were collected using the School Administrators' Technology Leadership Competencies Scale and the School Climate Scale. The technology leadership data were obtained from administrators, while school climate data were collected from teachers through both face-to-face and online surveys. Data analysis was conducted using descriptive statistics, independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation analysis. Findings revealed that school administrators' overall technology leadership competency levels were high, though relatively lower in the systematic development dimension. Teachers' perceptions of school climate were found to be generally positive. No significant relationship was identified between the two main variables, while weak correlations were observed in some sub-dimensions. These results suggest that technology leadership may not directly influence school climate but could have indirect and context-dependent effects. In line with the findings, several practical recommendations were made, including the organization of in-service training programs and technology leadership workshops, the establishment of collaborative technology support teams to encourage teachers' active participation in digital transformation, and the promotion of open communication, collaboration, and participatory decision-making to strengthen the overall school climate. 2025, xii + 90 Pages