Türkiye korku sinemasının kültürel kodlarına dair bir alımlama analizi
A reception analysis on the cultural codes of Turkish horror cinema
- Tez No: 983191
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ÇAKICI ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Türk Korku Sineması, Tür, Dünya Korku Sineması, Siccin, Alper Mestçi, Alımlama, Turkish Horror Cinema, Genre, Global Horror Cinema, Siccin, Alper Mestçi, Reception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri (disiplinlerarası) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk korku sinemasında son dönemde en çok gişe başarısı sağlayan örneklerden biri olan yönetmen Alper Mestçi'nin Siccin film serisi üzerinden, izleyicilerin alımlama sürecini incelemeyi amaçlamaktadır. Siccin 1, Siccin 3 ve Siccin 6 filmleri odağa alınarak, yerli korku sinemasının seyirci nezdindeki anlamlandırma biçimleri analiz edilmiştir. Bu bağlamda çalışma, ulusal literatürde yerli korku sinemasının çoğunluğu içerik çözümlemesiyle değerlendirildiği çalışmalardan farklı olarak söz konusu türün izleyici yorumları üzerinden kültürel ve ideolojik bağlamda nasıl anlamlandırıldığını ortaya koymakta; eleştirel medya çalışmalarına alımlama analizi yöntemiyle Türk korku sineması özelinde katkı sunmayı hedeflemektedir. Yöntem olarak seçilen alımlama analizi, Stuart Hall'un kodlama/çözümleme modeli üzerinden çalışmada kullanılmıştır. Filmlere ilişkin sosyal medya, forum ve çevrim içi platformlardaki (beyazperde.com, sinemalar.com ve Ekşi Sözlük) kullanıcı yorumları, Hall'un egemen, müzakereci ve karşıt okuma biçimlerine göre sınıflandırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Siccin 1 ve Siccin 3 filmleri izleyici tarafından ağırlıklı olarak duygusal temalar ve kişisel deneyimler üzerinden alımlanırken; Siccin 6 filmi biçimsel unsurlar, estetik tercihler ve teknik yapım özellikleri bağlamında yorumlanmıştır. Siccin 1 ve Siccin 3 film yorumlarında egemen okuma biçiminin baskın olduğu gözlemlenirken, Siccin 6'nın muhalif okuma ile alımlandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the audience reception process through the Siccin film series, directed by Alper Mestçi, which stands as one of the most commercially successful examples of recent Turkish horror cinema. Focusing on Siccin 1, Siccin 3, and Siccin 6, the research analyzes how local horror films are interpreted and made meaningful by viewers. In this context, the study differs from the majority of existing literature on Turkish horror cinema—which predominantly centers on content analysis—by revealing how this genre is understood through audience comments in cultural and ideological frameworks. It seeks to contribute to critical media studies by employing the reception analysis method specifically within the scope of Turkish horror cinema. The chosen method, reception analysis, is applied using Stuart Hall's encoding/decoding model. User comments from social media, forums, and online platforms (including beyazperde.com, sinemalar.com, and Ekşi Sözlük) are categorized according to Hall's three reading positions: dominant, negotiated, and oppositional According to the findings, Siccin 1 and Siccin 3 are predominantly interpreted by audiences through emotional themes and personal experiences, whereas Siccin 6 is discussed mainly in terms of its formal features, aesthetic choices, and technical production qualities. While dominant readings prevail in the reception of Siccin 1 and Siccin 3, Siccin 6 is mostly interpreted through an oppositional reading framework.