Temporomandibular eklem disfonksiyonunda uygulanan stabilizasyon splintinin mandibula üzerindeki etkilerinin fraktal analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of stabilization splint therapy on the mandible in temporomandibular joint dysfunction using fractal analysis
- Tez No: 983219
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİD YILDIRIM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Stabilizasyon splinti, Temporomandibular eklem disfonksiyonu, Fraktal analiz, Gri seviye eşdizilim matrisi, Mandibular trabeküler kemik, Stabilization splint, T emporomandibular joint dysfunction, Fractal analysis, Gray-level co-occurrence matrix, Mandibular trabecular bone
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, temporomandibular eklem (TME) disfonksiyonu bulunan bireylerde uygulanan stabilizasyon splint tedavisinin mandibular trabeküler kemik yapısı üzerindeki etkilerini fraktal analiz (FA) ve gri seviye tabanlı tekstür analizleri kullanarak değerlendirmektir. Bu retrospektif çalışmaya Temporomandibular Düzensizlikler için T anı (DC/TMD)'ya göre TM disfonksiyon teşhisi konulan 19 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tedavi öncesi (T1) ve stabilizasyon splint tedavisinden ortalama 9,4 ay sonra (T2) alınan konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) görüntüleri kullanılmıştır. Her iki tarafta kondil, artiküler eminens, ramus ve gonial bölgelerde belirlenen 25×25 piksellik ilgi alanlarında (ROI) fraktal boyut (FD), fraktal orijinli istatistiksel parametreler (FOS: mean, std, skewness, kurtosis, entropy, energy) ve gri seviye eş-oluşum matrisi (GLCM: contrast, correlation, homogeneity, energy, entropy) değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen veriler non-parametrik testlerle istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Stabilizasyon splint tedavisi öncesi (T1) ve sonrası (T2) yapılan analizlerde, FD değerlerinde tüm bölgelerde anlamlı fark saptanmamıştır. FOS analizinde özellikle sağ ramus bölgesinde skewness ve kurtosis değerlerinde anlamlı azalma, entropy parametresinde ise sağ ve sol ramusta düşüş gözlenmiştir. GLCM analizinde sağ kondil bölgesinde homojenite artışı, buna karşılık sağ ve sol ramusta homojenite azalması ve entropy artışı belirlenmiştir. Sonuç olarak, stabilizasyon splint tedavisinin kısa dönemde mandibular kemik mikroyapısında belirgin bir değişim oluşturmadığı, ancak bazı bölgelerde gözlenen sınırlı fraktal ve tekstürel farklılıkların kemik dokusunun adaptif yeniden yapılanma sürecine işaret edebileceği belirlenmiştir. Bu bulgular, fraktal ve tekstürel analiz yöntemlerinin kemik dokusundaki erken mikroyapısal değişimlerin objektif olarak değerlendirilmesinde değerli bilgiler sağlayabileceğini ve daha geniş örneklemlerle desteklenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of stabilization splint therapy on the mandibular trabecular bone structure in individuals with temporomandibular joint (TMJ) dysfunction using fractal analysis (FA) and gray-level–based texture analysis methods. This retrospective study included 19 patients diagnosed with temporomandibular dysfunction (TMD) according to the Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders (DC/TMD). Cone-beam computed tomography (CBCT) images obtained before treatment (T1) and approximately 9.4 months after stabilization splint therapy (T2) were used. Regions of interest (ROIs) measuring 25×25 pixels were selected in the condyle, articular eminence, ramus, and gonial regions on both sides. Fractal dimension (FD), fractal-based first-order statistical parameters (FOS: mean, standard deviation, skewness, kurtosis, entropy, energy), and gray-level co-occurrence matrix (GLCM) parameters (contrast, correlation, homogeneity, energy, entropy) were calculated. The obtained data were statistically analyzed using non-parametric tests. In the analyses conducted before (T1) and after (T2) stabilization splint therapy, no significant differences were found in FD values across all regions. In the FOS analysis, a significant decrease was observed in skewness and kurtosis values, particularly in the right ramus region, while the entropy parameter showed a reduction in both the right and left ramus. In the GLCM analysis, an increase in homogeneity was detected in the right condyle region, whereas a decrease in homogeneity and an increase in entropy were observed in both the right and left ramus. In conclusion, stabilization splint therapy did not produce a significant change in the mandibular bone microstructure in the short term; however, the limited fractal and textural differences observed in certain regions may indicate an adaptive bone remodeling process. These findings suggest that fractal and textural analysis methods can provide valuable insights for the objective evaluation of early microstructural changes in bone tissue and should be supported by studies with larger sample sizes.