Diminazen aseturatın izole sıçan torasik aortasındaki gevşetici etkisine kannabinoiderjik ve vanilloid sistemlerin katılımının araştırılması
Investigation of the involvement of the cannabinoidergic and vanilloid systems in the relaxant effect of diminazene aceturate on isolated rat thoracic aorta
  1. Tez No: 983220
  2. Yazar: YAĞMUR OKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MERT VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Farmakoloji, Pharmacology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kardiyovasküler sistemin homeostazında temel bir düzenleyici olan renin-anjiyotensin sisteminin, alternatif yolağı olan kabul edilen ADE2/Ang-(1–7) ekseninin vazodilatasyon, antiinflamatuar ve antifibrotik mekanizmalarda rol aldığı bilinmektedir. Renin anjiyotensin sistemi ile düzenleyici bir başka sistem olan endokannabinoid sistemin fonksiyonel olarak etkileşimleri gösterilmektedir. Diminazen aseturat (DIZE), deneysel olarak ADE2 aktivatörü olarak kullanılan bir ajandır ve vasküler dokulardaki gevşetici etkisi gösterilmiştir. Çeşitli kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde kullanılma potansiyeli taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, DIZE'nin endoteli uzaklaştırılmış sıçan aortasında gevşetici etkilerini incelemek ve bu etkilerde endokannabinoid sistem, TRPV1 reseptörleri, ADE2 ve Ang (1–7) düzeylerinin rolünü araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 30 adet erkek Wistar albino sıçandan izole edilen ve endoteli mekanik olarak hasarlanan torasik aorta halkaları kullanılmıştır. Dokular standart protokollere uyularak izole organ banyolarına asılmıştır. Fenilefrin ile kastırılan dokulara kümülatif konsantrasyonlarda DIZE uygulanmış, ardından protokol CB1/CB2 antagonistleri (AM251, AM630), TRPV1 antagonisti (kapsazepin), FAAH inhibitörü (URB597) ve anandamid varlığında tekrarlanmıştır. Ayrıca DIZE'nin fenilefrin ile kastırılan dokulardaki elektriksel alan uyarısı (EAU) ile indüklenen gevşeme yanıtlarına etkisi ve bu etkideki endokannabinoiderjik ve vanilloid sistem bileşenlerinin katılımı değerlendirilmiştir. Ek olarak torasik aorta homojenatlarında DIZE ve beraberinde adı geçen agonist ve antagonistlerin inkübasyonu yapılarak ADE2 ve Ang (1–7) düzeylerine etkileri ELISA yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: DIZE, endoteli uzaklaştırılmış sıçan aortasında konsantrasyona bağlı güçlü bir gevşeme sağlamıştır. CB1, CB2 ve TRPV1 antagonizması bu etkiyi değiştirmezken, anandamid ve URB597 inkübasyonu DIZE yanıtlarını artırmıştır. EAU ile indüklenen nörojenik gevşeme yanıtları DIZE ile artmış ve AM630 varlığında bu etki geri dönmüştür. Anandamid ve URB597, DIZE'nin etkilerini baskılamıştır. Doku düzeyinde DIZE'nin ADE2 ve Ang (1-7) düzeylerini değiştirmediği, ancak endokannabinoid sistem ile farklı düzeylerde etkileşimler sergilediği bulunmuştur. Sonuç: DIZE endoteli uzaklaştırılmış vasküler dokuda endokannabinoid tonusu ile sinerjistik olarak etkileşmektedir. Nörovasküler kontrol mekanizmalarında ise endokannabinoidler ve DIZE zıt yönlü olarak modülasyon sağlamaktadır. DIZE, endotel disfonksiyonunun eşlik ettiği kardiyovasküler patolojilerde potansiyel bir terapötik aday olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The renin–angiotensin system (RAS) is a central regulator of cardiovascular homeostasis. Its alternative pathway, the ACE2/Ang (1–7) axis, mediates vasodilatory, anti-inflammatory, and antifibrotic effects. Functional interactions between the RAS and the endocannabinoid system have been reported. Diminazene aceturate (DIZE), experimentally used as an ACE2 activator, induces vascular relaxation and holds therapeutic potential for cardiovascular diseases. This study aimed to examine the relaxant effects of DIZE in endothelium-denuded rat aorta and to evaluate the role of the ECS, TRPV1 receptors, ACE2, and Ang (1–7) levels in these responses. Materials and Methods: Thoracic aortic rings were isolated from 30 male Wistar albino rats and mechanically denuded of endothelium. The tissues were mounted in organ baths following standard protocols. After precontraction with phenylephrine, cumulative concentrations of DIZE were administered. The protocol was repeated in the presence of the CB1/CB2 antagonists (AM251, AM630), TRPV1 antagonist capsazepine, FAAH inhibitor URB597, and anandamide. The effects of DIZE on neurogenic relaxation responses induced by electrical field stimulation (EFS) were also assessed. The effect of DIZE on ACE2 and Ang (1–7) levels in thoracic aorta were assessed by ELISA. Results: DIZE induced a strong, concentration-dependent relaxation in endothelium-denuded rat aorta. While CB1, CB2, and TRPV1 antagonism did not alter this effect, anandamide and URB597 enhanced DIZE responses. Neurogenic relaxation induced by EFS was augmented by DIZE, and this effect was reversed by AM630. Anandamide and URB597 suppressed the effects of DIZE. At the tissue level, DIZE did not change ACE2 or Ang (1–7) levels but was found to interact with the endocannabinoid system at different levels. Conclusion: DIZE interacts synergistically with endocannabinoid tone in endothelium-denuded vascular tissue, whereas in neurovascular control mechanisms endocannabinoids and DIZE exert opposing modulation. DIZE emerges as a potential therapeutic candidate in cardiovascular pathologies accompanied by endothelial dysfunction.