Tarımsal atıklardan elde edilen biyokömür değerlerinin araştırılması
Investigation of biomanganese charcoal values obtained from agriculture wastes
  1. Tez No: 983228
  2. Yazar: ALPER KILIÇPARLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL BAYIL OĞUZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle, Biomass
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ürün Geliştirme ve Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya genelinde kömür, petrol, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının kullanımı sonucu ortaya çıkan atıklar doğada tahribata sebebiyet vermekle birlikte ekonomik ve çevresel faktörler açısından da olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Ülkemizde kullanılan kömür çeşitlerinde özellikle odun ve taş kömürü çeşitlerinin yanması sonucu meydana çıkan kül moleküllerinde toksik maddeler bulunmaktadır. Bu toksik maddeler çevre ve canlı sağlığı için tehdit unsuru olabilmektedir.Teknolojinin gelişimi ile bu tehdidin yavaşlatılması veya engellenmesi için alternatif enerji kaynakları ile çözümler üretilmeye çalışılmaktadır.Artan Dünya nüfusu ile birlikte alternatif enerji kaynaklarıyla çözümler aranmaya başlanmıştır. Küresel ısınmanın da artmasıyla Dünyanın karşılaştığı enerji problemleri de artmıştır. Bu nedenle enerji üretimine ilişkin doğal ve çevreye zararın azaltımına yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Biyokütlenin ısı enerjisi kaynağı olarak kullanımı klasik yöntemlerden farklı olarak piroliz yönteminin (biyokütlenin günümüz hayatına uygun katı, sıvı ve gaz ürünlere dönüştürülmesini sağlayan yöntem) yaygın olarak kullanıldığı görülmüştür. Bu amaçla, tarımsal atıkları kullanılarak sürekli kapalı sistem proliz yöntemi ile elde edilen biyokömürünün alternatif enerji kaynağı olarak kullanılabilirliği bu tezde incelendi. Bu amaçla üç farklı kömür çeşiti torluk yöntemi sıkıştırma tekniği ve tarımsal atıklardan elde edilen biyokömür fiziksel ve kimyasal analizler yapılarak kıyaslandı. Sonuç olarak bu tez çalışmasında, tarımsal atıklardan üretilen biyokömürün üretim süreçleri araştırılmış olup sonrasında elde edilen kömürün fiziksel ve kimyasal analizleri yapılarak veriler istatistiksel olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The wastes generated as a result of the use of energy resources such as coal, oil and natural gas throughout the world can cause destruction in nature and cause negative effects in terms of economic and environmental factors. In the coal types used in our country, especially in the ash molecules resulting from the combustion of wood and hard coal types, there are toxic substances. These toxic substances can be a threat to the environment and living health. With the development of technology, solutions are tried to be produced with alternative energy sources to slow down or prevent this threat.With the increasing global population, solutions involving alternative energy sources have begun to be sought. As global warming intensifies, the energy problems facing the world have also grown. Consequently, efforts to reduce the environmental impact of energy production have gained momentum. The use of biomass as a heat energy source has been widely adopted through pyrolysis (a method that converts biomass into solid, liquid, and gas products suitable for modern life), differing from traditional methods. To this end, this thesis examined the feasibility of using biochar obtained through a continuous closed-system pyrolysis method using agricultural waste as an alternative energy source. For this purpose, three different types of coal were compared through physical and chemical analyses of biochar obtained from agricultural waste using the torque method and compression technique. As a result, this thesis investigated the production processes of biochar produced from agricultural waste, and then statistically evaluated the data obtained by performing physical and chemical analyses of the resulting coal.