Sağlık çalışanlarında tükenmişlik ve psikolojik iyi oluş ilişkisinde mükemmeliyetçilik ve merhamet yorgunluğunun biçimlendirici rolü
The moderating role of perfectionism and compassion fatigue in the relationship between burnout and psychological well-being among healthcare professionals
  1. Tez No: 983359
  2. Yazar: ESRA NUR ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI EYRENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Psikolojik İyi Oluş, Tükenmişlik, Mükemmeliyetçilik, Merhamet Yorgunluğu, Healthcare Professionals, Psychological Well-Being, Burnout, Perfectionism, Compassion Fatigue
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlık çalışanlarının psikolojik iyi oluş ve tükenmişlik ilişkisinde mükemmeliyetçilik ve merhamet yorgunluğunun biçimlendirici etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 18–56 yaş aralığında çeşitli sağlık alanlarında görev yapan 254 sağlık çalışanı (64 hekim, 97 hemşire, 43 psikolog ve 50 diğer sağlık alanı) ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Warwick Edinburgh İyi Oluş Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Merhamet Yorgunluğu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örnekler T-Testi, ANOVA, korelasyon analizi ve biçimlendirici etkiyi test etmek amacıyla Hayes'in PROCESS Model 2'sinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, psikolojik iyi oluş ve tükenmişlik ilişkisinde mükemmeliyetçilik ve merhamet yorgunluğunun biçimlendirici etkisi olduğu saptanmıştır. Özellikle, sağlık çalışanlarının psikolojik iyi oluşu ile duyarsızlaşma arasındaki negatif ilişki üzerinde kendine yönelik mükemmeliyetçilik ve merhamet yorgunluğu düzeylerinin belirleyici olduğu görülmüştür. Ayrıca katılımcıların yaş, cinsiyet, çalışma alanı, mesleki kıdem ve gelir düzeyi algısı gibi demografik özelliklerine göre; psikolojik iyi oluş, tükenmişlik alt boyutları, mükemmeliyetçilik alt boyutları ve merhamet yorgunluğu düzeylerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç olarak, mükemmeliyetçilik ve merhamet yorgunluğunun farklı düzeylerine bağlı olarak psikolojik iyi oluş ile tükenmişlik arasındaki ilişkinin değiştiği belirlenmiştir. Bu bulgu, sağlık çalışanlarının psikolojik iyi oluşlarını desteklemeye yönelik programlarda mükemmeliyetçilik eğilimleri ve merhamet yorgunluğunun dikkate alınması gerektiğini ve bu değişkenlerin tükenmişlikle başa çıkma süreçlerinde kritik bir rol oynayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the moderating role of perfectionism and compassion fatigue in the relationship between psychological well-being and burnout among healthcare professionals. The research was conducted with 254 healthcare professionals aged between 18 and 56 (64 physicians, 97 nurses, 43 psychologists, and 50 from other health fields). The Warwick Edinburgh Psychological Well-Being Scale, Maslach Burnout Inventory, Multidimensional Perfectionism Scale, and Compassion Fatigue Short Scale were administered. Independent Samples T-Test, ANOVA, correlation analysis, and Hayes' PROCESS Macro Model 2 were used for data analysis. Findings indicated that perfectionism and compassion fatigue had a moderating effect on the relationship between psychological well-being and burnout. Specifically, self-oriented perfectionism and compassion fatigue levels were found to influence the negative relationship between psychological well-being and depersonalization. In conclusion, it was determined that the relationship between psychological well-being and burnout varied depending on different levels of perfectionism and compassion fatigue. These findings suggest that intervention programs designed to support the psychological well-being of healthcare professionals should consider perfectionism tendencies and compassion fatigue, as these factors play a critical role in coping with burnout.