Sınıf öğretmeni adaylarının bilimin doğası anlayışları ve çevresel tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An ınvestigation of the relationship between pre-service elementary teachers' understanding of the nature of science and their environmental attitudes
- Tez No: 983366
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÖZGE TÜRKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimin doğası, çevresel tutum, sınıf öğretmeni adayları, Nature of science, environmental attitude, pre-service teachers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ses Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Sınıf Öğretmeni Adaylarının Bilimin Doğası Anlayışları ve Çevresel Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi GENÇ, Özcan Yüksek Lisans TEZİ, Temel Eğitim ABD, Sınıf Eğitimi Bilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Gülözge TÜRKÖZ Kasım 2025, 72 sayfa Bu araştırmanın temel amacı, sınıf öğretmeni adaylarının bilimin doğası anlayışları ile çevresel tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlişkisel tarama modeline göre yürütülen araştırmanın örneklemini, 2023–2024 akademik yılında Pamukkale Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği programında öğrenim gören 96 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veriler, Özgelen (2013) tarafından geliştirilen“Bilimin Doğası Ölçeği”ve Fernandez-Manzanal, Rodriguez-Barreiro ve Carrasquer (2007) tarafından geliştirilen, Yurt, Çelik ve Kalburan (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan“Çevresel Tutum Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Bulgular, öğretmen adaylarının bilimin doğasına ilişkin anlayışlarının orta düzeyde olduğunu, çevresel tutumlarının ise yüksek düzeyde ve olumlu yönde olduğunu ortaya koymuştur. Cinsiyet değişkeni açısından, kadın öğretmen adaylarının çevresel tutumları erkek adaylara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunurken, bilimin doğası anlayışlarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Araştırmanın temel bulgusu olarak, bilimin doğası anlayışının genel düzeyi ile çevresel tutumun genel düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Ancak, bilimin doğasının alt boyutlarından“Bilimde Öznellik ve Teknoloji”ve“Sosyo Kültürel Yapı alt boyutlarının çevresel tutum alt boyutlarından ”Çevre Eğitiminde Alan Gezilerinin Önemi“ alt boyutu ile, ”Bilimde Teorilerin Yeri“ anlayışı ile ”Çevresel Problemler İçin Eğitim Gereksinimi“ ve ”Çevresel Kirlilik ve Koruma" alt boyutları arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar, öğretmen adaylarının çevreye yönelik tutumlarının, bilime dair genel bir epistemolojik anlayıştan ziyade, bilimsel teorilerin rolü ve işlevi gibi daha spesifik bilişsel unsurlarla ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Investigation of the Relationship Between Pre-Service Primary Teachers' Understanding of the Nature of Science and Their Environmental Attitudes GENÇ, ÖZCAN M.A. Thesis in Department of Primary Education, Department of Classroom Teaching Supervisor: Dr. Gülözge TÜRKÖZ November 2025 , 72 pages The purpose of this study is to examine the relationship between pre-service elementary teachers' understanding of the nature of science and their environmental attitudes. The research was conducted using a correlational survey model, and the study group consisted of 96 pre-service teachers enrolled in the Department of Elementary Education at Pamukkale University during the 2023–2024 academic year. Data were collected using the“Nature of Science Scale”developed by Özgelen (2013) and the“Environmental Attitude Scale”adapted into Turkish by Yurt, Çelik, and Kalburan (2010) from the original scale developed by Fernandez-Manzanal et al. (2007). The findings revealed that pre-service teachers had an moderate level of understanding regarding the nature of science, while their environmental attitudes were found to be high and positive. While no significant gender differences were found in the understanding of the nature of science, the environmental attitudes of female pre-service teachers were found to be significantly higher than their male counterparts. As the main finding of the study, no statistically significant correlation was identified between the overall level of understanding of the nature of science and the overall level of environmental attitudes. However, a weak, positive, and statistically significant correlation was found between the Nature of Science subdimensions“Subjectivity in Science and Technology”and“Socio-Cultural Structure”and the environmental attitude subdimension“Importance of Field Trips in Environmental Education”. Likewise, understanding of“The Role of Theories in Science”was positively and weakly associated with the environmental attitude subdimensions“Need for Education on Environmental Problems”and“Environmental Pollution and Protection”. These results suggest that pre-service teachers' environmental attitudes may be linked not to a general epistemological understanding of science, but to more specific cognitive components, such as the role and function of scientific theories.