Assessing consumer trust and perception of ai-driven healthcare technologies: A technology acceptance model approach
Yapay zeka destekli sağlık teknolojilerine yönelik tüketici güveni ve algısını değerlendirme: Bir teknoloji kabul modeli yaklaşımı
- Tez No: 983373
- Danışmanlar: DOÇ. BURÇİN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Artificial Intelligence (AI), Healthcare Technology, Consumer Trust, Consumer Perception, Perceived Risk and Benefit, Yapay Zekâ (YZ), Sağlık Teknolojisi, Tüketici Güveni, Tüketici Algısı, Algılanan Risk ve Fayda
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
AI is developing every day and is being utilized across various sectors, including the manufacturing industry, automotive and transportation, media and entertainment, and, most importantly, the healthcare sector. This study explores the factors influencing consumer trust and adoption of AI-based healthcare technologies through a comprehensive statistical analysis involving 226 participants. Utilizing Pearson correlation, multiple regression, moderation, and one-way ANOVA, the research examines the interplay between consumer perceptions, trust, perceived benefits, perceived risks, and adoption intentions. The findings reveal a strong positive association between consumer perceptions and trust, alongside evidence that perceptions and trust are significant predictors of adoption intentions. Additionally, perceived benefits are shown to enhance the relationship between perceptions and trust, indirectly boosting adoption intentions, while perceived risks play a moderating role in the perception-trust dynamic, though their direct impact on intentions is limited. Furthermore, the study emphasizes the importance of developing tailored strategies that address consumer concerns and leverage trust-building mechanisms, potentially through enhanced demographics and transparent communication about AI capabilities and limitations, to maximize adoption rates in diverse healthcare settings.
Özet (Çeviri)
Yapay zekâ (YZ) her geçen gün gelişmekte olup, üretim, otomotiv ve taşımacılık, medya ve eğlence gibi çeşitli sektörlerde, özellikle de sağlık alanında yaygın biçimde kullanılmaktadır. Bu çalışma, 226 katılımcıdan elde edilen veriler üzerinde gerçekleştirilen kapsamlı bir istatistiksel analiz aracılığıyla, YZ temelli sağlık teknolojilerinin benimsenmesini ve bu teknolojilere yönelik tüketici güvenini etkileyen faktörleri incelemektedir. Araştırmada Pearson korelasyonu, çoklu regresyon, moderasyon ve tek yönlü ANOVA analizleri kullanılarak tüketici algısı, güven, algılanan fayda, algılanan risk ve benimseme niyeti arasındaki etkileşimler değerlendirilmiştir. Bulgular, tüketici algısı ile güven arasında güçlü bir pozitif ilişki bulunduğunu ve her iki değişkenin de benimseme niyetinin anlamlı yordayıcıları olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, algılanan faydaların, algı ve güven arasındaki ilişkiyi güçlendirerek dolaylı olarak benimseme niyetini artırdığı belirlenmiştir. Buna karşın, algılanan risklerin algı–güven ilişkisinde düzenleyici (moderatör) bir rol oynadığı, ancak benimseme niyeti üzerindeki doğrudan etkisinin sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, çalışma, tüketici endişelerini ele alan ve güven oluşturma mekanizmalarını güçlendiren, demografik faktörlere göre uyarlanmış stratejilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yapmaktadır. Bu tür stratejiler, YZ'nin yetenekleri ve sınırlamaları hakkında şeffaf iletişim yoluyla, farklı sağlık hizmeti ortamlarında benimseme oranlarını en üst düzeye çıkarmaya katkı sağlayabilir.