Futbolcuların psikolojik performansstratejilerinin karar verme stilleri üzerineetkisinin incelenmesi
An examination of the effect of soccer players' psychological performance strategies on their decision-making styles
  1. Tez No: 983374
  2. Yazar: ALİ TALİP GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYGÜL ÇAĞLAYAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbolcular, Psikolojik Performans, Karar Verme, Football Players, Psychological Performance, Decision Making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; futbolcuların psikolojik performans stratejileri ve karar verme stilleri düzeylerinin bazı bağımsız değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 324 lisanslı futbolcu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, psikolojik performans stratejileri ölçeği ve karar verme stilleri ölçeği kullanılmıştır. Psikolojik performans stratejileri ölçeği alt boyutlarının yaşa, spor deneyim yılına, baba mesleğine ve anne mesleğine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Karar verme stilleri ölçeği puan ortalamalarının yaşa, spor sakatlığı geçirme durumuna, algılanan gelir durumuna, baba mesleğine ve anne mesleğine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Psikolojik performans stratejileri ölçeği ve karar verme stilleri ölçeği alt boyut puanları arasında istatiksel olarak anlamlı ve çok zayıf-zayıf düzeyde ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the psychological performance strategies and decision making styles levels of football players according to independent variables. The sample of the study consists of 324 individuals selected from among the athletes by convenience sampling method. Personal information form, psychological performance strategies scale and decision making styles scale were used as data collection tools in the study. It was found that the sub-dimensions of the psychological performance strategies scale differed statistically significantly according to age, years of sports experience, father's profession and mother's profession. It was found that the mean scores of the decision making scale differed statistically significantly according to age, sports injury status, perceived income status, father's profession and mother's profession. Statistically significant and very weak-weak relationships were determined between the sub-dimension scores of the psychological performance strategies scale and decision making styles scale.