Numerical analysis of an industrial scale continuous container glass annealing furnace
Endüstriyel ölçekli sürekli konteyner cam tavlama fırınının sayısal analizi
  1. Tez No: 983383
  2. Yazar: HAZAR ŞİŞİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALTUĞ MELİK BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam fırını, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Isı iletimi, Isı ışınımı, Konveksiyon, Tav fırını, Tavlama fırınları, Tavlama optimizasyonu, Glass furnace, Computational fluid dynamics (HAD), Heat conduction, Heat radiation, Annealing furnace, Annealing furnices, Annealing optimization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Tavlama, konteyner camı üretiminde kritik bir ısıl işlem sürecidir ve şekillendirme sırasında hızlı soğumadan kaynaklanan artık gerilimleri gidermek için kullanılır. Bu süreç, camın tavlama sıcaklığına kadar kademeli olarak ısıtıldığı ve ardından gerilim kaynaklı kusurların oluşmasını önlemek amacıyla dikkatlice kontrol edilen bir hızda soğutulduğu sürekli tavlama fırınlarında gerçekleşir. Fırındaki ısı transferinin zamana bağlı doğası göz önüne alındığında, ısıtma ve soğutma oranlarının hassas bir şekilde ayarlanması gereklidir. Sayısal Analizler (simülasyonlar), camın geometrisi ve termal özelliklerine dayalı olarak bu parametrelerin belirlenmesinde güçlü bir araç sunar.Bu çalışma, bir sürekli tavlama fırını içerisinde, gerçek bir konteyner camı geometrisine uygulanan tavlama sürecinin sayısal bir incelemesini sunmaktadır. Fırın çalışma koşulları, gerçek ölçümlerden elde edilerek modele sınır koşulu olarak uygulanmıştır. Simülasyon, iki bağlı çözücü (solver) kullanmaktadır: bunlardan biri fırın bölgesindeki ısı transferini çözerken, diğeri konveyör bandı üzerindeki hareketli cam nesnelerin termal davranışını izlemektedir. Işınımla Isı Transferi, 10.000 cam nesne arasındaki detaylı ışınım etkilerini yakalayabilen Monte Carlo ışın izleme tabanlı yüzeyden yüzeye bir yaklaşımla modellenmiştir. Cama olan konvektif ısı transferi ise gözeneklilik (porozite) tabanlı bir yöntemle modellenmiştir. Simülasyon sonuçları, gerçek fırın bölge sıcaklıkları ve cam çıkış sıcaklıkları ile doğrulanmıştır. Son olarak, iki farklı konveyör hızı altındaki sıcaklık dağılımı üzerindeki etkiler analiz edilmiş ve bu etkilerin süreç kalitesi üzerindeki yansımaları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Annealing is a critical heat treatment process in container glass manufacturing, used to relieve residual stresses caused by rapid cooling during forming. This process takes place in continuous annealing furnaces, where glass is gradually heated to the annealing temperature and then cooled at a carefully controlled rate to avoid stress-induced defects. Given the transient nature of heat transfer in the furnace, precise adjustment of heating and cooling rates are essential. Numerical simulations offer a powerful tool to determine these parameters based on the geometry and thermal properties of the glass. This study presents a numerical investigation of the annealing process applied to a real container glass geometry inside a continuous annealing furnace. Furnace operating conditions were derived from actual measurements and applied as boundary conditions in the model.The simulation employs two coupled solvers: one resolves heat transfer in the furnace domain, while the other tracks the thermal behavior of moving glass objects on the conveyor belt. Radiative heat transfer is modeled using a Monte Carlo ray tracing-based surface-to-surface approach, capturing detailed radiation effects among 10,000 glass objects. Convective heat transfer to glass is modeled using a porosity-based method. Simulation results were validated against real furnace zone temperatures and glass exit temperatures. Finally, the effect of two different conveyor speeds on the temperature distribution of glass was analyzed, and the implications on process quality were discussed