Fibroadenom Tedavisinde Mikrodalga Ablasyon Etkinliği
Fibroadenom Tedavisinde Mikrodalga Ablasyon Etkinliği
- Tez No: 983389
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞADİYE NURAY KADIOĞLU VOYVODA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ablasyon, Adenomlar, Mikrodalgalar, Ultrasonografi-meme, Ablation, Adenoma, Microwaves, Ultrasonography-mammary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyasyon Bilim ve Teknoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET AMAÇ Fibroadenom, benign meme kitlesi olup sık görülmektedir. Bu kitleler, kozmetik problemler ve ağrı gibi semptomlar nedeniyle hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Son yıllarda perkütan yolla gerçekleştirilen, genel anestezi gerektirmeyen ve komplikasyon oranı düşük olan minimal invaziv ablasyon işlemleri, bu tür kitlelerin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, mikrodalga ablasyon işleminin etkinliğini değerlendirmek ve bu yöntemle fibroadenom tedavisinin klinik sonuçlarını incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışmaya, 15.04.2023 tarihi ile 15.04.2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Radyoloji polikliniğine başvuran, kor biyopsi ile fibroadenom tanısı almış kadın hastalar dahil edilmiştir. İşlemler, lokal anestezi altında ultrasonografi rehberliğinde gerçekleştirilmiştir. 16 Gauge proba sahip mikrodalga ablasyon sistemi kullanılmıştır. Fibroadenom işlem öncesi ve kontrol sonrasındaki hacimleri, eko özellikleri ve shear wave elastografi değerleri ultrasonografik olarak incelenmiştir. İşlem sonrası 3. ay, 6. ay ve 1. yıl kontrol incelemeleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular, 'SPSS 21 Windows' paket programı ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. BULGULAR Çalışmamıza 12 kadın hastaya (yaş: 30,21 ± 8,2) ait 14 fibroadenom dahil edilmiştir. Ablasyon süresi ortalama 273,64 sn ± 163,46 sn (aralık: 52-694 sn) olarak ölçülmüştür. İşlem öncesi fibroadenomların ortalama hacmi 7544,79 mm3 ± 4840,36 mm3 (18718-7544,79 mm3); ortalama en uzun çapı ise 3,3 (1,2-5) cm olarak ölçülmüştür. İşlem sonrası dönemde üçüncü (4163 mm3 ± 3284,92 mm3), altıncı (2655,36 mm3 ± 1989,64 mm3) ve on ikinci aylarda (1758,14 mm3 ± 1165,15 mm3) yeniden ölçümler yapılmıştır. Yapılan istatiksel analizlerde işlem öncesi ve sonrası kıyaslandığında 3.ayda, 6. ve 12. ayların hepsinde fibroadenom hacimlerinde istatiksel olarak anlamlı küçülme saptanmıştır (p<0.01). İşlem öncesi ve 12. aylar arasında ortalama %67,5 oranında hacimsel küçülme saptanmıştır. İşlem öncesi en uzun çapa göre >3 cm ve <3 cm olarak kitleler iki gruba ayrıldığında küçülme oranları arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı değildir. Vakalarının hiçbirinde işlem sonrası ve takiplerde yara izi veya meme deformasyonu gözlemlenmemiştir. SONUÇ Çalışmamız daha önce benzer şekilde fibroadenomlarda cerrahi dışı bir tedavi yöntemi olarak mikrodalga ablasyon yönteminin başarısını inceleyen az sayıda çalışmaya benzer şekilde bu tedavinin etkin ve güvenli olduğunu göstermiştir. Özellikle 12 ay gibi daha uzun takip süresinde tedavi başarısının arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AIM Fibroadenoma masses are benign in nature and are among the most frequently encountered pathologies in daily clinical practice. These masses can negatively affect patients' quality of life due to cosmetic concerns, pain, and compression-related symptoms, thereby necessitating treatment. Since 2010, minimally invasive ablation procedures, which are performed percutaneously, do not require general anesthesia, and have a low complication rate, have been widely used for the treatment of such masses.The aim of this study is to evaluate the effectiveness of the microwave ablation procedure and to examine the clinical outcomes of this method in the treatment of benign fibroadenomas. Additionally, by assessing the elasticity changes in fibroadenoma tissue using Shear Wave Elastography (SWE) measurements before and after the procedure, we aim to determine the effects of microwave ablation on tissue stiffness and analyze biomechanical changes following treatment.Thus, we seek to provide further insight into the potential benefits of microwave ablation in fibroadenoma treatment and its effects on tissue stiffness. MATERIALS AND METHODS The study included female patients who were admitted to the Radiology Clinic of Health Sciences University Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital between April 15, 2023 and April 15, 2024 and diagnosed with fibroadenoma through core biopsy. The procedures were performed under local anesthesia and ultrasonography guidance. A microwave ablation system with a 16-gauge probe was used. Fibroadenoma volumes before and after the procedure, total diameter lengths, echo features and shear wave elastography values were examined ultrasonographically. Control examinations were performed at 3 months, 6 months and 1 year. The findings were statistically evaluated with the 'SPSS 21 Windows' package program. RESULTS Our study included 14 fibroadenomas belonging to 12 female patients (age: 30.21 ± 8.2 years). The mean ablation time was measured as 273.64 s ± 163.46 s (range: 52-694 s). The mean volume of fibroadenomas before the procedure was 7544.79 mm3 ± 4840.36 mm3 (18718-7544.79 mm3); and the mean longest diameter was measured as 3.3 (1.2-5) cm. Re-measurements were made in the third (4163 mm3 ± 3284.92 mm3), sixth (2655.36 mm3 ± 1989.64 mm3) and twelfth months (1758.14 mm3 ± 1165.15 mm3) after the procedure. In the statistical analyses performed, when the pre- and post-procedure comparisons were made, a statistically significant reduction in fibroadenoma volumes was detected in the 3rd month, 6th and 12th months (p<0.01). An average volumetric reduction of 67.5% was detected between the pre-procedure and 12th months. When the masses were divided into two groups according to the longest diameter before the procedure as >3 cm and <3 cm, the difference between the reduction rates was not statistically significant. No scar or breast deformation was observed in any of the cases after the procedure and during the follow-ups. CONCLUSION Our study has shown that this treatment is effective and safe, similar to a few studies that previously examined the success of microwave ablation as a non-surgical treatment method in fibroadenomas. Treatment success has been observed to increase with longer follow-up periods, such as 12 months.