Künt göğüs travmalarında göğüs travma skorlama sisteminin klinik kullanımı
Clinical use of the chest trauma scoring system in blunt chest trauma
- Tez No: 983390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ROHAT AK, DR. ELİF OYMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Künt travma, Pnömotoraks, Yelken göğüs, Pneumothorax, Flail chest
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, izole künt göğüs travması geçiren erişkin hastalarda Göğüs Travma Skorunun [Chest Trauma Score (CTS)]'un mortalite, pnömoni gelişimi ve mekanik ventilasyon ihtiyacını (MVİ) öngörmedeki etkinliğini değerlendirmek ve bu skorun prediktif performansını RIB skoru ve BATTLE skoru ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışmaya, 2020–2023 yılları arasında üçüncü basamak bir hastanenin acil servisine izole künt toraks travması nedeniyle başvuran, 18 yaş ve üzeri hastalar dâhil edildi. Veriler hasta kayıt sisteminden geriye dönük olarak toplanmış; her hastaya CTS, RIB Skoru ve BATTLE Skoru hesaplandı. Skorların mortalite, pnömoni ve mekanik ventilasyon öngörüsündeki prediktif gücü Alıcı İşletim Karakteristik Eğrisi [Receiver Operating Characteristic (ROC)] analizi ile değerlendirildi ve eğri altı alan [Area Under the Curve (AUC)] değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Bu çalışmaya 209 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 58 olup, hastaların 48'i kadındı. CTS'nin mortaliteyi öngörme gücü AUC=0.814, pnömoniyi öngörme gücü AUC=0.690, mekanik ventilasyon ihtiyacını öngörme gücü ise AUC=0.839 olarak bulundu. RIB Skoru mekanik ventilasyon (AUC=0.956) ve mortalite (AUC=0.879) öngörüsünde daha yüksek doğruluk gösterdi. BATTLE Skoru ise pnömoni öngörüsünde en yüksek AUC değerine ulaştı (AUC=0.703) ancak CTS, üç klinik sonucun tamamında anlamlı ve dengeli bir prediktif performans sergiledi. Sonuç: CTS mortalite, pnömoni gelişimi ve mekanik ventilasyon ihtiyacını öngörmede yüksek doğruluğa sahip, kolay uygulanabilir ve kapsamlı bir skorlama sistemidir. Özellikle pnömoni gelişimi açısından BATTLE skoruna göre kısmen daha düşük AUC değerine sahip olsa da tüm sonuçlarda gösterdiği dengeli öngörü gücü ile CTS, klinik karar süreçlerinde güvenle kullanılabilecek etkili bir risk değerlendirme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the Chest Trauma Score (CTS) in predicting mortality, pneumonia development, and the need for mechanical ventilation in patients with isolated blunt chest trauma, and to compare its predictive performance with the RIB Score and the BATTLE Score. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included patients aged 18 years and older who presented to the emergency department of a tertiary hospital with isolated blunt thoracic trauma between 2020 and 2023. Patient data were collected retrospectively from hospital records. CTS, RIB Score, and BATTLE Score were calculated for each patient. The predictive power of each score for mortality, pneumonia, and mechanical ventilation was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis and area under the curve (AUC) values were compared. Results: This study included 209 patients. The mean age of the patients was 58 years and 48 of them were female. The AUC of CTS was 0.814 for predicting mortality, 0.690 for pneumonia, and 0.839 for mechanical ventilation. The RIB Score showed higher accuracy in predicting mechanical ventilation (AUC=0.956) and mortality (AUC=0.879), while the BATTLE Score had the highest AUC in predicting pneumonia (AUC=0.703). However, CTS demonstrated consistent and statistically significant predictive performance across all three clinical outcomes. Conclusion: CTS is a reliable, practical, and well-balanced scoring system for predicting mortality, pneumonia, and the need for mechanical ventilation in patients with blunt chest trauma. Although its predictive power for pneumonia was slightly lower than the BATTLE Score, CTS provided a strong and balanced prediction across all evaluated outcomes. These findings support the use of CTS as an effective tool in clinical decision-making and early risk assessment in trauma management.