TÜP TORAKOSTOMİ UYGULANAN PNÖMOTORAKS HASTALARINA UYGULANAN İNTERKOSTAL SİNİR BLOĞUNUN DİYAFRAM HAREKETLERİNE ETKİSİNİN ULTRASON İLE TESPİTİ
ULTRASOUND ASSESSMENT OF THE EFFECT OF INTERCOSTAL NERVE BLOCK ON DIAPHRAGMATIC MOVEMENTS IN PATIENTS UNDERGOING TUBE THORACOSTOMY FOR PNEUMOTHORAX
  1. Tez No: 983450
  2. Yazar: AMİNE ESLEM BAŞIBÜYÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN GÜVEN, DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnterkostal sinir bloğu, Diyafragma ekskürsiyonu, Spontan pnömotoraks, Ultrasonografi, VAS skoru, Intercostal nerve block, Diaphragmatic excursion, Spontaneous pneumothorax, Ultrasonography, VAS score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, spontan pnömotoraks nedeniyle tüp torakostomi uygulanan hastalarda interkostal sinir blokajının diyafragma ekskürsiyonu ve ağrı düzeyleri üzerine etkisini ultrasonografi yardımıyla değerlendirmek ve analjezi etkinliğini pnömotoraksın mekanizması, yönü, boyutu ve eşlik eden klinik değişkenlere göre karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya acil servise pnömotoraks tanısıyla başvuran ve tüp torakostomi uygulanan 31 hasta dahil edildi. Tüm hastalara işlem sonrası ultrasonografi eşliğinde interkostal sinir bloğu yapıldı. Diyafragma ekskürsiyonu blokaj öncesi ve blok sonrası 1. saatte ölçüldü. Ağrı düzeyi Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Hastalar pnömotoraks mekanizmasına (PSP/SSP), boyutuna (minör/majör), tarafına (sağ/sol), yaygınlığına (unilateral/bilateral) ve analjezik ihtiyacına göre alt gruplarda analiz edildi. Bulgular: Çalışmada interkostal sinir blokajı sonrası diyafragma ekskürsiyonu blok öncesi 22,71±9,35 mm iken blok sonrası 45,29±10,47 mm'ye yükselerek anlamlı artış gösterdi. VAS skoru ise blok öncesi 7,61±0,72 iken blok sonrası 5,45±1,21 olarak ölçülmüş; bu azalma SSP olgularında ve bilateral pnömotoraksta anlamlı bulundu. Analjezik gereksinimi olmayan olgularda hem ekskürsiyon artışı hem de VAS azalması belirgindi. Ayrıca sol taraf pnömotoraksta ekskürsiyon artışı (23,32±8,21 → 47,55±10,01 mm, p=0.001) sağ tarafa kıyasla daha belirgin olurken, çalışma boyunca hiç komplikasyon izlenmedi. Sonuç: Ultrason eşliğinde uygulanan interkostal sinir bloğu, spontan pnömotoraks nedeniyle tüp torakostomi yapılan hastalarda diyafragma hareketliliğini artıran ve belirli hasta gruplarında ağrıyı anlamlı düzeyde azaltan güvenli ve etkili bir analjezi yöntemi olabileceğini düşünmekteyiz. Daha fazla olgu sayısı olan çalışmalarla, pnömotoraks ağrı yönetiminde standart analjezi protokollerine interkostal sinir bloğu dahil olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is to evaluate, with the aid of ultrasonography, the effect of intercostal nerve blockade on diaphragmatic excursion and pain levels in patients undergoing tube thoracostomy due to spontaneous pneumothorax, and to compare its analgesic efficacy according to pneumothorax mechanism, side, size, and accompanying clinical variables. Materials and Methods: This prospective observational study included 31 patients who presented to the emergency department with a diagnosis of pneumothorax and underwent tube thoracostomy. All patients received an intercostal nerve block under ultrasonographic guidance after the procedure. Diaphragmatic excursion was measured before the block and at the 1st hour following the block. Pain level was assessed using the Visual Analog Scale (VAS). Patients were analyzed in subgroups according to pneumothorax mechanism (PSP/SSP), size (minor/major), side (right/left), extent (unilateral/bilateral), and analgesic requirement. Results: After intercostal nerve blockade, diaphragmatic excursion significantly increased from 22.71±9.35 mm to 45.29±10.47 mm. The VAS score decreased from 7.61±0.72 to 5.45±1.21; this reduction was significant in secondary spontaneous pneumothorax cases and bilateral pneumothorax. In patients who did not require additional analgesics, both the increase in excursion and the decrease in VAS were more pronounced. Additionally, the increase in excursion was more significant in left-sided pneumothorax (23.32±8.21 → 47.55±10.01 mm, p=0.001) compared to right-sided cases, and no complications were observed throughout the study. Conclusion: Ultrasound-guided intercostal nerve blockade may be a safe and effective analgesic technique that increases diaphragmatic mobility and significantly reduces pain in specific patient groups undergoing tube thoracostomy for spontaneous pneumothorax. With studies including larger sample sizes, we believe that intercostal nerve blockade could be incorporated into standard analgesia protocols for pneumothorax pain management.