Shehata traksiyon orşiopeksi yöntemi ile tek taraflı orşiopeksi yapılan hastalarda, yöntemin testis arter resistif indeksi üzerine etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of shehata traction orchiopexy on the testicular artery resistive index in patients undergoing unilateral orchiopexy
  1. Tez No: 983453
  2. Yazar: CEYLAN HAMZAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İntraabdominal testis, Shehata traksiyon orşiopeksi, Fowler–Stephens orşiopeksi, rezistif indeks (RI), Doppler ultrasonografi, testiküler mikrosirkülasyon, testis atrofisi, Intra-abdominal testis, Shehata traction orchiopexy, Fowler–Stephens orchiopexy, resistive index (RI), Doppler ultrasonography, testicular microcirculation, testicular atrophy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Shehata traksiyon orşiopeksi yöntemi ile tedavi edilen intraabdominal testisli olgularda postoperatif dönemde ölçülen testis arter resistif indeks (RI) değerlerinin değerlendirilmesi ve bu sonuçların Fowler-Stephens orşiopeksi ve klasik orşiopeksi yöntemleriyle opere edilen hastalarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, 2018–2025 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde intraabdominal testis nedeniyle tek taraflı laparoskopik orşiopeksi yapılan 30 ve klasik inguinal orşiopeksi yapılan 15 hasta olmak üzere toplamda 45 hasta dahil edilmiştir. Hastalar uygulanan cerrahi yönteme göre üç gruba ayrılmıştır: Grup 1 – Shehata Traksiyon Orşiopeksi (SLTO), Grup 2 – Fowler–Stephens Orşiopeksi (S-FSLO) ve Grup 3 – klasik inguinal orşiopeksi (KO). Tüm hastalarda postoperatif en az 6 ay sonra skrotal doppler ultrasonografi ile testiküler arter resistif indeks (RI) değerleri ölçülmüş, opere edilen testisin RI değeri karşı taraf testis RI değeri ile kıyaslanmıştır. RI ölçümleri; sentripedal, testiküler ve kapsüler arterler üzerinden alınmıştır. Gruplar kendi içlerinde(opere/non-opere) ve birbirleriyle istatistiksel olarak karşılaştırılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Tüm gruplarda, tüm arter düzeylerinde (testiküler, sentripedal ve kapsüler) opere tarafın RI değerleri artış göstermiştir. İstatistiksel olarak en yüksek RI değeri tüm arter düzeylerinde KO (Grup 3) grubunda saptanmış olup, anlamlılık düzeyleri sırasıyla testiküler arter için p=0.017, sentripedal arter için p=0.012 ve kapsüler arter için p=0.002 olarak bulunmuştur. Sentripedal arterden ölçülen RI fark değerleri, her üç grupta da istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş olup, en belirgin ve güçlü fark p=0.005 ile S-FSLO (Grup 2) grubunda, en düşük fark p= 0,030 ile SLTO (Grup 1) grubunda tespit edilmiştir. Testiküler arter düzeyinde, opere ve non-opere testisler arasındaki RI farkı SLTO (p=0.007) ve S-FSLO (p=0.041) gruplarında anlamlı bulunmuş, KO (Grup 3) grubunda ise bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0.115). Kapsüler arter düzeyinde ise tüm gruplarda opere taraf lehine anlamlı fark saptanmış olup, en yüksek anlamlılık p=0.008 ile KO (Grup 3) grubunda görülmüştür. Atrofi oranı anlamlı olarak en yüksek S-FSLO (%31,3) grubunda saptanmıştır (p=0,030). Her grupta opere testis volümü karşı tarafa göre anlamlı derecede küçük bulunmuştur (p<0,05). SLTO grubunda kord uzunluğu seanslar arasında ortalama %57,5 oranında artmış ve bu artış anlamlı bulunmuştur (p=0,004). Sonuç: Bu çalışma, cerrahi sonrası testiküler mikrosirkülasyonun rezistif indeks (RI) ölçümleriyle güvenilir biçimde değerlendirilebileceğini göstermiştir. Bulgular, tüm cerrahi tekniklerin, opere testislerde mikrosirkülasyonun bozulmasına ve RI değerlerinde artışa yol açtığını ortaya koymuştur. Sentripedal arter düzeyinde en belirgin RI artışı ve yüksek atrofi oranı S-FSLO grubunda izlenmiştir. Buna karşılık, Shehata (SLTO) grubunda atrofi oranının anlamlı derecede düşük olması ve RI artışının Fowler-Stephans (S-FSLO) grubuna göre daha sınırlı düzeyde seyretmesi, bu yöntemin testiküler vasküler korunumu diğer tekniklere kıyasla daha iyi sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the postoperative testicular arterial resistive index (RI) values in patients with intra-abdominal testes treated with the Shehata Traction Orchiopexy technique and to compare these results with those of patients who underwent Fowler–Stephens and conventional orchiopexy procedures. Materials and Methods: A total of 45 patients who underwent unilateral orchiopexy for intra-abdominal testis at the Department of Pediatric Surgery, Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, University of Health Sciences, between 2018 and 2025 were included in this study. The patients were divided into three groups according to the surgical technique applied: Group 1 – Shehata Traction Orchiopexy (SLTO), Group 2 – Fowler–Stephens Laparoscopic Orchiopexy (S-FSLO), and Group 3 – conventional inguinal orchiopexy (KO). At least 6 months postoperatively, scrotal Doppler ultrasonography was performed in all patients to measure the testicular arterial resistive index (RI). The RI of the operated testis was compared with that of the contralateral testis. RI measurements were obtained from the testicular, centripetal, and capsular arteries. Intragroup and intergroup statistical comparisons were performed, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: In all groups and at all arterial levels (testicular, centripetal, and capsular), the RI values of the operated testes were increased. The highest mean RI values at all arterial levels were observed in the KO (Group 3) group, with statistical significance levels of p=0.017 for the testicular artery, p=0.012 for the centripetal artery, and p=0.002 for the capsular artery. The RI difference values measured from the centripetal artery were statistically significant in all groups; the most pronounced and strongest difference was detected in the S-FSLO (Group 2) group (p=0.005), whereas the lowest difference was found in the SLTO (Group 1) group (p=0.030). At the testicular artery level, the RI difference between the operated and non-operated testes was significant in the SLTO (p=0.007) and S-FSLO (p=0.041) groups but not in the KO (Group 3) group (p=0.115). At the capsular artery level, a significant difference favoring the operated side was found in all groups, with the highest level of significance observed in the KO (Group 3) group (p=0.008). The highest testicular atrophy rate was observed in the S-FSLO group (31.3%) (p=0.030). In all groups, the volume of the operated testis was significantly smaller compared with the contralateral side (p<0.05). In the SLTO group, the mean cord length increased by 57.5% between traction sessions, and this increase was statistically significant (p=0.004). Conclusion: This study demonstrated that postoperative testicular microcirculation can be reliably assessed using resistive index (RI) measurements. The findings revealed that all surgical techniques led to impaired microcirculation and increased RI values in the operated testes. The most pronounced RI elevation and highest atrophy rate were observed in the S-FSLO group. In contrast, the Shehata (SLTO) group showed a significantly lower atrophy rate and a more limited increase in RI values compared with the Fowler-Stephens (S-FSLO) group, suggesting that this technique provides superior preservation of testicular vascular integrity compared with other approaches.